Ohlasy 42.kolo

Rozhodla druhá třetina, kde jsme totálně propadli, má jasno Vojtěch Němec

Každá série jednou končí. Mountfield naposledy vyhrál na západě Čech v listopadu 2015, po osmi porážkách v řadě dnes bere dva body, když zvítězil 3:2 po samostatných nájezdech. Ačkoliv byla Plzeň střelecky aktivnější, překonat Marka Mazance dokázali indiáni pouze dvakrát. Bezprostřední dojmy nám po utkání sdělil autor druhé plzeňské trefy Vojtěch Němec.

Škodovka začala utkání dobře, měla spoustu šancí, nicméně ujala se pouze střela Jakuba Poura, jenž využil chyby Matěje Chalupy ve středním pásmu. Druhá perioda byla pravý opak, Plzeň byla mnohokrát vyloučena, což dle Vojty Němce rozhodlo. "Stoprocentně rozhodla prostřední třetina, kde jsme totálně propadli. Byli jsme často vylučovaní a tlak, který jsme měli v první dvacetiminutovce, byl rázem během chvíle ztracen," má jasno Němec. Indiáni dostali v zápase celkem deset dvouminutových trestů, navíc po faulu Vojtěcha Budíka bylo v závěru nařízeno trestné střílení. Co stojí za fauly plzeňských hráčů sám nedokáže říci. "Těžko povědět, čím to bylo. Možná to byla z naší strany nekoncentrovanost nebo přemíra snahy, ale někdy to tak vyplyne. Ať už fauly byly nebo nebyly, prostě jsme byli vyloučení a Hradec nás potrestal. Do příštích zápasů to musíme o hodně zlepšit," má jasno hráč s číslem 53.

Ve třetí třetině se karta obrátila, tentokrát to byli modrobílí, kteří si mohli vyzkoušet několikrát za sebou početní výhodu. K dispozici dostala Plzeň dokonce i dlouhou přesilovku o dva muže."Ve druhé periodě jsme ztratili herní sebevědomí z první fáze utkání, což se projevilo i při přesilovce pět na tři. Já jsem dostal sice tři těžké přihrávky pod nohy, ale měl jsem si s nimi poradit lépe. Z ničeho nic jsme si následně přestali věřit a nedělali jsme věci, které jsme měli. Ačkoliv poslední třetina byla opět o něco lepší, leč už to nebylo o tolik, abychom zápas zcela otočili," hlásí Vojtěch Němec.

Škodovka má dlouhodobě nejlepší přesilové hry v celé extralize. Využili jich v sezóně již 47 a procentuální úspěšností dosahuje téměř 26 procent. V poslední dvacetiminutovce Tomáš Mertl našel před brankou právě Němce, který díky bekhendové kličce srovnal na 2:2 a zajistil domácím alespoň bod. "My si ceníme každého bodu, který uděláme. Početní výhody nám z dlouhodobého hlediska celkem jdou. Sice jsme dvojnásobnou dnes nevyužili, ale zaplaťpánbůh, že jsme skórovali v té následné. Pro nás dobrý alespoň bod," říká člen druhé útočné formace.

O vítězi musely nakonec rozhodnout samostatné nájezdy. Ve třetí sérii se rozjel na branku Němec, ale neuspěl. "Já čekám vždy na nějaký pohyb brankáře. Lukeš mě při nájezdu překvapil, když zůstal zalezlý v bráně. Zřejmě čekal, že půjdu do kličky, proto nevyjížděl. Já věděl, že dva kluci přede mnou stříleli, tak jsem šel do bekhendu, nicméně už jsem byl velmi blízko a vychytal mě."  Do brankoviště hostů na nájezdy místo dobře známého Marka Mazance nastoupil Štěpán Lukeš a ten byl stoprocentní. "Já samozřejmě vím, že v Plzni nějakou dobu působil, ale já osobně Maziho neznám, takže jsem to moc neřešil. Provedli tah, který jim vyšel. Dneska získal bod navíc Hradec, nám nezbývá nic jiného, než ztracené body vybojovat v neděli ve Zlíně," hlásí odhodlaně na závěr Vojtěch Němec.