Řezníček chápe, co asi prožívá Hanzlík

P l z e ň - Čtvrtý dres za dvacet let hráčské kariéry v nejvyšší soutěži oblékl v extraligovém zápase na plzeňském ledě Josef Řezníček. Po plzeňském, jihlavském a olomouckém se představil ve sparťanském. Dlouholetý kapitán Plzně vybojoval pro modrobílé barvy se šípem na prsou stříbrné medaile, keramiky dovedl k bronzu. Kromě těchto úspěchů připravil plzeňským fanouškům nesčetné množství nádherných zážitků a vzpomínek. I přesto na něj v loňské sezóně plzeňští fanoušci pískali a významným způsobem přispěli k jeho rozhodnutí opustit klub, se kterým spojil nejkrásnější léta svého hokejového života.

"Uvědomil jsem si, že nemá cenu zůstávat na jednom místě příliš dlouho. V minulém týdnu si podobnou zkušenost prožil Jirka Hanzlík, na kterého také lidi pískali. Po určité době dojde ke generační výměně fanoušků a situace se mění," vysvětluje.

Z nedávného hrdiny se tak snadno může stát hlavní viník. Velký tlak hráči rozhodně na výkonu nepřidá. "Potvrdil jsem si, že po změně prostředí člověk ožije. Myslím, že mi přestup do Sparty prospěl. Hokej je moje obživa a není možné se na to jen tak vykašlat, sbalit se a odejít," říká hráč, který i přes trpké zkušenosti v závěru působení v Plzni zůstane navždy plzeňskou hokejovou legendou.

Řezníček se pak ještě vrátil k okamžikům, kdy plzeňské publikum skandovalo na tehdejšího kapitána Jiřího Hanzlíka: "Hanzlík, ven!" "Jirka je tu dlouho a už loni se tu projevovala určitá averze vůči němu. Hráč dělá svou práci a musí se z toho sám dostat," říká obránce malý postavou, ale velký výkonem. V zápase proti Spartě diváci na Hanzlíka nepískali. "Lidi snad taky mají svědomí. Jirka to taky navíc dneska nekazil," všiml si jeho předchůdce na postu kapitána.

Nějaké zvláštní pocity při návratu na plzeňský led už necítil. "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Bylo to úplně v pohodě. Už to pro mě přece jen byl druhý zápas, premiéru jsem si odbyl v Tipsport cupu."

Josef Řezníček si pískotu plzeňského publika užil dosytosti i v sobotu. Vykoledoval si celkem čtyři fauly na plzeňských hráčích, což diváci ocenili mohutným pískotem. Některé zákroky sice trochu mohly připomínat Barrandov, ale kolik jen takových zákroků Řezníček vybojoval za svou kariéru pro plzeňské barvy... "Byly to úplně normální souboje. Divákům se samozřejmě nelíbilo, že po nich domácí hráli oslabení," pokrčil rameny Řezníček. "Fauly, které tam na Řezníčka byly, pokud tam byly, vyplynuly ze hry. Byly spíše dílem náhody," uvedl trenér Rostislav Čada.

Rodák ze Sytna dostává od trenéra Hadamczika ve Spartě hodně prostoru. V pátečním zápase se Zlínem byl na ledě ve druhé polovině utkání téměř neustále. "Kvůli distancům a zraněním jsme dohrávali pouze na čtyři beky. Kromě mě hrál ještě Libor Procházka a dva mladíci. Možná i proto nám dneska chyběly ve druhé polovině utkání síly," dodal na závěr Josef Řezníček.