Rozhovor před PLZ - TRI

Proti Třinci nás nečeká nic lehkého, bude to jako ve vyřazovacích bojích, říká Peter Čerešňák

První zápasy nového roku 2021 jsou tady! Na indiány čeká náročný dvojduel proti třineckým Ocelářům, kteří se v LOGSPEED CZ Aréně postaví domácí Škodovce v neděli a pondělí. Obě utkání proti Slezanům vyhlížejí obránce Peter Čerešňák a hlavní kouč Ladislav Čihák.

Extraliga má stále nabitý program, nyní na modrobílé čeká v základní části soutěže netradiční zkouška, když se proti stejnému soupeři představí hned dvakrát během dvou dnů. „Bude to podobné jako v play off – když jsme naposledy hráli ve vyřazovacích bojích, bylo to právě proti Třinci. Určitě nás nečeká nic lehkého! Jedná se o jeden z nejlepších týmů v soutěži. Stejně jako my i oni měli v posledních zápasech horší výsledky, pořád se ale nemění nic na tom, že to bude nesmírně náročné dvojutkání,“ upozorňuje bek Peter Čerešňák. Jak slovenský obránce naznačil, Ocelářům se v posledních mačích nedaří tak, jak byli zvyklí, z posledních pěti duelů vyhráli pouze jednou, a to v prodloužení na ledě Zlína.

Čerešňák zmínil také to, že dvojsouboj se bude podobat střetnutím během play off. V poslední sérii, kterou indiáni ve vyřazovacích bojích sehráli, se modrobílí utkali právě s Třincem. Oceláři na jaře roku 2019 brali postup do finále soutěže. „Stále to mrzí, sérii jsme měli dobře rozehranou. Vedli jsme 2:0, pak u nás Třinec srovnal na 2:2… Určitě si to pamatujeme, ale že bychom se na to nějak vázali, to už ne,“ hlásí Peter Čerešňák. Na co se ovšem budou muset Plzeňané rozhodně zaměřit, představuje Ladislav Čihák: „Když se hrají dva zápasy ve dvou dnech, tak je důležité, aby bylo stoprocentní nasazení od úplně celého týmu. Na to se musíme spolehnout, aby všechny formace hrály dobře.“

Hlavní trenér Plzně ví, že na led Škody přijedu extraligová špička. Po 25 odehraných zápasech se Oceláři drží na první příčce s 57 body. „Třinec je lídr tabulky. Mají silný a kvalitní tým, mají silné individuality, jsou skvěle vedení a organizovaní. Jdou za svým cílem. Čekají nás hodně těžká utkání, tak proč se tedy právě proti nim neodšpuntovat, nepotrápit je a doma nevyhrát? Těším se na to, budou to vyhecované zápasy,“ říká Čihák. Modrobílí se již s Třincem v letošní ročníku jednou potkali, Slezané tehdy doma po velkém boji Plzeňské porazili 3:1.

Indiáni po pěti nezdarech v řadě zabrali v Litvínově, odkud si přivezli přesvědčivou výhru 3:0. V posledním odehraném utkání loňského roku však vítězně neuspěli, z ledu českobudějovického Motoru si do tabulky přenesli jeden bod za prohru v prodloužení. „Hraje se 52 kol, to, že má tým horší sérii čtyř nebo pěti zápasů, nás nesmí dostat dolů. Sezóna je dlouhá, teď jsme měli šňůru horších zápasů, předtím jsme ale měli ještě delší sérii lepších utkání. Musíme hru trochu zjednodušit, dělat přesně to, co máme, vrátit se zase do té lepší fáze,“ burcuje Peter Čerešńák.

V přípravě se nyní mohli Západočeši zaměřit na dvojzápas proti Třineckým. „Snažíme se trénovat pořád naplno, kluci jsou na to tak nastavení. Přestože je nás málo, pořád jedeme do plných. Únava samozřejmě může přijít, hráči jsou tu ale od toho, aby byli připravení a nachystaní. Jak se potom každý popasuje se zápasem, je už jenom na něm. Nemyslím si, že by kluci něco flákali, všichni mají zodpovědnost k týmu, jen to teď tolik nelepí. Všichni na trénincích odvádějí to, co mají,“ říká jednoznačně trenér Čihák, který upozorňuje, že ačkoliv jdou v zápasy v bezprostředním sledu, stále se mezi nimi dá při tréninku a poradách několik věci změnit a upravit.

Trenérský štáb Plzně musí před náročnými zápasy i nadále počítat s několika chybějícími hráči. Jaroslav Kracík nebude moci kvůli trestu naskočit do šesti duelů, naopak do hry se již může vrátit obránce Vojtěch Budík. „Momentálně už je to opravdu velká komplikace, nechci se na to vymlouvat, ale hodně nám to ztěžuje situaci. Jarda něco takového udělal poprvé v kariéře. Neměl to dělat, byla to klukovina, on sám se hned rozhodčímu omluvil. My se s tím popasujeme – parta, která půjde do zápasů, ho musí nahradit. Za návrat Vojty Budíka jsme moc rádi, půjde hned do hry,“ prozrazuje Čihák. Při četných absencích naskočí do zápasů v pozici asistenta kapitána i Peter Čerešňák: „Jsem za to rád. Při debatách s rozhodčími, myslím, dokážu zachovat chladnou hlavu, ale máme v týmu i Guliho a Petra Straku, to jsou upovídané typy, takže to nechám na nich.“