Statistické okénko

Jak si vedli indiáni před nucenou pauzou?

Plzeň - Vládní nařízení z důvodu šíření nového typu koronaviru natvrdo udeřilo na veškerý sport, nucenou pauzu tak nyní můžeme využít na malé statistické ohlédnutí.

Plzeň zatím odehrála po Spartě (7 duelů), nejvíce utkání (6) a vyhřívá se na čele průběžné extraligové tabulky. Ve všech totiž bodovala, čtyřikrát na plno, jednou za dva body a jednou za jeden. Západočeši také nastříleli nejvíce branek - 27 - což je v průměru přesně 4,5 na utkání! Rozdali také nejvíce hitů - 55, s Libercem vsítili nejvíce přesilovkových gólů - 5, se Spartou zase těch ve čtyřech - 3 a z devětadvaceti oslabení inkasovali jedinkrát. Zajímavě vyrovnaná je statistika vyslaných střel pro a proti, protože obě se rovnají přesně hodnotě 30.

Není tedy příliš divu, že kanadské bodování soutěže okupují na prvních třech pozicích Škodováci. Se čtyřmi góly a pěti asistencemi vede (opět) kapitán Milan Gulaš. Ten přitom šest bodů nasbíral až v posledních dvou utkáních ve Vítkovicích a v Brně. V patách má svého velkého parťáka Tomáše Mertla. Zkušený forvard připravil pro své spoluhráče dvě branky a sám jich šest vsítil, což je zatím nejlepší počin soutěže. K tomu navíc potřeboval pouze čtrnáct střel, prakticky druhá tak skončila za zády gólmana. Bodově stejně je na tom i Petr Straka, který naopak dvakrát pálil do černého a šestkrát asistoval. Jeho letka "Rafanů" s Petrem Kodýtkem a Janem Eberlem celkově odstartovala ve velkém stylu. Trojlístek šikulů spolu hraje již velmi dlouho, avšak vloni sami žehrali na nízkou produktivitu. Tu jako by mávnutím kouzelného proutku letos zcela otočili, společně zaznamenali již sedmnáct bodů.

Když jsme již u těch branek, slavili Plzeňáci již tři premiérové střelce! Vše odšpuntoval v Pardubicích šestnáctiletý obránce David Jiříček. Již před tím zapsal premiérovou asistenci a na východě Čech pak i gól. Nejprve ihned po buly uzmul kotouč a vypálil z levého kruhu, touš se odrazil před branku, kde si jej dojel a poslal do sítě. Ve Vítkovicích se zase dočkal Filipa Přikryl. A branka to byla velmi zajímavá. Stach zadovkou od zadního mantinelu oslovil na levém kruhu právě mladého forvarda, který stejným způsobem našel přes obránce mezírku mezi betony Svobody. A premiérový hattrick uzavřel naposledy v Brně Filip Suchý. A to hned dvakrát. Na místě, kde v extralize debutoval, nejprve tečoval ránu Stříteského, aby poté dovršil krásnou akci v oslabení s Budíkem.        

Právě ofenzivně laděný obránce je nejvytíženějším indiánem, již odehrál více než 130 minut. Navíc nasbíral nejvíce bodů v Radegast Indexu - za tři za hity a třináct zblokovaných střel. V závěsu má Milana Gulaše, Tomáše Mertla a dalšího beka Matěje Stříteského. Přes sto minut se ještě přehoupli Viktor Lang, Pavel Musil a Roman Vráblík. V průměru nejvíce minut za zápas ale odehraje Peter Čerešňák, celkový počet je totiž menší z důvodu dvou absencí. 

Ze sedmi hokejistů, kteří odehráli nejvíce minut, jsou tři letní posily. Matěj Stříteský je jako obránce nejproduktivnější, již se dvakrát trefil do černého a přidal tři finální příhry. Viktor Lang zaznamenal jednu přihrávku, Pavel Musil dvě. Stejně tak navrátilec David Stach. Jmenovec Kvasnička ještě nenastoupil, stejně tak gólman Dominik Pavlát. Jeho parťák a také jmenovec Frodl čelil rovným 180 střelám, sedmnáct jich propustil za své záda a úspěšnost zákroků tak má 90,56%. Vloni na konci základní části byla hodnota velmi podobná.    

Postavení v tabulce: 1. místo
Počet bodů: 15 
Skóre: 27:17 
Nejproduktivnější hráč: Milan Gulaš – 9 bodů (4+5)
Nejlepší střelec: Tomáš Mertl – 6 branek
Nejlepší nahrávač: Petr Straka – 6 asistencí
Nejproduktivnější obránce: Matěj Stříteský – 5 bodů (2+3)
Nejtrestanější hráč: Jakub Pour – 10 trestných minut
Nejlepší hráči v bodování +/-: Petr Straka +7
Nejhorší hráč v bodování +/-: Rob, Pour, Kaňák -3 
Nejlepší hráč v Radegast indexu: Vojtěch Budík 21 (3 hity, 13 zblokovaných střel, +/- +5)
Gólmani: Dominik Frodl – 363 minut / pr. 2,81 | 90,56 %