Straka, Špaček u národního mužstva

Martin Straka a Jaroslav Špaček se stali asistenty trenéra národního mužstva

V tiskové zprávě Českého hokeje dnes bylo oznámeno, že trenérem národního mužstva bude Filip Pešán s asistenty Martinem Strakou a Jaroslavem Špačkem. My vám přinášíme nejen tuto tiskovou zprávu, ale bezprostřední reakci Martina Straky a Jaroslava Špačka.

TZ: Reprezentaci povedou Filip Pešán, Petr Nedvěd, Martin Straka a Jaroslav Špaček

Výkonný výbor Českého hokeje schválil hlasováním per rollam vedení reprezentace pro období 2020 až 2022. Trenérem národního mužstva bude Filip Pešán s asistenty Martinem Strakou a Jaroslavem Špačkem, generálním manažerem zůstává Petr Nedvěd. Dvouletá smlouva, na níž se s vedením Českého hokeje domluvili, zahrnuje mimo jiné mistrovství světa 2021 v Minsku a Rize, zimní olympiádu 2022 v Pekingu nebo mistrovství světa 2022 v Helsinkách a Tampere.

„Jsem přesvědčen, že se podařilo sestavit silné vedení, které se může opřít o trenérské úspěchy, vynikající hráčskou minulost a všeobecný respekt,“ uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král. „Jeho členy spojuje podobný přístup k hokeji, podobná týmová filozofie i výsledky, kterých dosahují při práci s mladými hráči. Velmi si vážím také toho, že ve vedení reprezentace jsou významně zastoupeni příslušníci zlaté generace, což je pro náš hokej výborná zpráva a příslib pro budoucnost.“

„Jsem velmi rád, že kolegové na moji nabídku kývli,“ doplnil Filip Pešán. „Jde o hokejové osobnosti, které mají za sebou úspěchy jak na ledě, tak na střídačce nebo v managementu. Nepochybuji přitom, že naše spolupráce bude fungovat, protože máme velmi podobný pohled na hokej.“

Filip Pešán (1978) se stal v květnu 2019 šéftrenérem Českého hokeje. S Bílými Tygry Liberec získal v roce 2016 mistrovský titul a v letech 2016, 2017 a 2019 prvenství v základní části Tipsport extraligy, v minulosti byl i trenérem reprezentačních výběrů U19 a U20. Olympijský vítěz a mistr světa Martin Straka (1972) bude u národního mužstva působit poprvé. Olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa Jaroslav Špaček (1974) pomáhal na reprezentační střídačce Vladimíru Růžičkovi, Vladimíru Vůjtkovi a Josefu Jandačovi. V realizačním týmu pokračuje dlouholetý hráč NHL, medailista z olympijských her a mistrovství světa Petr Nedvěd (1971), generální manažer reprezentace od roku 2018.

V čele národního mužstva vystřídá Filip Pešán Miloše Říhu, kterému na konci května vyprší dvouletá smlouva. „Je škoda, že svoje působení nemohl završit při mistrovství světa, na které jsme se těšili a odjížděli bychom na něj s velkými ambicemi,“ prohlásil Tomáš Král. „Spolu s kolegy odvedl u národního mužstva výbornou práci, za kterou bych mu chtěl vzhledem k okolnostem zatím alespoň touto cestou poděkovat.“    

Rozhovor s Martinem Strakou a Jaroslavem Špačkem

V první řadě obrovská gratulace a v druhé otázka – co pro vás znamená posun k reprezentaci?

Martin Straka: Nová zkušenost, na kterou se těším. Naším úkolem bude Filipovi poskytovat „support“, takže podporu a pomoc, aby to fungovalo. Těším se na spolupráci s ním. Je to úspěšný trenér a my doufáme, že budeme úspěšní i v národním týmu. Jarda má v tomhle ohledu více zkušeností, já jsem nováček. Chtěl bych týmu předávat dobrou náladu a ukázat klukům ofenzivní věci. Myslím, že bude ta moje úloha. Všechno rozhoduje ale Filip a ten nám rozdělí role. Určitě si k tomu ještě sedneme a od toho se to pak bude odvíjet.

Jaroslav Špaček: Mojí podmínkou bylo, abychom do toho šli oba s Martinem. Je to pro mě důležité, že můžeme komunikovat přímo v klubu. Podle mě je také správně, že smlouva se podepsala na dvě sezóny. Dlouhé kontrakty nemají za mě smysl, protože takhle se lépe vyhodnotí, jestli to má nebo nemá cenu. Pro Martina to bude úplně něco nového, jiného než v klubu. Musíme si udělat přehled o hráčích a promluvit si s Filipem, rovněž kontaktovat předchozí trenéry, abychom navázali na jejich práci, kterou odváděli správně. Byl vidět posun a na ten chceme navázat. Takže určitě zavolám Karlu Mlejnkovi a pobavíme se o becích.

