Letní příprava

Mládežnická družstva mají za sebou letní přípravu

Plzeň - Mládežnická družstva mají za sebou dva měsíce letní přípravy, zeptali jsme se proto jednoho z metodiků sportovního střediska a trenéra žáků ČSLH pana Zdeňka Paty, jak byl s přípravou spokojen.

"Na začátku bych chtěl říci, že vzhledem ke stavebním pracím na druhé ploše došlo k zavření venkovního hřiště z bezpečnostních důvodů. Trenéři tak museli hledat náhradní prostory, aby zabezpečili letní tréninky. Musím všechny pochválit, neboť letní přípravu měli výborně zabezpečenou," začíná.

"Každý trenér přistoupil ke svým tréninkům velmi zodpovědně. Každá tréninková jednotka měla svůj smysl a cíl. Každý sportovní oddíl má svoji metodiku oddílu. Tu máme samozřejmě i my a navíc se musíme řídit i metodikou, kterou nařizuje ČSLH, protože od nového roku jsme s ostatními extraligovými kluby zařazeni do projektu Trenéři žáků ČSLH, který je podporovaný ministerstvem školství," popisuje.

"Naši trenéři připravovali pro naše hráče velmi pestré a zajímavé tréninky, což bylo dáno také tím, že využívali různá sportoviště. Tréninky probíhaly na ZS (palubovka), Škodaparku v Doudlevcích, 31.ZŠ na Lochotíně, na venkovním hřišti a v tělocvičně Benešově základní škole, 11.ZŠ (Šedivka), Koloseu, Homolce, na fotbalových hřištích v Ledcích, Liticích i Losiné a v bazénu na Chodském náměstí. Už jenom z tohoto výčtu sportovišť vyplývá, jak pestrá letní příprava mládežnických družstvech byla," říká Zdeněk Pata.

"Každý trenér podle toho, jakou kategorii vede, volil samozřejmě speciální cvičení na rozvoj hokejových dovedností podle věku dětí a zařazoval do tréninku i jiné sporty - fotbal, florbal, judo, házená nebo basketbal. Jsem rád, že trenéři zařadili do přípravy i utkání proti oddílům z jiných sportů. Hokejista musí být všestranný, proto jenom přímou konfrontací můžeme zjistit, jak na tom naši indiáni opravdu jsou s všestranností. Hráč, který není veden k všestrannosti už od malička, nemůže ve vyšším věku správně trénovat. Snažit se vrátit takzvaně děti do ulic. Dříve děti získávaly tyto dovednosti venku s ostatními dětmi. Teď to bohužel musíme zařazovat do tréninků, protože nám děti z ulic vymizely. Sedmáci dokonce podnikli i cyklovýlet do Brd, kde vystoupali na nejvyšší místo Brd Tok," vysvětluje.

"Na závěr bych chtěl říci ještě jednou, že letní příprava byla kvalitní a chceme na ni navázat v předzávodním období a pak to, co natrénujeme, použít v soutěžích a navázat tak na úspěchy z minulý let. Plzeňská mládež patří již několik let mezi nejlepší kluby v republice," vytyčuje na závěr Zdeněk Pata.