Lukáš Kaňák #97

Myslí na hokej, ale i na pomoc ostatním. Lukáš Kaňák stříhá látky na roušky i plní tréninkové plány

Plzeň - Prakticky nikdy nezažil sezónu, kdy by v dresu indiánů neodehrál play-off. Až letos. A nebylo to z výkonnostních nebo zdravotních důvodů - téměř všechny soutěže na celém světě zastavilo šíření nového typu Coronaviru.

Lukáš Kaňák je rodákem Klatov, do Plzně ale zamířil již v raném věku. Vždy patřil mezi vyhlášené techniky, vždyť si jako obránce v mládežnických kategoriích držel prakticky průměr bod na zápas. Toho si všímali i reprezentační trenéři, dlouhovlasý bek tak patřil k oporám všech jednotlivých národních výběrů, nechyběly účasti na Hlinka - Gretzky Cupu či mistrovství světa. Dohromady stihl 63 zápasů.    

A protože plzeňská mládežnická Akademie patří již řadu let k nejlepším, nechybí ani cenná sbírka medailí. Tou nejcennější je kromě bronzových, kterou získal i s A-týmem, zřejmě i ta zlatá, kterou na jaře roku 2017 vybojoval s juniory. Lukáš Kaňák tehdy poprvé okusil dospělý hokej v dresu mateřských Klatov, kde posbíral osmnáct bodů ve čtyřiadvaceti střetnutích, prožil i atmosféru Tipsport extraligy a Ligy mistrů. Kromě toho válčil ještě na mezinárodní scéně za výběr U19 a plzeňské juniory. Právě v jejich dresu dokráčel až k mistrovském titulu, podílel se na něm v devětačtyřiceti duelech třiapadesáti body!

Od té doby je již mladý bek pevnou součásti A-týmu indiánů, jako další odchovanec stihl již v extralize 133 utkání s bilancí 5+19 a v pro obránce důležité statistice +/- +6.   
           

Lukáši, jak užíváte či neužíváte aktuálního nuceného volna?
Samozřejmě je to hodně nezvyklé a nikdo s tím nepočítal. Já se snažím hodně času trávit doma s rodinou. Taková situace nastala a my ji musíme respektovat a věřit tomu, že se co nejdříve vše vrátí do normálu. 

Máte to jako jiní lidé, že doma alespoň mate čas udělat věci, které neustále odkládáte?
Ano, pomáhám rodičům jak na zahradě, tak i v domácnosti, co nejvíce to jde. Do toho střiháme celá rodina látku na roušky, aby charita měla z čeho je vyrábět. Alespoň tahle malá pomoc nás nezabije a někomu to hodně pomůže.

Máte nějaké zprávy o ostatních spoluhráčích?
Se spoluhráči zůstáváme v kontaktu v týmové skupině. V ní i dostáváme info, jak bychom měli postupovat v následujících dnech.

Je po nenadálém konci na pořadu dne odpočinek nebo ještě tréninky?
Snažím se udržovat. Kondiční trenér nám posílá plány do skupiny, takže jsme v zápřahu. Občas vyběhnu do lesa nebo vezmu kolo a vyjedu po okolí Klatov. Ovšem s povinnou zastávkou ve zmrzlinkovně v Janovicích na občerstvení (smích).

Jak jste přijal zprávu o tom, že přicházíte o vrchol sezóny?
Mrzí to hodně, protože od května dřeme a před nejdůležitější části sezóny, kterou všichni hrajeme nejraději, nastane taková situace. Samozřejmě ale situaci chápe a všechna opatření podporujeme. 

Plzeňská Aréna je již dlouhá léta vaším domovem. Je v republice i vaší nejoblíbenější?
Ano, mám ten zimák nejraději, plus úplně domácí v Klatovech (úsměv).

A který naopak máte rád nejméně?
Tak to jsou jednoznačně Olomouc se Zlínem (smích).

Měl jste ještě nedávno dlouhé vlasy. Čím to ta změna?
V loňské sezóně proběhla sázka před sedmým zápasem s Olomoucí... A protože jsme vyhráli, tak se o to Kovi s Gulim postarali nůžkami, všichni si přišli střihnout a Peter Čerešňák vše dokončil strojkem (smích). Mým nejbližším jsem to po utkání řekl a reakce? Já už to jednou udělal, takže to ani nebyla žádná novinka, ale rádi nebyli (smích). 

Když odskočíme k hokejové Lize mistrů, jak vnímáte možnost se popasovat s celky z celé Evropy?
Liga mistrů je skvělá příprava na sezónu a velká zkušenost nastoupit proti nejlepším týmům z různých soutěží v Evropě a popasovat se s nimi.

Co byste na závěr rád vzkázal fanouškům?
Hlavně, aby byli zdraví, že to společně zvládneme! Po této nelehké době se všichni v září uvidíme na stadionech. Chtěl bych také poděkovat za úžasný nápad fanouška, který zprostředkoval transparentní účet, je to opravdu krásné gesto! A ostatním, kteří pomáhají...

Lukáši, děkujeme za rozhovor, ať se i nadále daří!