Rozhovor před PLZ - PCE

Do duelu proti Pardubicím musíme nastoupit úplně jinak, než tomu bylo na Spartě, velí Peter Čerešňák

Po neúspěšném mači na Spartě se HC Škoda Plzeň vrací do domácí LOGSPEED CZ Arény, do které dorazí k zápasu 41. kola posílené Pardubice. Na duel, který startuje v neděli v 16:30, budou nachystaní i obránce Peter Čerešňák a hlavní trenér Ladislav Čihák.

K pátečnímu zápasu v Praze, který modrobílí proti Spartě prohráli 0:4, se vracejí oba zástupci plzeňského mužstva. „Celkově to bylo nevydařené utkání… Se Spartou jsme odehráli celou řadu dobrých zápasů, tentokrát jsme na podobné výkony ale nedokázali navázat. Pro nás to byl nešťastný duel, nešlo nám to, na co jsme sáhli, to nevycházelo. Je třeba to hodit za hlavu, hned v neděli nás čeká další zápas,“ burcuje Peter Čerešńák. Po nepovedeném utkání 40. extraligového kola byl kouč Čihák rozladěný: „Vůbec se mi nelíbil vstup do zápasu, zuřil jsem hlavně po první třetině. Neobstáli jsme v soubojích, neudrželi se na puku, proto nás soupeř předčil. Rozhodly speciální formace, Sparta dala tři góly z přesilovek, my jsme si naopak nepomohli ani během dvojnásobné početní výhody. Tam se to možná zlomilo.“

Mnohdy se ve sportovním prostředí hovoří o tom, že je lepší utkání prohrát třeba právě 0:4, než o výhru přijít například v závěru zápasu a padnout těsně o jeden gól. Slovenského obránce však tížil hlavně výkon, kterým se indiáni v O2 areně prezentovali. „Nevím, jestli záleží tolik na výsledku, jako spíše na předvedené hře. Sparta nás v tomto případě vytrestala jak výsledkově, tak herně. Je na čem pracovat a co zlepšovat, máme před sebou kupu práce,“ říká Čerešňák.

S novými posilami do ofenzivy se v posledním utkání opět celkem razantně protočila plzeňská sestava. Změny se ovšem netýkají pouze útočných formací, ale také obranných dvojic. Peter Čerešňák pravidelně nastupuje v té první v pořadí, jeho kolegové se však mění často. „Od začátku sezóny už se to několikrát prostřídalo, s každým máme vybudovanou určitou vazbu. Ať už to je Roman Vráblík, Lukáš Kaňák, Vojta Budík nebo někdo jiný, tak si s tím musíme poradit,“ říká obránce se 14 na zádech. 

V sobotu dopoledne na indiány v LOGSPEED CZ Aréně čekal další trénink mezi dvěma hracími dny. Ladislav Čihák, hlavní kouč indiánů, prozradil, na co se trenérský štáb se svými svěřenci zaměřili: „Chtěli jsme, aby si hráči hlavně vyjezdili nohy. Potrénovali jsme také systémové věci na otáčení hry, v závěru jsme si vyzkoušeli hru tři na tři v pásmu, abychom se více tlačili do brány a pořádně to na ní létalo. Dále jsme si rozebrali páteční zápas a budeme se připravovat na Pardubice. Doma musíme bodovat, protože se chceme udržet v čtyřce.“ V té se modrobílí stále pohybují, posbírali 68 bodů. Mají jich tak stejně jako Liberec a o bod více než Mladá Boleslav, oba zmíněné celky však odehrály o jeden zápas méně než Plzeň.

Na západ Čech dorazí podruhé v sezóně Dynamo. Pardubice nedávno notně posílily a stále nemají dost... Do mužstva dorazili ruský gólman Konstantin Barulin, běloruský útočník Andrei Kostitsyn a nejčerstvěji také český forvard Tomáš Zohorna. „Do Pardubic přišel nový majitel, který chce Dynamo posunout na vyšší příčky – je proto logické, že posilují. My se na ně musíme nachystat, samozřejmě to bude hodně o nás. Co jim dovolíme a nedovolíme, já se chci vždycky koukat hlavně na náš výkon,“ hlásí trenér Čihák. Peter Čerešňák k nedělnímu střetnutí dodává: „K zápasu musíme přistoupit úplně jinak, než tomu bylo v Praze. Začít od jednoduchých věcí a postupně kontrolovat vývoj utkání. Pardubice samozřejmě posilují, mají výborný tým, jdou vzhůru tabulkově i výsledkově. Nebude to nic lehkého, ale jak jsme se už přesvědčili, můžeme porazit kohokoliv, takže před duelem rozhodně nic nebalíme.“