Matyáš Kantner #93

Matyáš Kantner #93: Play-off? Jasný cíl, všichni si za ním jdeme!

Plzeň - Jednadvacetiletý forvard v aktuální sezóně pořádně šlape na plyn, však v dresu indiánů jeho bilanci dvanácti branek a sedmnácti asistencí překonali pouze Tomáš Mertl s Milanem Gualšem.

Plzeňský rodák je odchovancem indiánů, v Akademii dopomohl svým barvám i k zisku mistrovského titulu v juniorech. Bylo to hned v následující sezóně po svém návratu ze zámoří, kde strávil rok v OHL v celku Flint Firebirds. Tam odehrál devětapadesát duelů a zapsal osm bodů, v modrobílém dresu převyšoval hodnotu bodu na utkání.

I to pravidelnému mládežnickém reprezentantovi dopomohlo na mistrovství světa osmnáctek. Do seniorského hokeje vytáhlý forvard nakoukl v dresu Klatov v osmnácti letech, v následujících dvou sezónách poté s A-týmem odehrál již drtivou porci utkání a slavil zisk dvou bronzů. Letos s klubem prodloužil smlouvu na další dvě sezóny. 

„Matyáš je naším odchovancem, takže jsme pochopitelně měli zájem, aby u nás pokračoval. V letošní sezóně udělal výrazný progres ve své výkonnosti. Doufáme, že se i nadále bude posouvat a v krátké době se stane naším klíčovým hráčem,“ řekl na adresu mladého forvarda, který v dresu indiánů stihl již přes sto utkání s bilancí prakticky půlbodu na zápas, Tomáš Vlasák, sportovní manažer plzeňského klubu. 


Matyáš Kantner
Matyáši, jste aktuálně třetí nejproduktivnější indián, jedná se pro vás o zlomovou sezónu?
Úplně nevím jestli zlomovou, ale každopádně zatím povedenou. Ze začátku sezóny to nebylo optimální. Pak se ale začalo dařit a z toho pak asi pramenily i ty body. 

Jen dvacet hráčů v celé extralize posbíralo více bodů. Co se v letošní sezóně změnilo a sledujete vůbec statistiky?
Na to se dívá hezky. Myslím si, že každý se na statistiky podívá. Je to taková zpětná vazba, jestli věci děláme správně. A změnilo se asi to, že se mi daří ty příležitosti a šance využívat. To je ta největší změna oproti předešlým sezónám. 

Daří se i týmu, jde to ruku v ruce?
Určitě je to tím, že se týmu daří a dáváme hodně gólů. Vždy je to spojené s týmovým výkonem. Bez toho by to nemohlo fungovat. 

Poslední roky jste si vyzkoušel zámoří, českou druhou i první ligu, juniorskou extraligu, reprezentační zápasy... Dají se všechny soutěže vůbec nějak porovnat a v čem je třeba extraliga specifická?
Každá soutěž má své pro i proti. Porovnat to úplně nejde. Už jen juniorka v Česku a zámoří je úplně odlišná. Momentálně mi asi nejvíce svědčí extraliga. Je hodně profesionální a každý musí dělat maximum, aby v ní dokázal uspět. Je tu spousta skvělých hráčů, od kterých se můžu učit. 

Jaké jsou nyní cíle vaše nebo i týmu do konce základní části?
Největší cíl je dostat se do čtvrtfinále play-off. Pak už se může stát cokoliv a my všichni si za tím jdeme. Osobní cíl mám udržet si formu do play-off a tam být pro tým co nejvíce platný. 

Vyřazovací boje jsou prakticky pro Plzeň jistotou, jak se na ně těšíte?
Těším se moc. Je to vyvrcholení celoroční práce. Právě play-off všechny baví a těší se na něj. Věřím, že týmu pomohu, ale je zde hodně zkušených kluků. Na mně je, abych podával stabilní kvalitní výkony.

Jak nyní probíhá reprezentační přestávka, je opět náročná? 
Je to tak, ale věřím že jsme teď dobře potrénovali. Nabrali ještě nějakou kondici, která se nám v závěru bude hodit. 

Hned po pauze se chystá západočeské derby. Jak na něj se jako Plzeňák těšíte?
Hodně, část rodiny fandí Varům. Je to vždy žhavé téma. Tak jen doufám, že udržíme pozitivní bilanci z letoška a budu mít v rodině navrch.

Matyáši, díky za rozhovor a ať se i nadále daří!