Ohlasy 2. kolo

Gólman se dvakrát ohlédl a já se dvakrát ohlédl, popisuje s úsměvem své dvě tyčky Michal Moravčík

Plzeň - Byla to šichta! Urputně bránící Litvínov sebral indiánům hodně sil, nikoliv však body, Škoda zvítězila 2:0. Náskok mohl být i vyšší, hned čtyřikrát zvonila za gólmanem Severočechů branková konstrukce - dvakrát přitom po střele Michala Moravčíka.

Michal Moravčík
Michale, dvakrát po vaší střele zvonila branková konstrukce, šlo vůbec něco udělat lépe?
Sám nevím ani už (úsměv). Já to dnes střílel všude, zkusil jsem všechny směry, všechny strany, mezi nohy, nahoru, dolů... Dneska mi bohužel nebylo dáno. Říkal jsem vedoucímu, aby mi připravil novou hokejku, která bude přesnější. Ale neměnil jsem ji. Když nemusím, nestřídám je. Já bych ji ještě neodepisoval (úsměv).

Jak byste ty situace popsal?
V oslabení jsem to zkoušel na vzdálenější tyč, poté jsem zase mířil na přední, protože gólman povyjel. Nevím, no... Dvakrát se za tím ohlédl... Já se za tím také dvakrát ohlédl (smích). Ale ani jednou jsem nemohl zvednout ruce - škoda. 

Vkrádala se v závěru na vaše hokejky nervozita?
Vždycky tam je trošku nervozity. Může stát jedna chyba, jeden hloupý odraz. Hned je pak zápas o něčem jiném, i když nemají žádné šance.  A zase bychom jen bušili a bušili... My si teď prožili dva extrémy - dostali jsme sedm fíků, špatně jsme si to defenzivně rozebírali. Dnes jiný extrém - k ničemu jsme je nepustili a když už, bylo to o to horší, že blbá náhoda se vždy může stát.

Co jste si před dnešním duelem říkali po přestřelce na Spartě?
Řekli jsme si, jak chceme hrát my, soustředit se na náš výkon a podat takový, jako v první a třetí části na Spartě, kdy jsme dobře bruslili, napadali, měli výborný pohyb a z toho pramenily šance, které jsme dokázali využít. Myslím si, že i dnes to tam bylo, jenže gólman Janus měl skvělý den, spoustu příležitostí pochytal.  Nyní musíme zapracovat na využívání šancí, to je nejdůležitější.

Jak na vás zapůsobilo loučení s Ondrou Kratěnou? 
To muselo být dané hlavně pro něj. Celý stadion povstal, dojemné video... Bylo to krásné. Já mám husí kůži vždy v takovýchto chvílích (úsměv).  

Tomáš Mertl
Tomáši, jak moc velké nervy to dnes byly?

Někdy takové zápasy jsou, že šance máme a gól z toho nepadne. Přesilovek bylo hodně, střel dost, bohužel, žádná tam nepropadla. Ještěže jsme neudělali žádnou chybu a drželi výsledek takhle dlouho. Rozhodně se z toho musíme poučit pro příště a uklidňovací gól dát dříve. 

Zmínil jste početní výhody, 5 na 3 se podařilo proměnit, pak ale již žádnou...
Za tu jsme rádi, to by byl hřích nevyužít. Tím jsme si pomohli. A 5 na 4? Oni nás dobře bránili, my se na to musíme podívat a najít jiný recept na příště.

Jak jste viděl svou branku?
Kluci to dobře sehráli dobře z první hned tam nahoře a přišlo to dolů. Bylo to rychlé a oni se včetně gólmana nestihli přesunout. Bylo to tedy hezky sehrané.

Opět tvoříte údernou dvojici s Milanem Gulašem od samotného začátku...
Jsme rádi, že jsme navázali na předchozí spolupráci a začátek je vždy důležitý. Věřím, že v tom budeme pokračovat. Umíme si vyhovět. 

Jak vám tedy bylo, když Milana Gulaše nevybíravě sestřelili u mantinelu a ten se dlouho nezvedal?
Samozřejmě jsme si k tomu něco řekli.  Nemůžeme si nechat klíčového hráče takto napadnout. Jenže hra se přelévala zrovna na druhou stranu a ani já to sám neviděl. Až když tam ležel a lidé začali pískat. Ani na kostce jsem to ještě neviděl, ale sám Milan říkal, že dostal hodně. Ale určitě by se to nemělo stávat a musíme zareagovat a nenechat si to líbit. Na druhou stranu za stavu 1:0 zase nemůžeme nějak vypěnit, ovšem líbit si to také nemůžeme nenechat. 

Minule přestřelka, dnes vše o jednom gólu. Je asi dobře, že si zkusíte vše, že?
Jsme rádi, že jsme dnes neinkasovali, to je pozitivní. Určitě nechceme dostávat tolik gólů jako na Spartě. Chtěli jsme to dnes podpořit i agresivitou našich obránců, aby Litvínovští dělali chyby a hrálo se spíše u nich.