Úspěšná plzeňská mládež

Od Brusličky po juniory! Plzeňská mládež i v sezóně 2019/2020 úspěšná na všech frontách!

Plzeň - V nejlepším se má sice přestat, v rámci hokejové sezóny by ovšem toto rčení platit nemělo. Předčasně ukončený ročník 2019/20 se ale díky celosvětové pandemii nového typu Coronovaviru zapíše do historických tabulek jako nedohraný, často ukončený těsně před startem vyřazovacích bojů.

Junioři
Nejstarší věková kategorie indiánů prožívala asi nejzvláštnější ročník ze všech. Těsně před startem nejvyšší tuzemské soutěže - Juniorské Ligy Akademií - totiž přišel její odklad. Nahrazena tak nejprve byla dlouhodobým turnajem O Pohár DHL. Devatenáct tuzemských elitních týmů zkřížilo dvakrát hokejky každý s každým a po šestatřiceti duelech předvedli třetí nejlepší sběr bodů po Mountfieldu a Pardubicích právě indiáni. 

Následovala jiná samostatná soutěž - DHL Superpohár. Ta všechny účastníky rozlosovala do čtyř skupin a pouze dva nejlepší postoupili do čtvrtfinále play-off. Modrobílí opět nezaváhali a postoupili spolu se Salzburgem, za zády nechali Mladou Boleslav, Motor a Chomutov. Nejlepším střelcem přitom byl v této fázi soutěže s pěti góly v osmi utkáních obránce Michal Houdek. Gólově se prosadili i další hráči se zkušenostmi z A-týmu - David Jiříček, Filip Přikryl, Sebastián Malát, Matěj Kolda či Jan Matiášek. Mezi třemi tyčemi zase vytáhl úspěšnost zákroků nad dvaadevadesát procent Kristián Kolář. Vyřazovací boje ovšem již neodstartovaly, duely s Pardubicemi zůstaly navždy neodehrány. "Všechny nás to mrzelo, protože jsme před sebou měli vrchol sezony, prokousali jsme se mezi nejlepších 8 týmů do závěrečného play-off. Kluci byli určitě smutní, ale zároveň chápou moc dobře, co se "venku" momentálně děje," přiznává trenér Petr Vojan. 

Veškeré další podrobnosti o sezóně juniorů naleznete ZDE! 


Dorost
To herní formát mladší kategorie probíhal ve standardním rámci. Na úvod bylo všech třicet týmů rozděleno do tří skupin. Indiáni v té svojí nezaváhali a opanovali ji, když z osmnácti střetnutí pouze jednou klopili hlavy. Kvalifikovali se tak do nadstavby s dalšími nejlepšími mužstvy, s jistotou v zádech play-off ovšem sezóna skončila dvě kola před koncem základní části. Tou dobou patřila modrobílým čtvrtá pozice o bod za Mountfieldem, o čtyři za Bruslaři a o čtrnáct za Vítkovicemi. Nejvíce bodů ze všech nasbíral indián Petr Hauser - konkrétně 71 (34+37) v pouhých osmatřiceti utkáních. "Všechny nás to strašně mrzí, protože ta celoroční dřina přišla vniveč. Kluci poctivě makali, snažili se. Cítil jsem z nich, že mají touhu se v play-off probít daleko a že bychom bojovali o nejvyšší příčky," hodnotí trenér Petr Kořínek. 

Detaily sezóny ZDE! 


Devátá třída
Jihočesko-pražská skupina starších žáků "A" čekala na indiány s devíti soupeři, každý s každým se měl utkat třikrát. Soutěž byla nakonec ukončena čtyři kola před koncem. Svěřenci bývalého útočného esa Plzně Pavla Vostřáka základní část rozdělili pomyslně na dvě poloviny. V té první čtyřikrát padli, v té druhé ani jednou. I to jim pomohlo na průběžné druhé místo za Spartu.