Martine, rozhodl jste se pro tuto nabídku i proto, že vám trénování prostě chybělo?

Martin Straka: Když jsem trénoval naše áčko, věci se nakonec nakupily a nešlo v tom pokračovat. Měl jsem sice nabídky, ale nedalo se to skloubit, abych se tomu mohl naplno věnovat. Nabídku jsem dlouho zvažoval, protože moje povinnosti u reprezentace musím skloubit s klubem. Podle rozpisu, jak zatím vypadá, by to mělo být docela v pohodě, jen ke konci základní části a play off… Tam se budeme muset domluvit, jak si rozdělíme role, abych mohl v Plzni být. Ale znovu říkám, za tohle je zodpovědný Filip a my k němu budeme absolutně loajální.

Těším se na to, že budeme pracovat s nejlepšími hráči, které Česká republika má v Evropě. Na mistrovství světa, kdyby se povedli kluci z NHL, to bude na Filipovi a Petru Nedvědovi, se potkám s dalšími vynikajícími hráči. Také uvidím něco nového – jak trénují a hrají ostatní nároďáky, jak to u nich funguje. Bude to pro mě něco jiného a věřím, že mě to osobně může také posunout.

Jak se těšíte na spolupráci s Filipem Pešánem?

Jaroslav Špaček: S Filipem se známe ještě z doby, když jsem byl u nároďáku za Pepy Jandače. Byl jsem přesvědčený, že to do nároďáku seniorské reprezentace dotáhne. Je to mladý, perspektivní trenér, který si jde za svým cílem. Obklopil se, když to tak řeknu, mladými kluky jako jsem já, Martin a Petr. (smích) Je to hodně i o respektu hráčů směrem k nám a našem respektu k nim. Věřím, že všechno bude klapat.

Martin Straka: Určitě se těším. Je to úspěšný trenér, který toho na svůj věk dokázal opravdu hodně. Je vidět, že zkrátka umí a ví. Doufám, že něco můžu předat, a naopak se také budu učit novým věcem. Nakonec ale beztak budeme hodnocení podle úspěchů a neúspěchů. Tak to vždycky je.

Otázka, která napadne každého fanouška nejen indiánů – nebude vám práce u národního týmu kolidovat s klubovými povinnostmi?

Jaroslav Špaček: Nemělo by to významně kolidovat. My s nároďákem budeme pryč v reprezentačních přestávkách extraligy, kdy se tady víc trénuje. Jak ale zmiňoval Martin, náročný bude až konec klubové sezóny, kdy začne play off a připravují se smlouvy jak s novými, tak stávajícími hráči. V mládeži se v tom období připravuje trenérské obsazení pro následující rok, ale já mám k sobě Petra Vojana, se kterým skvěle spolupracujeme a klidně vše domluvíme i přes telefon. Jsem přesvědčený, že všechno bude výborně fungovat. Není to o tom, že se sbalíme a prostě odjedeme pryč. Pořád budeme v kontaktu. V dubnu a květnu, když má nároďák vrchol sezóny, začínají na klubové úrovni letní přípravy, do kterých bychom ani nezasahovali.

Nebude mít Plzeň při nominacích do národního týmu „protekci“?

Martin Straka: Vůbec. Zastávám názor, který jsem zastával vždycky – buď ten kluk na to má, nebo ne. Je jedno, jestli je z Plzně, ze Sparty nebo odkudkoli. Nároďák je o nejvyšší úrovni a hráči si to musí zasloužit.

Jaroslav Špaček: Je důležité říct, že dostat se do nároďáku a udržet se v něm je hrozně náročné. Pro každého hráče. Protože na mistrovství světa dorazí posily z NHL, nejlepší hráči, a ostatní musí v tomto směru ustoupit. Na druhou stranu, nikdy to nebylo jen o zámořských klucích. Důležité je i jádro, které se vytvoří v průběhu sezóny z evropských hráčů. Na EHT chceme vyzkoušet i nové kluky, abychom viděli, jestli na nároďák mají. Mistrovství světa je ještě o level výš. Když někdo vyskočí, proč ho nepodpořit. A když bude z Plzně, proč ne. (smích) Všichni mají stejnou startovací čáru.