Prevew Rungsted

CHL: Škodovka míří do Dánska, čtvrtý duel ve skupině B odehraje na ledě Rungstedu!

Po úspěšné finské dvoubodové misi se indiáni přesunou do Skandinávie. Z hlavního města Kodaně pak zamíří do nedalekého Hørsholmu, kde sídlí tým Rungsted Seier Capital. Druhý zápas Plzně ve skupině proti dánskému mistrovi startuje v 18:00!

První střetnutí Plzně a Rungstedu

Indiáni do zápasu vlétli opravdu dosti zostra, hokejisté dánského celku nevěděli, kde jim hlava stojí. Ale věděli, kde je kotouč, protože ten se už v první minutě dostal do jejich sítě. Kaňák totiž zavezl puk do útočného pásma, Kantner byl v dobré šanci, ale hodně blízko u gólmana, takže nakonec napálil jen jeho. Roman Vlach byl ale pohotový a dorazil kotouč do sítě. Západočeši se podruhé radovali až o další minutku později. Kapitán Milan Gulaš předvedl brilantní individuální akci. Protáhl se kolem protihráčů až před branku, kde si pohrál i s gólmanem, poté zakončil bekhendem přesně. Poté dánský tým snížil. Nikolaj Rosenthal měl v útočném pásmu dost prostoru, otočil se a vystřelil přesně do levého horního rohu Pavelkovy klece. Gulaš s Němcem záhy připravili pozici pro Tomáše Mertla, jenž vypálil z mezikruží z voleje, trefil se náramně pod břevno. Dánský mistr však stihl korigovat ještě v poslední minutě úvodní třetiny. TJ Moore dobře podržel puk v nabídnuté výhodě, také on se trefil střelou švihem přesně pod břevno, Jaroslav Pavelka byl bezmocný. Po dvaceti minutách  Škoda vedla 3:2.

V prostřední třetině indiáni využili přesilovou hru, když si kapitán Milan Gulaš přebral kotouč na vlastní modré čáře, prokličkoval se do pásma a rychle vystřelil švihem. Gólman Lillie nestihl včas sklapnout betony, a tak plzeňská 77 zaznamenala svůj druhý gól v duelu. Za chvíli u brankoviště hlídkoval opět Gulaš, jenž přistrčil kotouč na Tomáše Mertla, také on si připsal svůj druhý zásah a celkově pátý gól Plzně. Po skončení další početní výhody střílel v závěru třetiny od modré čáry Čerešňák, první u puku byl Vojtěch Němec, který ho doklepl do sítě. Po čtyřiceti minutách hry vedli modrobílí 6:2.

Miroslav Indrák proměnil ve třetí třetině po bekhendovém blafáku tak chladnokrevně a přesně, že celý jeho zásah ještě musel posvětit rozhodčí u videa. Jakub Pour se také dočkal gólu, když se trefil svižnou ranou švihem mimo dosah Lee-Olsena. V další přesilové hře, v tomto případě 4 na 3, dokonal Milan Gulaš hattrick! Napadající Mario Lucia pak sedm minut před koncem vybojoval kotouč a řítil se sám na Pavelku, kterého překonal šikovným blafákem mezi betony. Indiáni nakonec zvítězili 9:3, Milan Gulaš si v utkání připsal neuvěřitelných šest bodů!

Indiáni byli po kanonádě nadmíru spokojení. „Ani jsem to upřímně nečekal. Na Rungsted jsme koukali na videu, jak hráli první zápas v Zugu, a tam byli fakt dobří. Nejen tam, potom i u nás na ledě. Naším pohybem a tím, že jsme nevypustili jedinou věc, a šli do všeho naplno, jak chtěli trenéři, tak oni pak nestíhali, to byla naše výhoda,“ prozradil tehdy útočník Roman Vlach. Toho v hodnocení zápasu doplnil hlavní trenér Ladislav Čihák: „Výsledek je zavádějící, věděli jsme, že Rungsted hrál s Zugem minimálně půlku zápasu vyrovnanou partii. Je to velmi bruslivý tým, možná se na nich trochu podepsalo cestování. Připravili jsme se na ně, chci hráče opravdu pochválit, že jsme šedesát minut hráli přesně tak, jak hrát chceme."

HC Škoda Plzeň 9:3 Rungsted Seier Capital

1. Vlach (Kantner, Němec), 3. Gulaš (Mertl), 16. Mertl (Němec, Gulaš), 28. Gulaš (Moravčík, Pavelka), 32. Mertl (Gulaš, Vráblík), 39. Němec (Čerešňák, Indrák), 43. Indrák (TS), 44. Pour (Gulaš), 47. Gulaš (Rob) – 10. Rosenthal (Raskob, Green), 20. Moore (Andersson, Boysen), 53. Lucia

Sestava Plzně:

Pavelka (Frodl) – Pulpán (A), Čerešňák, Moravčík, Kaňák, Budík, Vráblík – Pour, Mertl (A), Gulaš (C) – Němec, Vlach, Kantner – Rob, Kracík, Indák – Straka, Kodýtek, Eberle – Kolda

Sestava Rungstedu:

Lillie (41. Lee-Olsen) – Raskob, Fredriksson, Schulze, Hanna, Møller, Jelert – Rosenthal, Moore, Lucia – Persson, Olsson (C), Andersson – Boysen, Poulsen, Høeg-Jørgensen – Gade, Green, Andersen – Nistrup, Harries Andersen

Poslední odehrané zápasy obou týmů

Škodovka se kromě zmíněného duelu proti Rungstedu již dvakrát střetla s finským mistrem, kterým je tým HPK Hämeenlinna. V mnohokrát zmiňovaném domácím utkání dokázali Západočeši otočit nepříznivý stav duelu a nakonec zvítězili v prodloužení. V něm uspěli i ve Finsku. 