Paralelně se s ligou v rámci rozvoje hráčů, a také možností potkat se i s jiným soupeři, hraje Dlouhodobá turnajová soutěž. Svou sílu prokázali indiáni ve skupině se Salzburgem, Kladnem, Chomutovem a Motorem, kterou opanovali. Postoupili tak na velký finálový turnaj s dalšími vítězi jednotlivých skupin, ten se ale již odehrát nestihl.  

Svůj um mladí indiáni prokázali i v létě, když vycestovali v rámci přípravy do Švýcarska. Během velké tour stihli mimo jiné i pět duelů během pěti dní a vedli si skvěle! Objevili totiž pouze jednoho přemožitele - Fribourg-Gottéron. S ním modrobílým utekla první třetina 0:3 a přišla tak porážka 4:7. Naopak sklonit se před Plzeňáky musel EVZ Zug, EHC Kloten Flyers, SC Zürich Lions i HC Thurgau. "Myslím, že se to povedlo. Kluci si užili spoustu zábavy, poznali něco jiného i co se týká ubytování a hlavně si zahráli pět zápasů proti kvalitním soupeřům. Poznali trošku Švýcarsko a někteří si vyzkoušeli i slovíčka," hodnotil hlavní lodivod. 

Celý ročník naleznete podrobně ZDE!

Osmá třída
Mladí šikulové bojovali v patnáctičlenné skupině plzeňsko-jihočeské. Z osmadvaceti utkání jim chybělo odkrojit posledních pět a drama to bylo obrovské. První Motor, který měl v zádech zápasy navíc, měl na druhé indiány náskok čtyř bodů, na třetí Tábor pak pět. Právě s oběma soupeři osmáci zapsali kromě duelu ve Strakonicích jediné duely bez výhry, když hned třikrát remizovali. Jednou o výhru přišli osmnáct vteřin před závěrečnou sirénou, poté dokonce v poslední možné porážku odvrátili.  

K tomu navíc skvěle reprezentovali i v Dlouhodobé turnajové soutěži. V konkurenci Chomutova, Karlových Varů, Třemošné a Litvínova si vybojovali vstupenku na velký finálový den, která je určená pouze pro vítěze jednotlivých skupin. Ten ale již odehrán nebyl.

Svěřenci kouče Františka Roubala zaujali i v létě, když se v rámci přípravy představili na turnaji fotbalových klubů a z osmi účastníků skončili druzí.

Podrobnosti o celé sezóně ZDE!

Sedmá třída
Mladé pušky bojovaly v lize v jihočesko-pražské skupině mladších žáků "C," kde se systémem třikrát každý s každým měly popasovat s devíti soupeři. K dokončení soutěže chyběly čtyři duely, jasným vítězem byla bez porážky Slavia. Další pražské celky Sparta a Hvězda ale již byly pro čtvrté indiány na dostřel. S nimi modrobílí shodně doma zvítězili, ale dvakrát padli v našem hlavním městě.

Velký boj předvedli draví indiáni v Dlouhodobé Turnajové soutěži. Po čtyřech turnajích proti Hvězdě, Wolves, Chomutovu a Kladnu třímali v ruce postup mezi nejlepší, avšak ten jim na posledním klání, kde zapsali pouze porážky, unikl.

Již v létě se mužstvo blýsklo na turnaji v Karlových Varech třetím místem, na silně zaplněném mezinárodním turnaji v Praze zase pátým. Celé klání bylo obsazeno především z mužstev z Kanady, Lotyšska, Německa a Rakouska. Zpestření přišlo i cyklovýletem do Brd či fotbalovým duelem ve Lhotě.   

Zajímavosti o celém ročníku naleznete ZDE!

