Nejmladší indiáni

Use it or lose it, varuje před zavíráním sportovišť trenér nejmenších indiánů Zdeněk Pata

Plzeň - Nejen A-tým či hráči Akademie, ale také jednotlivé třídy a ti nejmenší indiáni v době coronavirové řeší stejné problémy s tréninky a zápasy.

„Každý z nás si určitě uvědomuje, že dnešní doba není pro nikoho jednoduchá. Pro mne je však nepochopitelné, že naši "odborníci" zapomněli na první zákon biologie: use it or lose it, tedy používej své tělo nebo o něj přijdeš. Bez pohybu, pokud dostaneš infekci, její průběh bude vážnější. Nařízením vlády byly uzavřeny sportoviště, a proto jsme opět museli přejít na individuální tréninky. Používali jsme k tomu aplikaci Whatsapp, kde si děti dávaly různé výzvy mezi sebou nebo je zadával trenér,“ popisuje situaci v klubu u nejmenších plzeňských nadějí lodivod Zdeněk Pata. „Momentálně máme sportoviště otevřena, ale s různými omezeními. Na ledovou plochu může pouze deset sportujících, což je v tomto sportu trochu problém u starších kategorií,“ doplňuje zároveň vedoucí náboru. 

„U těch nejmenších je problém zase v tom, že rodiče nesmějí na zimní stadion, takže je obtížné provádět nábory. To se ovšem týká všech sportů a dostat děti ke sportu bude dost velký celospolečenský problém,“ varuje a dodává: „Náplní tréninku u těch nejmenších je především zdokonalováni individuálních činností. Ovšem omezení má i svoje výhody. Z kolektivní ho sportu se stal tak trochu u těch nejmenších sport individuální. Jako trenér máte více prostoru v tomto malém počtu na odstraňování chyb u jednotlivců, více se můžete každému věnovat a vytváříte si bližší vztah ke každému dítěti.“ 

„Na závěr chci jenom říci, že jsme rádi, že můžeme trénovat i s těmito omezeními a doufám, že se situace bude jenom zlepšovat na celém světě. Snad se brzy vrátíme do normálu a nenaplní se mé obavy a sportoviště se zaplní novými zájemci o sport ještě více než před pandemií,“ uzavírá.