Deváťáci v přípravě

Deváťáci v přípravě! Trenér Pejchar: Máme s kluky rozdělanou práci a je čas ji dokončit!

Plzeň - Mladí indiáni odstartovali po loňské zkrácené sezóně přípravu na tu novou. Novým trenérem se stal Tomáš Pejchar, který se shodou okolností ke stejnému ročníku vrací po dvouleté pauze.

Na jaře byly soutěže díky šíření nového typu Coronaviru předčasně ukončeny a deváťáci tak zůstali před vyvrcholením soutěží. V lize byla lepším sběračem bodů pouze pražská Sparta, v paralélní Dlouhodobé Turnajové Soutěži si zase modrobílí vybojovali postup ze skupiny na finálový turnaj v konkurenci Salzburgu, Chomutova, Motoru a Kladna.

Již v rámci letní přípravy navíc hráči odcestovali do Švýcarska, kde svůj klub hrdě reprezentovali. Během velké tour stihli mimo jiné i pět duelů během pěti dní a vedli si skvěle! Objevili totiž pouze jednoho přemožitele - Fribourg-Gottéron. S ním modrobílým utekla první třetina 0:3 a přišla tak porážka 4:7. Naopak sklonit se před Plzeňáky musel EVZ Zug, EHC Kloten Flyers, SC Zürich Lions i HC Thurgau.

Trenér Tomáš Pejchar
Tomáši, jaké jsou to pocity vést tým jako hlavní trenér?
Pro mě to není úplně nová role. Shodou okolností jsem vedl ročník 2006 (momentální 9. třídu) již v minulých letech. Vlastně jsme si dali dvouroční pauzu a opět se potkáváme. Máme s klukama rozdělanou práci z minulých let a je na čase jí dokončit. Pro kluky to bude v tomto složení poslední rok, protože pak už je čeká dvouročníkový dorost a tam už je pochopitelně daleko větší konkurence. Na sezónu i kluky se těším a doufám, že si celý ročník společně užijeme.

Takže představu o týmu máte více než dobrou?
Představu o týmu mám celkem dobrou, ale každý si bude muset svoji pozici vybudovat od začátku. I v době kdy jsem byl u dorostu, tak jsem kluky sledoval a měl na ně reference od trenérů. V době karantény jsem s klukama byl v kontaktu přes sociální sítě, kam jsem jim zasílal plány, výzvy a ukázky cviků na videu.

Jak probíhá aktuální příprava a co vás všechno čeká?
Letní přípravu jsme začali hned po uvolnění prvních opatření, a to 11. května a končit budeme 1. července. Na červenec budou mít kluci individuální plán a znovu se potkáme ke konci měsíce, kde začneme předzávodní období na ledě. Na úvodním tréninku jsme udělali vstupní testy a poté už jsme se pustili do tvrdé práce, ze které chceme čerpat celou sezónu. Využíváme klubové hřiště a palubovku na malé hale, hřiště a tělocvičnu partnerské Benešovy ZŠ, atletickou dráhu na Schwarzově škole a středy trávíme ve Škoda parku a jeho okolí. 

Řekněte nám něco o sobě...
V klubu začínám osmou sezonu. Začínal jsem u nejmenších, kde jsem vypomáhal u Brusličky a Základny. Následující dva roky jsem spolupracoval s Milanem Volákem u 3. a 4. třídy. Poté jsem pokračoval jako hlavní trenér u páté třídy, kde jsme si navzájem asistovali s trenérem sedmé třídy Radkem Kampfem. O rok později s Honzou Zlatohlávkem, který trénoval nejstarší žákovskou kategorii - osmou třídu. Poté jsem se přesunul k dorostu, kde jsem prvním rokem asistoval Petru Vojanovi a druhou sezónu se vyměnili hlavní trenéři Akademie a já spolupracoval s Petrem Kořínkem.

Je trénování tříd a dorostu s juniory jiné?
Neřekl bych jiné, ale každá kategorie je něčím specifická. Od toho máme nastavenou metodiku klubu, kde na sebe vše postupně navazuje - od nejmladší kategorie až po tu nejstarší. Rozdíly jsou patrné v dovednostech, fyzické a mentální vyspělosti jedinců.

Jak byste se jako trenér charakterizoval?
To je spíše otázka na okolí, ve kterém se pohybuji. Cílem mé práce ale je, aby kluky hokej bavil, měli pozitivní přístup ke sportu, navzájem se respektovali a pomáhali si, vždy drželi pospolu a samozřejmě v neposlední řadě je posunout v jejich hokejové kariéře. Trenéřina není jenom o hokeji, ale o tom, ukázat klukům správný směr v životě. Poté už člověk reaguje na určité situace a musí vědět, kdy má zvýšit hlas, kdy hráčům naslouchat a kdy je hýčkat.

Jaké máte cíle do sezóny?
Já už jsem své cíle popsal v předchozí otázce. Ale kluci mají v tomto ročníku hodně vytyčených bodů, ke kterým se upínají. Nadále pokračují akce projektu VTM, poté hráče nečeká oproti minulému roku Olympiáda dětí a mládeže, ale republika krajů, dále dlouhodobá turnajová soutěž a největší týmový cíl - účast na Mistrovství republiky klubů. Všude si musí svoji pozici vybojovat a zasloužit.

Tomáši, děkuj za rozhovor, ať se daří!