Modrobílí se museli na ledě HPK obejít bez útočníků Jaroslava Kracíka a Tomáše Mertla, naopak do sestavy Plzně se po nějaké době znovu vrátil forvard Martin Heřman. Na velikém letišti, Hämeenlinna má opravdu široké kluziště, se do vedení dostali hosté. Obstaral ho znovu kapitán Škody Milan Gulaš. Ten všem přítomným ve finské aréně předvedl neuvěřitelně šikovné ruce, poradil si s obranou HPK i gólmanem a po skvostné individuální akci zamířil přesně. 

Vedení Plzni vydrželo dlouho, gólman Jarosla Pavelka totiž předváděl vynikající výkon, nebojácně zastavoval všechny pokusy soupeře. K tomu jeho počínání podpořili i hráči před ním, Škodovka předváděla další skvělou partii v Champions Hockey League, sama mnoho šancí spálila. Domácí celek srovnal na začátku třetí části, když se trochu šťastně trefil útočník Cody Kunyk. Kvůli zdravotním problémům pak musel z duelu odstoupit gólman Pavelka, kterého nahradil Dominik Frodl, to běžela 47. minuta. Druhý plzeňský gólman v utkání si hned připsal skvělý zákrok lapačkou, v závěru si poradil i se samostatným únikem soupeře.

Zápas tak znovu došel do prodloužení, ve kterém se bojovalo o nesmírně důležitý bod, možná stěžejní v konečném součtu. A pro Plzeň ho vystřelil znovu Milan Gulaš, který v útočném pásmu získal kotouč a dotlačil ho díky dorážce vlastní akce do branky. Indiáni vyhráli na ledě finského mistra 2:1 v prodloužení. „Byl to těžký zápas, soupeř byl individuálně rychlejší a lepší. Proto jsou dva body pro nás velice cenné," věděl krátce po utkání trenér Čihák. Jeho svěřenec Petr Straka dodal: „Hlavně potom před prodloužením jsem si říkal, že by bylo super, kdybychom kvůli vzájemným zápasům vyhráli. Je moc dobře, že jsme to zvládli, máme oproti nim vzájemný zápas navrch.“

HPK Hämeenlinna 1:2p HC Škoda Plzeň

41. Kunyk (Innala, Laatikainen) – 6. Gulaš (Vlach, Kaňák), 61. Gulaš

Sestava Plzně:

Pavelka (47. Frodl) – Pulpán (A), Čerešňák, Moravčík, Kaňák, Budík, Vráblík, Houdek – Pour, Vlach, Gulaš (C, TS) – Němec, Heřman, Kantner – Rob, Kolda, Indrák – Straka (A), Kodýtek, Eberle

Zápas dánského mistra nebude tolik rozepsán, protože ten byl rozhodnutý prakticky už po první třetině. Na led Rungstedu přijel k odvetě švýcarský vicemistr EV Zug, který v prvním vzájemném klání na domácím ledě uspěl v poměru 5:2. Pět gólů nasázeli hosté i v tomto případě, Rungsted prohrával 0:5 již v 18. minutě! Tak skončilo úvodní dějství i celý duel, který se pravděbodobně poté už pouze dohrával, dánský mistr se nezmohl na odpor. Jan Kovář se v týmu Zugu připsal jednu asistenci.

Rungsted Seier Capital 0:5 EV Zug

3. Hofmann (Kovář, Zehnder), 8. Lindberg (Thorell), 13. Albrecht (Thorell), 15. Hofmann, 18. Thorell (Lindberg)

Sestava Rungstedu:

Lillie (Lee-Olsen) – Raskob, Fredriksson, Schulze, Hanna, Jelert, Moller – Rosenthal, Poulsen, Lucia – Persson, Olsson (C), Andersson – Boysen, Hoeg, L. Andersen – Nistrup, Green, Gade, N. Andersen

Odjezd Jaroslava Pavelky a příjezd Kristiána Koláře

Již výše bylo zmíněno, že excelentně chytající Jaroslav Pavelka musel kvůli zdravotním problémům během zápasu na ledě HPK střídat, do brankoviště putoval Dominik Frodl. Pavelka před duelem v Dánsku mužstvo opustil a vydal se do České republiky k podrobnému vyšetření. Naopak do dějiště čtvrtého zápasu Západočechů v letošním ročníku Ligy mistrů se vydal Kristián Kolář, třetí gólman Plzně. Ten nemohl stihnout páteční dopolední trénink Škodovky, a tak se do výstroje oblékl kustod Petr Šulan.

Průběžná tabulka skupiny B

1. HC Škoda Plzeň        1 - 2 - 0 - 0 16:8 7 bodů

2. EV Zug                       2 - 0 - 1 - 0 13:6 7 bodů

3. HPK Hämeenlinna    0 - 1 - 2 - 0   8:8 4 body

4. Rungsted S. C.          0 - 0 - 0 - 3  5:19 0 bodů

CHL Fan Challenge 

Podpořte Škodovku ve fanouškovské výzvě a sbírejte pro svůj oblíbený klub body zde https://www.chl-fan-challenge.com/