Ohlasy 1. kolo

Atmosféra byla skvělá, fanouškům děkujeme, hlásí Tomáš Mertl

Konečně, dalo by se říct. Po více než půl roce se hrál v Plzni extraligový zápas, navíc velice pikantní. Hned v prvním kole doma Škoda přivítala pražskou Spartu, což slibovalo pořádnou bitvu. A bylo tomu tak, celkově padlo osm branek a pod vítězstvím 5:3 se dvěma brankami podepsal i Tomáš Mertl, jenž nám na pozápasové tiskové konferenci sdělil bezprostřední pocity.

Plzeňští fanoušci se po dlouhé pauze dočkali extraligového hokeje, nicméně na začátku duelu museli sledovat, jak Sparta svého soupeře tlačí. Nejprve Frodla zachránila tyč, z další šance už se hosté z hlavního města radovali, navíc svou branku vstřelili ve vlastním oslabení. "Dostali jsme gól v naší přesilové hře, to samozřejmě nebylo nic dobrého. To nás nicméně neodradilo, dál jsme si šli za vítězstvím a i v šatě po první třetině jsme o tom mluvili. Prohrávali jsme pouze o jeden gól. Prostřední část jsme zahájili početní výhodou, kterou jsme proměnili. Od té doby se obraz hry otočil na naší stranu," říká Mertl.

Jak už bylo řečeno, krátce po návratu z kabiny Škodovka vyrovnala, nicméně nejednalo o klasickou branku z početní výhody. "Sparťané vyhodili kotouč a odešli střídat. Frodlík vše dobře viděl, výborně rozehrál a ve finální fázi jsem to vzal na sebe. Trefil jsem to přesně tam, kam jsem chtěl, určitě mi první branky v nové sezóně pomůžou do dalších bojů," komentuje s úsměvem hráč s číslem 86 na zádech.

Druhá třetina se modrobílým povedla na výbornou. Za vyrovnaného stavu dokonce indiáni ubránili více než minutu dvojnásobnou přesilovou hru soupeře. "Sparta má velkou sílu v přesilovce, občas nás mačkali, několikrát pomohla i branková konstrukce. Za ubráněná oslabení jsme moc rádi, navíc sami jsme dvě početní výhody využili, což bylo velmi klíčové," má jasno Tomáš Mertl. 

Přestože Škoda vedla již o dvě branky, na začátku poslední periody hosté velmi šťastnou brankou dokázali vyrovnat, leč odpověď domácích přišla velmi brzy. "Sparta se mohla dostat vyrovnáním na koně, tak v tu chvíli to pro nás nebylo nic příjemného. Naštěstí jsme vzápětí využili chyby, kterou nám darovali." Každé vítězství nad Spartou je velice cenné, i v letošní sezóně je horkým kandidátem na titul. "Sparta je určitě silný soupeř, vítězstvím si velice ceníme. Chtěli jsme do nového ročníku vstoupil výhrou, povedlo se a my si jen dokázali, že můžeme hrát se s každým," pochvaluje si Mertl. 

Zápas se hrál za přísných hygienických podmínek, přesto do ochozů přišlo více než tři a půl tisíce fanoušků, maximum co může. Na adresu diváků má hráč je samou pochvalu. "Určitě bychom byli rádi, kdyby to bylo jako za starých časů, nicméně situace je jaká je a jsme moc rádi za ty lidi co přišli. Pořád hrajeme doma, cítili jsme velkou podporu, atmosféra byla skvělá," děkuje na závěr Tomáš Mertl.