Preview přátelský duel

Opět do boje! Indiáni se představí na Kladně!

Plzeň - Západočeši se po téměř čtrnácti dnech vydávají do bojů, stejný po dvou týdnech zůstal i soupeř - Rytíři Kladno.


RYTÍŘI KLADNO
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

ČEZ Stadion, Kladno
20. srpna 2019
přátelské utkání

Kladno opustilo tuzemskou nejvyšší hokejovou soutěž v sezóně 2013/2014, s indiány ale v tomto ročníku srdnatě bojovalo. Nejprve na ledě Plzně zvítězilo 5:3, v odvetě před svými fanoušky lépe zvládlo samostatné nájezdy. Poté se ale již lépe dařilo Plzni, která zvítězila 4:2 a zatím poslední vzájemný extraligový duel rozsekl jedinou brankou zápasu šestého února roku 2014 Tomáš Vlasák. Oba celky naposledy před letošní sezónou zkřížily hokejky v přípravě 2015. Před čtyřmi lety se podobně jako letos hrálo dvojutkání doma - venku. 28.07.2015 před svými fanoušci zvítězili Plzeňští po dvou brankách Poletína a jedné Pituleho, za hosty dramatizoval duel na 1:2 Kindl. V odvetě na Kladně se rovněž radovali domácí, branek padlo dvakrát více na úspěchu v poměru 5:3 se podíleli střelci Růžička, Bílek, Dalecký, Kindl a Lukáč, Plzeň kontrovala na z 0:4 na 3:4 Bližňákem, Johnsonem a Kubalíkem. Letos před svým publikem na úvod přípravy zazářili Plzeňští. Ti sice jako první inkasovali, nakonec ale dokráčeli k pohodlné výhře 5:2, ke které přispěli svými trefami Straka, Rob, Eberle, Kantner a Čerešňák. Jak si povedou oba soupeři nyní?

Pod pokličkou Rytířů

Kladno se během pěti let v první lize činilo. Loňská čtvrtá příčka po základní části je paradoxně druhá nejhorší. Před tím byla totiž dva roky vždy třetí, v sezóně 2015/16 dokonce Rytíři dlouhodobou část vyhráli a pouze hned v prvním ročníku po sestupu se umístili „až“ pátí. Přitom do možnosti bojovat o návrat zpět do tuzemské nejvyšší soutěže Středočeši proklouzli kromě loňska již pouze předloni.

Avšak skončili poslední se ziskem třinácti bodů v konkurenci Jihlavy (19) a Litvínova s Karlovými Vary (oba 20). Před tím totiž skončila pouť Rytířů v semifinále s Jihlavou (3:4 na zápasy). O rok dříve již ve čtvrtfinále s Ústím nad Labem a v první sezóně po pádu ve stejném kole znovu s Duklou 3:4. Až na jaře to vyšlo, nejprve 4:1 vyzrálo na Přerov i Jihlavu, poté již zisk dvaadvaceti bodů v baráži posunul Středočechy zpět mezi elitu s Pardubicemi (27), první ligu si zahrají Piráti (18) a České Budějovice (5).  

Velké hvězdy, které svému mateřskému klubu pomohly zpět mezi elitu, se ale rozdělily. Jaromír Jágr zůstal, ovšem Tomáš Plekanec se rozhodl barvy svého mateřského klubu nadále nehájit a naopak se proti nim postavit v dresu Brna. Stejně tak tomu bude i u Jiřího Říhy (Litvínov) a Adama Kubíka (Mountfield). V Chance lize zase zůstávají Tomáš Vildumetz (Ústí nad Labem) a Petr Hořava (Slavia Praha). Naopak týmu přišli na pomoc Ladislav Romančík z dresu Vervy, David Stach z Plzně a ze zahraničí Brendan O'Donnell, Brady Austin, Jakub Müller, Martin Réway a Adam Kalaj.  

Zatímco indiáni v přípravě odehráli teprve dva duely, Středočeši již šest. Kromě vzájemného zápasu s indiány vyzráli 6:4 na pražskou Slavii a naposledy 5:1 i na německé Lišky z Lausitzeru. Před tím ale nestačili 1:4 na Mladou Boleslav a 2:5 na Litvínov, kterému v prodloužení podlehli i na jeho ledě.    


Výsledky posledních zápasů

HC Škoda Plzeň 5
Rytíři Kladno 2
(1:1, 3:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 15. Straka (Eberle), 21. Rob (Čerešňák), 22. Eberle (Kodýtek, Straka), 40. Kantner (Přikryl), 58. Čerešňák (Rob) – 7. Kalaj, 27. Kružík (Bernat, Lakos).
HC Škoda Plzeň: Frodl – Pulpán, Čerešňák, Houdek, Kaňák, Budík, Malík – Mužík, Mertl, Rob – Kolda, Vlach, Eret – Straka, Kodýtek, Eberle – Pour, Přikryl, Kantner. Trenéři: Čihák, Hanzlík, Špaček.

Rytíři Kladno 5
Lausitzer Füchse 1
(1:0, 3:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 16. Zikmund (Jágr, Stach), 25. Stach (Zikmund), 28. Jelínek (Hajný), 35. Hajný (Strnad, Smetana), 60. O‘Donnell (Redlich) – 54. Hammond (Murphy).
Rytíři Kladno: Brízgala – Müller, Lakos, Romančík, Kehar, Zelingr, Smetana – Jágr, Stach, Zikmund – Kružík, Melka, O’Donnell – Redlich, Machač, Strnad – Hajný, Kaut, Jelínek. Trenéři: Čermák, Lidický, Kregl.


Program přípravných utkání indiánů před sezónou 2019/20

 6.8.2018 ČEZ Motor České Budějovice - HC Škoda Plzeň 1:2 
 8.8.2018 HC Škoda Plzeň - Rytíři Kladno              5:2 
20.8.2018 Rytíři Kladno - HC Škoda Plzeň              od 17:30 
22.8.2018 HC Klatovy - HC Škoda Plzeň                 od 17:30