Rozhovor před PLZ - KVA

Proti Karlovým Varům je to vždycky něco jiného, chceme urvat další tři body, hlásí Filip Suchý

Po výjezdu na Hanou, ze kterého indiáni přivezli po boji všechny tři body, se hokejisté Plzně opět představí v domácí LOGSPEED CZ Aréně. V úterý budou od 17:20 za doprovodu televizních kamer modrobílí bojovat s karlovarskou Energií, na třetí západočeské derby sezóny jsou připraveni i útočník Filip Suchý a hlavní trenér Ladislav Čihák.

V Olomouci šli Západočeši jako první do vedení, po vyrovnání Mory pak ve druhé třetině v přesilovkách skóre znovu zvrátili na vlastní stranu. Jenže domácí se nevzdali, necelých pět minut před koncem základní hrací doby svítil na ukazateli stav 3:3. Hanákům však ještě dokázal po skvělém forčekingu vstřelit vítězný gól kapitán Milan Gulaš, Škodovka zvítězila 4:3. „Byl to hodně těžký zápas, jsme moc rádi, že jsme urvali tři body. Sice jsme dostali branku na 3:3 chvíli před koncem, ale měli jsme sílu a odhodlání, abychom dali ještě vítězný gól. Paráda,“ těší Filipa Suchého. Kouč Ladislav Čihák své svěřence pochválil za přístup k těžkému souboji: „Kluci k utkání přistoupili dobře, viděl jsem velkou snahu. Ve hře se objevily momenty, které byly slabší, ale jinak si myslím, že jsme předvedli dobrý výkon. Je skvělé, že soupeře přestřílíme, dáváme góly, pomohli jsme si i přesilovkami. Co mě maličko mrzí, že stav zápasu byl 3:1 a najednou to bylo 3:3. Ale klobouk dolů, že jsme ještě dokázali vstřelit vítězný gól. S Olomoucí se hraje vždycky těžko, za náš výkon jsme si nakonec tři body zasloužili. Ale musíme na to navázat!

Hlavní trenér Západočechů ještě jednou vyzdvihl fakt, jak se modrobílí dokázali popasovat se závěrečným vyrovnáním Olomouce, které zařídil v čase 55:26 důrazný Kolouch. A které musel po docela dlouhé diskuzi posvětit i videorozhodčí. „Když vidíte, že mužstvo šlape a jde si za tím, tak je i pět minut najednou docela dost času. Kluci si věřili. I já jsem tomu včera věřil, každé střídání jsem jim opakoval, že musíme na protihráče vytvářet tlak. Podařilo se, kluci to při napadání rozehrávky udělali perfektně – odměnou jsou tři body pro tým,“ hlásí Ladislav Čihák. Po sérii čtyř proher se tak nyní karta obrátila, indiáni dvakrát v řadě brali v duelech plný počet bodů. „Teď je každá výhra zlatá. Vítězstvími se nesmíme nechat ukolébat a dobře se připravit na zápas s Karlovými Vary,“ velí útočník Suchý, druhý nejproduktivnější hráč Plzně v probíhající sezóně.

V Olomouci mohli plzeňští trenéři počítat s jednou zcela novou tváří v sestavě, kterou byl finský forvard Markus Korkiakoski, a rovněž s obráncem Davidem Jiříčkem, jenž se do hry vrátil po nachlazení. K úspěšnému souboji navíc přispěl perfektní přesilovkovou trefou. „Markus to měl těžké, nastoupil do rozjetého vlaku. Zápas odehrál se ctí, děkuju mu za to. David Jiříček – moc se mi líbí, jak hraje. Občas ho musíme trochu brzdit, musí na sobě pořád pracovat. My jsme tu od toho, abychom mu řekli, kdy situaci vyřešil a nevyřešil dobře. Jde pořád nahoru, budu jen rád, když si svou výkonnost udrží. Když jdou zápasy rychle za sebou, mladší hráči občas nedokáží na výkony navázat, ale naši mladíci jsou nastavení velice dobře. Pokud někdy odbočí od toho, co bychom po nich chtěli, tak jim to hned dám najevo. Ale oni to vědí a makají na sobě,“ říká trenér Čihák. 

Filip Suchý si tak v duelu proti Moře musel zvykat na nové složení svého útoku, které se mění často. Právě on nastoupil s Korkiakoskim v jedné formaci: „S Markusem jsme si pár věcí řekli, jak budeme v lajně hrát, a šli jsme na zápas. Osobně změny nijak zvlášť nevnímám, jsem hlavně rád, že hraji, musím se vždy jen trochu přizpůsobit, a to podle toho, s kým nastoupím. Že se sestava střídá, mi nijak moc nevadí.“

Nyní už se zraky všech zástupců plzeňského týmu upínají k západočeskému derby. To poslední se odehrálo před necelými třemi týdny rovněž v LOGSPEED CZ Aréně, indiáni ho po tuhém boji vyhráli 4:3. „Musíme si dát pozor na jejich rychlé protiútoky, protože mají v týmu dobré bruslaře. Určitě bychom chtěli navázat na výhru v Olomouci a urvat další tři body. Proti Varům je to vždycky trochu něco jiného. Nebudu se na to připravovat nějak speciálně, ale v hlavě budu mít, že se jedná o derby, Energii chceme porazit,“ má jasno Suchý. K úternímu zápasu Ladislav Čihák na závěr dodává: „Opět musím zopakovat, jaká je obrovská škoda, že na stadionu nebudou fanoušci. Moc nám chybí, obzvlášť v derby. Vary hrají agresivně, po ledě létají, forčekují. Jsou nepříjemní v obraně, za které obracejí hru do rychlých protiútoku."