Preview EV Zug

CHL: Škodu čeká poslední venkovní duel ve skupině B, představí se na ledě Zugu!

Na Plzeň čeká další boj o body v hokejové Lize mistrů. Západočeši se během skupinové fáze soutěže opět po roce vrací do Švýcarska. V loňské sezóně uspěli na ledě Lugana, letos se představí proti týmu EV Zug. Zápas se odehraje v Bossard Arena ve středu od 19:45!

Dosavadní působení týmů v Champions Hockey League

Všem fanouškům je jistě známo, že Škodovka i Zug již mají postup ze skupiny B do další fáze soutěže zajištěný. Oba celky totiž dokázaly v předchozích čtyřech skupinových duelech uspět.

Plzeňská Škoda dvakrát dokázala v prodloužení uspět proti týmu HPK Hämeenlinna, finskému šampionovi, a dvakrát, v tomto případě ale v základní hrací době, si Západočeši poradili i s dánským mistrem Rungsted Seier Capital.

Právě proti finskému HPK zahájili Plzeňané celý letošní ročník Champions Hockey League. Hämeenlinna hrála na západě Čech velmi účelně, dokázali si vypracovat náskok o dvě branky, ale indiáni pokaždé dotahovali. Když už hosté vedli 4:2, nevypadalo to v poslední třetině se Škodovkou moc optimisticky, ale díky trefám Mertla a Poura se nakonec zápas dostal až do prodloužení. To ukončil po neuvěřitelném střídání Petr Straka, útočník Plzně, která nakonec vyhrála 5:4 a brala dva body.

Následně si modrobílí poradili i proti Rungstedu, který rozstříleli v poměru 9:3. Indiáni bleskově vedli, ale kousavý soupeř se dokázal na trefy Plzně dotahovat, svou kůži rozhodně nenechával lacino. Od druhé třetiny až do závěrečné sirény však domácí přebrali otěže utkání zcela do svých rukou, a nakonec z toho bylo i vysoké vítězství. Celkově pět kanadských bodů si v duelu připsal Milan Gulaš.

Další na řadě byl severské trip, na řadě byly odvety proti Hämeenlinně i Rungstedu na ledech soupeře. Proti finskému mistrovi se Západočeši hodně zapotili, na obrovském kluzišti byli domácí jako ryba ve vodě. Škodováci nakonec zvládli i tento zápas vyhrát v prodloužení díky trefám kapitána Gulaše, indiáni však v tomto duelu přišli o zraněného gólmana Jaroslava Pavelku.

Zápas v Rungstedu, který Plzni zajistil postup ze základní skupiny Champions Hockey League, museli modrobílí otáčet. Hosté brzy prohrávali 0:1, ale skóre rychle otočili Moravčík s Gulašem. Další trefy Škody přidali Němec s Indrákem, a protože i Zug dokázal vyhrát ve Finsku, tříbodové vítězství potvrdilo Plzeňanům již zmíněný postup.

EV Zug vyhrál během uplynulých čtyř zápasů třikrát v základní hrací době, jedou musel sklonit hlavu, když bral jeden body za prohru po nájezdech. Zug svou letošní cestu Ligou mistrů načal domácí výhrou nad Rungstedem. Tým EVZ zvítězil 5:2, ale proti houževnatému mistrovi Dánska se notně zapotil.

Po prohře v Plzni se Hämeenlinna přesunula ke švýcarskému duelu. Během toho si celek HPK připsal zatím jedinou výhru ve skupině B. Skóre se stejně jako na západě Čech přelévalo ze strany na stranu, Zug nakonec doma ve druhém vystoupení prohrál 3:4 po samostatných nájezdech.

Poté se Zug představil v odvetě v Rungstedu, kde hosté vyhráli přesvědčivě 5:0. Postup si švýcarský tým potvrdil na dálku právě s Plzní – oba celky totiž během čtvrtých zápasů vyhrály za tři body, a tak mohly slavit dvojnásobně. Zug porazil v odvetném utkání Hämeenlinna ve Finsku v poměru 3:1.

Aktuální forma obou týmů

Indiáni mohou jet do Švýcarska v dobrém rozpoložení. V české nejvyšší soutěži dokázali v posledních dvou kolech uspět za plný počet bodů, když nejprve vyhráli v Olomouci, následně se jim dařilo i doma proti Vítkovicím. Škodovce v extralize patří aktuálně čtvrté místo, týmu se daří střelecky, již lépe proměňuje své šance, mužstvo se uklidnilo i v zadních řadách. 

