Filip Suchý v repre

Moc jsem si debut užil, byla to velká zkušenost, říká Filip Suchý po reprezentační premiéře

Filip Suchý se stal třetím plzeňským hokejistou, který v probíhající sezóně debutoval v seniorském národním týmu. S jedním z nich, Petrem Kodýtkem, nastoupil v utkání proti Finsku v jedné útočné formaci.

Třiadvacetiletý útočník Filip Suchý prošel mládežnickými výběry České republiky, v sobotu se dočkal i prvního představení v seniorském celku. Premiérový start si vybojoval díky skvělým výkonům, které podává v Tipsport extralize. Z debutu byl nadšený, ačkoliv nedopadl vítězně – finský výběr nakonec zápas otočil v nájezdech a po výhře 3:2 bral dva body: „Bylo to super. I když to nevyšlo výsledkově, moc jsem si zápas užil a byla to pro mě velká zkušenost. Musím na sobě makat dál, abych třeba někdy v budoucnu dostal další pozvánku.“

Ve druhé minutě zápasu proti seveřanům se česká reprezentace chystala na vhazování v útočném pásmu. Poprvé v utkání šla do hry čtvrtá ofenzivní formace ve složení Suchý – Kodýtek – Blümel. Plzeňští forvardi vybojovali puk na buly a třetí jmenovaný ho poslal pod víko. Filip Suchý tak při svém premiérovém střídání v seniorském národním týmu strávil ve hře jen pár sekund a už měl na kontě plusový bod za účast na ledě při vedoucí brance. „Vždycky pomůže, když se povede dát hned během prvního střídání gól. Pak se hraje lépe, rozhodně to moc pomohlo,“ prozrazuje Suchý, který v národním týmu nastoupil s číslem 10 na zádech.

Důležitý člen ofenzivy indiánů nezastíral, že první start v reprezentaci pro něj byla velká věc. Se začátkem duelu však vše zapadlo do klasických kolejí. „Nějaká malá nervozita tam určitě byla, ale jak se hodilo úvodní buly, tak to ze mě spadlo. Hlavně jsem se snažil soustředit na zápas. Bylo super, že jsem hrál v jedné formaci s Kodym a Matějem Blümelem, věkově k sobě máme blízko. Myslím, že i to mi hodně pomohlo, je lehčí pak zapadnout do týmu,“ těší Suchého.

V české nejvyšší soutěži je pro Škodovku Filip Suchý obrovsky platným členem jak v početních výhodách, tak i nevýhodách. V národním mužstvu si proti rychlým Finům vyzkoušel hru v oslabení. „Byl to docela fičák, rychlejší než v extralize. Kluci si to na takové úrovni dávají hodně dobře, je vidět, že je na turnaji mnoho kvalitních hráčů,“ popisuje forvard. Krátce po duelu proti severskému soupeři Suchého a celou čtvrtou formaci chválil i hlavní trenér mužstva Pešán. „Určitě je hezké to slyšet. Myslím, že hlavně první třetina od naší lajny byla povedená, povedla se nám. Jak jsem říkal, hodně nám pomohl rychlý gól, potom se hraje s určitou lehkostí,“ hlásí Suchý.

Plzeňský útočník strávil s národním výběrem celý týden. Během švédského turnaje Beijer Hockey Games tak poznal, jak to v seniorské reprezentaci během akcí v rámci Euro Hockey Tour funguje. „Pro mě to byla hlavně veliká zkušenost. Zjistil jsem, jak to v nároďáku chodí. Je jen na mně, jak budu pracovat a jak se mi bude dařit, abych pak dostal ještě nějakou pozvánku,“ ví Filip Suchý. Po týdnu ve Švédsku čeká jeho i Petr Kodýtka návrat do Čech, už v pondělí se zase rozjíždí extraliga. Indiáni po necelých dvou týdnech znovu vyrazí na led Bruslařů. „Myslím si, že by to mohla být i výhoda. Během celého týdne jsme se připravovali každý den, po všech trénincích přišla regenerace. Vůbec bych se na to nevymlouval nebo něco takového. Musíme se dobře připravit, abychom vyhráli v Boleslavi za tři body,“ uzavírá reprezentant Filip Suchý.