Beru ho na sebe, prohlásil Libor Barta

P l z e ň – Lepší vstup do nového ročníku TIPSPORT extraligy si nemohli plzeňští hokejisté přát, do vínku dostali hned v prvním kole jednoho z největších adeptů na mistrovský titul. Ani ten však nestačil na nabuzené svěřence trenéra Čady. "Domácí vstoupili do zápasu daleko lépe, byli pohyblivější a proto si myslím, že zaslouženě vyhráli," vysekl poklonu směrem k plzeňskému týmu Miloslav Říha.

"My jsme hráli moc profesorský hokej, chybělo více pohybu, dělali jsme hodně hrubých chyb. V závěru jsme si vytvořili nějaké šance, ale když neproměníme jasné gólovky, nemůžeme pomýšlet na nějaký bod," dodal Říha. Trenér Pardubic nechtěl hodnotit výkon jednotlivců, stejně tak ani Jiřího Dopity. "To bych nerad, zahráli jsme špatně jako tým. Navíc to byl Jirkův první zápas za Pardubice, ale dnes nehrálo dobře celé mužstvo."

Z hodnocením svého kolegy souhlasil plzeňský kouč Rostislav Čada. "Musím souhlsit s Milošem. My jsme do utkání skutečně nastoupili s velkým nasazením, velkou agresivitou. Navíc se nám dařilo hrát takticky ve středním pásmu. Soupeř nás sice na chvilku dostal pod tlak, ale tomu předcházeli tři vyloučení. Ztratitili jsme rytmus a z toho pramenil onen výpadek." Právě tato část poslední třetiny byla podle Čady rozhodujícím momentem. "Přestáli jsme to bez branky a podařilo se nám dotáhnout utkání do vítězného konce." Radost z vítězství kazí jen zranění obránce Milana Nedomy. "U mantinelu došlo k fyzickému kontaktu se soupeřem, padl hlavou na mantinel. Momentálně se necítí dobře, uvidíme jak to bude vypadat zítra. Patrně se jedná o slabý otřes mozku," upřesnil informace Čada.

Hrdinou utkání byl rodilý pardubičák v plzeňských barvách Libor Barta. V první třetině nedostával tolik příležitostí vyniknout, v prostřední a závěrečné části si však rozhodně na nedostatek práce stěžovat nemohl. "Já si myslím, že kluci velmi dobře bránili střední pásmo, všichni do jednoho tahali, tak jak bychom si to představovali. Doufám jen, že nezůstane u jednoho zápasu, že takové výkony budeme podávat i nadále." První utkání sebou vždy přináší zvýšenou nervozitu a hladinu adrenalinu, jak to bylo u Libora Barty, kdy z něj opadla? "Poslední třetinu v čase 19:59," líčí očividně spokojený gólman. To že hrál proti některým svým spoluhráčům neviděl jako výhodu, ani nevýhodu. Před zápasem si v myšlenkách nepřehrával jednotlivé hráče, jejich kličky ani triky. "Nepromítal. Bylo to ode mě už hodněkrát řečeno, že blbce s tebe může udělat i dobrý dorostenec. Určitě nemám takový computer v hlavě jako měl Hašánek, který si pamatoval kam to kluci střílejíi. Beru každou situaci, tak jak přijde, nekoukám se kdo na mě jede."

Barta přiznal, že skutečně prémii na utkání vypsal, tak jak bylo uvedeno v některých médiích. Spoluhráčům to však v kabině raději před zápasem neřekl. "Stalo se již několikrát, že když jsem něco takového řekl v kabině, zápas se nevyvedl, takže tentokrát jsem klukům nic neříkal. Takže mají u mě basu." Basa je ale široký pojem. Jakého lahodného moku se tedy Bartovi spoluhráči dočkají. "No pivo, přeci. Jsme v Plzni, šampaňské by tu asi nikdo nepil," s úsměvem dodal. Během utkání nastal několikrát moment, kdy pardubičtí hráči s Bartou prohodili letmo nějaká slova. "Ne nic zlého. Jsme kamarádi a tak žádné pošťouchávání ani hecování nebylo. Třeba starší "Sejček" když přijel, poklepal mi, že jsem to chytl. Mikeš tady dneska nebyl, ten občas dokáže hecovat, ale jinak jsou to všichni rozumní kluci." A která část utkání byla pro plzeňskou brankářskou jedničku nejobtížnější? "Ono to bylo takové střídavé. Naštěstí pardubky nehrály v optimální formě. Je však pravdou, že jsme je hned ve středním pásmu blokovali, ale myslím si, že jejich čas ještě přijde. Určitě je pasuji za největšího kondidáta na mistra." Pouze v jednom případě nestačil Barta na protivníka a musel kapitulovat. "Myslím si, že to byla trošku i moje chyba. Přetočil jsem se a nedal jsem tam beton. No, beru ho na sebe."

Lubomír Hurtaj po utkání přiznal, že na úvod sezony to bylo vysoce kvalitní utkání. "Velmi atraktivní a velmi těžký soupeř. Myslím že to bylo velmi kvalitní utkání, kterému nic nechybělo. My jsme byli zpočátku trošku nervozní, chtěli jsme se dobře uvést. To se nám podařilo, lepší vstup do soutěže si myslím, jsme si nemohli přát. Všichni do jednoho podali obětavý výkon a jak říká trenér, soupeř hrál to, co jsme mu my dovolili." A jak popsal Hurtaj svoji branku? "Bylo to trochu se štěstím. Ve vzduchu jsem sklepnul puk přímo Svobodovi mezi nohy." Výškovou převahu protihráčů obvykle Hurtaj nevnímá, dnes tomu však prý bylo jinak. "Byl jsem přeci jen nervozní, vždyť to bylo úvodního utkání, nemohl jsem se dostat do tempa, ale nakonec jsem to překousl a zápas jsme dotáhli do vítězného konce."

V poklidu seděl a na novinářské dotazy vyčkával i Aleš Krátoška, autor precizní přihrávky na první gól. Ten výstižně zhodnotil celý zápas. "Tři body jsou v Plzni, paráda. Končil jsem na Pardubicích, začínám na Pardubicích, pokaždé vítězně," s úsměvem dodal "Kraťas", přičemž narážel na finálovou sérii, kterou odehrál v barvách pražské Slavie.