Šestá třída
V plzeňsko-jihočeské skupině ligy mladších žáků "D" čekalo na Škodováky hned patnáct soupeřů, jejich soutěž byla ukončena čtyři kola před koncem. Tou dobou byli modrobílí lídři, z šestadvaceti utkání pouze čtyřikrát ztratili. S každým protivníkem se měli utkat dvakrát, druhé Milevsko bylo v těsném závěsu. Doma s lídrem ztratilo 2:6 a odveta měla být právě v Plzni ještě odehrána. Svěřenci trenéra Václava Benáka, který mimo jiné zvládl v dresu indiánů v extralize více jak pět sezón, navíc ještě brali zlaté medaile na vánočním turnaji v Mladé Boleslavi, kde nepoznali v konkurenci mužstev BK Mladá Boleslav, Mountfield HK, ČEZ Motor České Budějovice, AZ Havířov a HC Lvi České Budějovice porážku. "Byl to krásný a hlavně kvalitní turnaj," vzpomíná hlavní lodivod.

Detaily sezóny ZDE!

Pátá třída 
Páťákům chybělo ke konci sezóny symbolicky pět utkání. Sezóna sice začala nepovedenou přestřelkou s Třemošnou, ovšem poté již celkem klopila hlavy pouze čtyřikrát v celkových devatenácti utkáních. Desetkrát přitom nasázeli Západočeši dvojciferný počet branek. Vše tak bylo ukončeno pro indiány na celkové třetí příčce. 

Detail sezóny ZDE!     


Čtvrtá třída
Čtvrťáci v soutěži sbírali jedno cenné vítězstvím za druhým, blýskli i koncem roku 2019, kdy skončili druzí na velkém dvoudenním domácím turnaji, který měl i zahraniční obsazení. 

Jaká byla celá jejich sezóna najdete ZDE!

Třetí třída 
Třeťáci si v polovině října zcela podmanili mezinárodní turnaj v Garmisch-Partenkirchenu, kde startovalo šestnáct mužstev. Na sklonku roku 2019 opanovali hned dva turnaje - v Žebráku a v Klatovech. Zaváleli ale i v našem hlavním městě! V Praze v polovině ledna pořádal Český svaz ledního hokeje turnaj žáků ročníku narození 2011. Harfa Cup se hrál po vzoru NHL pod širým nebem na střeše obchodního domu Harfa v Praze. Zlaté medaile si modrobílí na svůj krk pověsili bez ztráty bodu. 

Podrobnosti naleznete ZDE!  

Bruslička a Základna
Nesmíme ale samozřejmě zapomenout ani na naše nejmenší. Třeba i děti ve věku tří let! Společně slavili ale úspěch i v jiných sportech. Například slavili vítězství na turnaje ve florbale, fotbale či hokejbalu. "Já osobně jsem velice s celou sezónou spokojen. Začali jsme spolupracovat s některými mateřskými školkami, nábor fungoval výborně, do Brusličky se přihlásilo hodně nových dětí narozených 2014 - 2017. Základna a třetí třída vyhrávaly své regionální turnaje, ale co je nejdůležitější, že je hokej bavil a hráči se posunuli opět o stupínek výš," popisuje trenér Zdeněk Pata, bývalý dlouholetý hráč Škoda Plzeň, který má bohaté zkušenosti s výchovou mládeže doma i v zahraničí. 

Více podrobností ZDE!

Indiáni a reprezentace
Úspěchy plzeňské mládeže dokumentuje i fakt, že indiáni nechyběli prakticky na žádném reprezentačním srazu v celé sezóně! Jejich pocity, dojmy a shrnutí jednotlivých srazů napříč všemi kategoriemi naleznete v sekci Akademie - Mládežnické reprezentace! Hráči mladší patnácti let zase v kategoriích U12 až U15 tvořili kostru výběrů Plzeňského kraje. Přesvědčit se můžete v sekci Akademie - Mládežnické výběry.

A pokud máte doma malého indiána a budoucí hokejovou hvězdu, určitě neváhejte a přidejte se do naší hokejové rodiny!  Jak na to a podrobnější informace se dozvíte ZDE!