Sestava Plzně z nejbližšího odehraného zápasu:

Frodl (Kolář) – Moravčík, L. Kaňák, Pulpán (A), Vráblík, Houdek, Čerešňák – Heřman, Mertl (A), Gulaš (C) – Pour, V. Němec, Indrák – Straka, Kodýtek, Eberle – Kolda, R. Vlach, Rob – Kantner

Zug v posledním odehraném kole švýcarské ligy neuspěl, proti Bielu, který rovněž letos působí v Champions Hockey League, prohrál doma po nájezdech. Výsledkově je to u týmu vrtkavé, momentálně se EVZ nachází na pátém místě tabulky.

Sestava Zugu z nejbližšího odehraného zápasu:

Genoni (Hollenstein) – Diaz (C), Stadler, Schlumpf, Alatalo, Morant, Zgraggen, Thiry, Zryd – Klingberg, Kovář, Hofmann – Martschini, Lindberg, Thorell – Simion, Albrecht, Bachofner – Langenegger, Leuenberger, Zehnder

Co bylo řečeno před zápasem?

„Chceme v Zugu zvítězit, Ligu mistrů bereme naprosto vážně. Na Honzu Kováře se těším, snad bude hrát,“ věří forvard Petr Kodýtek, který se s Kovářem v loňské sezóně potkával v útoku Škodovky.

„Dvě výhry v řadě nám určitě pomohou, tak to bývá vždycky. Zug je přední švýcarský tým, na zápas se těšíme. Také tam jedeme vyhrát, nebude se jednat o nějaký pouťák," hlásí před zápasem ve Švýcarsku bek Lukáš Kaňák.

S komentářem se přidává i další obránce Plzně, kterým je Michal Houdek: „Zug má velice kvalitní mužstvo. Navíc je tam Honza Kovář, o to speciálnější utkání bude. O výsledek se popereme a nenecháme jim ani metr ledu zadarmo!"

„Ohledně nabitého programu starost nemám. Je to tak uzpůsobené, nastavené, hráči o tom ví už dlouhodobě. Věřím, že si s tím poradíme dobře,“ říká hlavní kouč indiánů Ladislav Čihák. „Je to náročný program. Ale prospíme se v autobuse, ve čtvrtek potrénujeme a v pátek do toho půjdeme zase na sto procent,“ přidává se Kodýtek.

„Na Zug se podíváme, připravíme si poradu, abychom potom mohli klukům říct, co a jak. A půjdeme na ně. Jedeme tam reprezentovat náš hokej, město Plzeň, takže to je zavazující až dost,“ uzavírá trenér Plzně Ladislav Čihák.

Průběžná tabulka skupiny B

1. HC Škoda Plzeň        2 - 2 - 0 - 0 20:10 10 bodů

2. EV Zug                       3 - 0 - 1 - 0 16:7 10 bodů

3. HPK Hämeenlinna     0 - 1 - 2 - 1 10:13 4 body

4. Rungsted S. C.           0 - 0 - 0 - 4 7:23 0 bodů

Statistiky HC Škoda Plzeň

Nejproduktivnější hráč: Milan Gulaš – 10 bodů (6+4)

Nejlepší střelec: Milan Gulaš – 6 branek

Nejlepší nahrávač: Milan Gulaš – 4 asistence

Hodnocení plus/minus: Milan Gulaš a Tomáš Mertl (+3)

Nejtrestanější hráči: Jakub Pour a Roman Vráblík (6 TM)

Gólmani:

Dominik Frodl – 134 min. | úsp. 86,05 | prům. 2,69

Jaroslav Pavelka – 107 min. | úsp. 86,67 | prům. 2,24

Jak je vidno, všem týmovým statistikám vládně kapitán Plzně Milan Gulaš. Ten není pouze Top Scorerem indiánů, ale také celé soutěže. Žádný jiný hráč zatím v letošním ročníku Champions Hockey League nepobral více kanadských bodů.

Statistiky EV Zug

Nejproduktivnější hráč: Erik Thorell – 8 bodů (1+7)

Nejlepší střelec: Gregory Hofmann – 4 branky

Nejlepší nahrávač: Erik Thorell – 7 asistencí

Hodnocení plus/minus: Raphael Diaz a Johann Morant (+5)

Nejtrestanější hráč: Santeri Alatalo a Carl Klinberg (6 TM)

Gólmani:

Leonardo Genoni – 185 min. | úsp. 91,55 | prům. 1,95

Luca Hollenstein – 60 min. | úsp. 100,00 | prům. 0,00

CHL Fan Challenge 

Podpořte Škodovku ve fanouškovské výzvě a sbírejte pro svůj oblíbený klub body zde https://www.chl-fan-challenge.com/