7. TŘÍDA V AKCI

Lockdown a sedmá třída

Plzeň - Již rok trvá celosvětová pandemie nového typu koronaviru, kromě běžného života samozřejmě postihla i ten sportovní.

Minulý rok mladé pušky bojovaly v lize v jihočesko-pražské skupině mladších žáků "C," kde se systémem třikrát každý s každým měly popasovat s devíti soupeři. K dokončení soutěže chyběly čtyři duely, jasným vítězem byla bez porážky Slavia. Další pražské celky Sparta a Hvězda ale již byly pro čtvrté indiány na dostřel. S nimi modrobílí shodně doma zvítězili, ale dvakrát padli v našem hlavním městě. 

Ani letos svoji soutěž nedokončí. V této kategorii došlo ke změně herního systému. 54 celků bylo rozděleno do šesti skupin, Západočeši se měli popasovat o postupovou čtyřku. Na úvod smolně padli ve velké přetahované se Spartou 8:9, poté ale již pouze vyhrávali. 5:2 na ledě pražské Slavie, 12:3 na Kladně s místním PZ, 16:2 v Třemošné, 7:5 s Hvězdou Praha a naposledy desátého října 11:0 na území Kobry. Zbylými soupeři byli kladenští Rytíři a Wolves.

Přesuňme se ale na absolutní start ročníku. Podobně jako život nás všech, i přípravu narušil COVID-19. „Srpnový scénář přípravy jsme chtěli zachovat stejný jako v loňském roce, protože se nám velmi osvědčil. Ale díky mojí karanténě jsme museli udělat nějaké změny. Druhý srpnový týden jsme měli odjet na soustředění do Tachova, které se ale muselo zrušit. Nahradili jsme si ho poté malým soustředěním u nás na malé hale," popisuje trenér Václav Benák.

„Kluci v prvních čtrnácti dnech sehráli dva přátelské duely s Karlovými Vary s bilancí výhry a prohry. Poté jsme odjeli na velmi kvalitně obsazený turnaj na Slavii, kde nám byli soupeři Hradec Králové, Sparta a domácí. Po dobrých výkonech jsme jej opanovali,“ vypráví.

„Další týden měli kluci hodně náročný. Měli jsme malé soustředění, které zakončilo v pátek vítězné utkání s Mannheimem. Hned o víkendu jsme odjeli do Liberce na další těžký turnaj. Ve skupině jsme se utkali opět vítězně se Slavií a podlehli domácím. Druhý den jsme se padli s Kladnem i následně se Spartou. I když kluci podávali slušně výkony, bohužel jsme skončili poslední,“ hodnotí bývalý vynikající obránce.

„Poté jsem nastoupil druhou karanténu, přesto kluci normálně trénovali a připravili se na další turnaj, tentokrát v Karlových Varech. Zde jsme se postupně utkali ve skupině neúspěšně s Hradcem Králové a výběrovým týmem Goldbull a skolili Chomutov. V play off jsme nastoupili proti Kladnu a bohužel pro nás prohráli trochu smolně 4:5. O páté místo jsme se zdárně utkali s Kometou,“ uzavírá.

Soutěž se po rozběhnutí stopla v polovina října, následně se již střídaly pouze měkčí a tvrdší vládní restrikce. „V době uzavření sportovišť kluci trénovali každý sám. Každý den jsem posílal nějaký program - trénink. Případně jsem určil někoho z hráčů, aby připravil program pro všechny. Abych měl zpětnou vazbu, že kluci opravdu dodržují program, zasílali videa, jak trénují,“ popisuje nelehkou dobu trenér Václav Benák. A dodává, že mladí indiáni rozhodně nezaháleli: „Musím je pochválit, přistupovali k daným tréninkům výborně.“

Jen co to bylo alespoň trochu možné a vládní opatření zmírnila, vrhli se opět všichni společně do práce. „Připravovali jsme se i na ledě, dle vládou stanovených pravidel jsme byli rozděleni do dvou skupin. Každá strávila na ledě pětačtyřicet minut. Povedlo se i sehnat venkovní led v Dobříši, kde jsme si zatrénovali konečně všichni pohromadě jako jeden tým,“ popisuje bývalý vynikající obránce. 

Stihli jsme i sehrát dvě přátelská utkání proti Wolves na zimním stadionu ve Stříbře. Poté, bohužel, dle vládních nařízení jsme společně tréninky museli ukončit a kluci začali trénovat individuálně doma. Každý den měli připraveny trénink nebo jsem někoho z kluků určil, aby trénink připravil. Takto kluci trénovali do doby, než vedení klubu přistoupilo k tomu, že se ve zbytku sezóny začnou připravovat na tu nadcházející. Tím jsem tým předal staronovému trenérovi panu Roubalovi,“ vypráví.

„Bohužel jsem se z kluky i rodiči nerozloučil, ale až tomu doba dovolí, rád bych tak učinil. Klukům bych chtěl popřát hodně štěstí a zdraví v této nelehké době a snad se brzy zase na zimáku potkáme, uzavírá.