Rozhovor před PLZ - MBL

Musíme vyhrnout rukávy a opět začít makat od těch nejjednodušších věcí, říká Matěj Stříteský

Plzeň - Doba sváteční pomalu končí a indiáni opět vyrážejí do boje. V honbě za dalšími extraligovými body nyní bude stát Mladá Boleslav.

Proti "svým" se tak postaví i plzeňský bek Matěj Stříteský, který v tamním klubu strávil necelé čtyři roky. „Je to již nějakou dobu, kdy jsem tam působil. I z kluků, kteří tam tehdy působili, zbyl pomalu jen gólman Růžička a kustodi. Tým se hodně obměnil včetně trenérů. Speciální to tedy spíše nebude, maximálně v tom, že potřebujeme vyhrát,“ popisuje a dodává, že i před utkáním nebude spoluhráčům vypisovat speciální motivaci: „Raději ne. Ve Varech to moc nevyšlo, tak když tak možná třeba zpětně.“       

Oba týmy jsou nyní sousedy v tabulce, o jediný bod si vedou lépe Bruslaři. A jak název středočeského celku napovídá, i takový praktikují hokej. „Určitě. Mají mladý tým a i pojetí trenérů tomu napovídá. I první utkání s nimi letos bylo takové. Očekávám to samé. Paradoxně by nám to mohlo pomoci, než muset hodně tvořit, že se bude hrát nahoru - dolů a jednoduší hra na brejky,“ popisuje.

Třetí nejproduktivnější bek Škody tak naráží na fakt, že minulá střetnutí Plzni příliš nevyšla. Jak toho z toho ale nyní ven? „Nevím, já hodněkrát slyšel, že na každého pomáhá něco jiného. Kdybych to věděl, tak bych to řekl a snažil se to sám změnit. Asi si prostě musíme vyhrnout rukávy a začít opět makat od těch nejjednodušších věcí - srážet se, posouvat jednoduše puky, cpát se do brány... Hrát nepříjemný hokej, snažit se vyhnout příliš kombinacím, kdy nám to třeba v poslední fázi nyní uskočí. Začít od malých věcí,“ říká. 

Jak sám přiznává, i období Vánoc nepříjemnou sérii Západočechů z hlav hráčů příliš nedostalo. „Hlodalo to, ale tím, že byly svátky, to trochu pomohlo. Byl jsem v příjemné společnosti, rodinném kruhu, tak to bylo jiné. Ale přemýšlel jsem, co bychom mohli udělat jinak, co já osobně... Rozhodně ale již teď musíme tu sérii proher zlomit,“ vyhlašuje. Přitom osobně přidal jednu velkou životní událost: „Svoji přítelkyni jsem požádal o ruku. Byl jsem trochu nervózní, ale souhlasila. Za což jsem nesmírně rád, protože nám tím začíná další životní etapa, na kterou se nesmírně těším,“ popisuje Matěj Stříteský.

Po zápase v Pardubicích gólman Dominik Frodl říkal, že si pokazili Vánoce a kromě hráčů samozřejmě nemohl vynechat ani trenéry. „Frodlík měl pravdu, ve mně to trochu zůstalo. Samozřejmě jsem byl rád s rodinou, dětmi, ale člověk nad tím pořád přemýšlí. Na druhou stranu se v tom nesmí příliš šťourat. Pak to vede k zániku, nevyleze z toho ven. Štvalo mě to, ale zítra je nový den a zápas. Každý se musí zlepšit s pukem i bez puku. Bez toho to nejde. Hokej je o bruslení, agresivitě, o tom nebýt měkký,“ říká Ladislav Čihák.

Sám si přitom vzal hráče po tréninku k sobě a promluvil k nim. „Chtěl jsem klukům pár věcí říct - můžeme se rýpat ve videu, rozebírat individuální i taktické věci, ale pravda je vždycky na ledě. Zítra, ať každý do zápasu přinese jen to dobré, co může mančaftu dát. Že to zítra musíme zlomit, za vším udělat tlustou čáru. Čeká nás hodně těžký soupeř, o to větší je to ale výzva. Jsou totiž v tabulce vedle nás a my se tak můžeme poprat o třetí flek,“ nastiňuje. 

Modrobílí se se Středočechy zatím letos střetli pouze jednou, na svém ledě zvítězili 4:2. Jenže nyní mají v zádech čtyři nezdary, Mladá Boleslav naopak nebodovala jednou z posledních dvanácti kol. „Soupeř je bruslivý, hokej bude hodně o soubojích. Boleslav je hodně agresivní, důrazná, má bruslivé typy hráčů, bude to rychlé a nahorů - dolů. My máme postupné cíle, chceme body získávat. Teď se nám to nepodařilo a tabulka se začíná vyrovnávat bodově i zápasově. Což je správné, člověk musí být pod tlakem a jedině tak se zlepšuje a zlepšují se jen ti, kteří nejsou měkcí,“ uzavírá.