Notes #8: Generační souboj gólmanů

P l z e ň - Nedělním soupeřem Lasselsbergeru Plzeň jsou v aktuální tabulce třetí třinečtí Oceláři. Ve skvělé formě je mladík Rostislav Martynek, po zranění se do sestavy Třince vrátil Richard Král. Slezané poslední dvě utkání vyhráli, na druhé straně se po prohře v Pardubicích budou chtít Plzeňáci opět naladit na vítěznou vlnu, scházejí však stále Posmyk, Dobroň a Hurtaj. Zajímavý bude souboj brankářů Schwarze a Barty, mezi nimiž je věkový rozdíl téměř 20 let!

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC OCELÁŘI TŘINEC

15. kolo – neděle 19. října 2003 - 17:00 na plzeňském zimním stadionu

P l z e ň – Několik překvapení připravila úvodní část ligy. Na prvních dvou místech se sice usadily týmy, se kterými se na tyto posty počítalo, pod nimi zuří pořádná mela. Úvod ligy se povedl Karlovým Varům, ku jejich vlastní škodě jim lepší pozice uniká kvůli horším výsledkům na vlastním ledě. Jako silný se ukázal celek Zlína, přestože v posledních kolech se Valachům nepříliš dařilo, i tak jim pozice v elitní čtyřce sluší a patří právem. Kvůli zlepšeným výsledkům ubyly starosti manažerovi a zároveň trenérovi Slavie Vladimír Růžička. Jeho svěřenci růst formy potvrdily např. výhrou nad Pardubicemi, které ve 12. kole prohrály teprve podruhé, první prohra přišla hned v 1. kole v Plzni. Šokem pro hokejovou veřejnost a katastrofou pro České Budějovice jsou výsledky Jihočechů. Horší začátek měl pouze loni Havířov, ovšem pouze o skóre, a to je Pantery "bodová" laťka nastavena hodně nízko. V úvahách Jihočechů se již začíná objevovat slovo baráž, ovšem do konce ligy je stále hodně daleko. Jak kráčeli prvními 13ti koly svěřenci trenéra Čady? Vzhledem k okolnostem lze říci, že se ctí. Ze základní sestavy kvůli zranění vypadlo až šest hráčů, vypomáhat museli hráči působící na hostování v první lize, ve velké zátěži byl brankář Libor Barta. Z velké části díky němu se Plzni podařilo udržet na hranici play-off a porazit doma takové týmy jako Pardubice či Spartu a vyhrát na ledě mistra Slavie Praha. Tyto zápasy naznačily nemalé možnosti Lasselsbergeru Plzeň, ovšem prohry s papírově slabšími soupeři znemožnily Západočechům být na stejné bodové úrovni jako týmy ze špičky tabulky.


HC OCELÁŘI TŘINEC
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

OCELOVÝ KORÁB PLUJE V KLIDNÝCH VODÁCH

V předsezónních prognózách Moravané mezi největší favority extraligy určitě nepatřili, do bojů o play-off by však podle předpokladů rozhodně zasáhnout měli. Tento odhad se začíná naplňovat.

V prvních kolech začali Třinečtí pěkně zostra a tak byl duel 6. kola mezi Spartou a Třincem zápasem prvního s druhým. Zejména na domácím ledě jsou dnešní soupeři Lasselsbergeru těžko k překonání. Plného bodového zisku dokázaly dosáhnout na severní Moravě pouze Pardubice.

Současné mírné zaostávání za absolutní špičkou tabulky zapříčinilo několik událostí. Zejména absence nenahraditelného lídra Richarda Krále, který Ocelářům scházel od 3. do 12. kola, patálie s brankářským postem, které nabídly doposud životní příležitost pro sedmnáctiletého talentovaného sparťanského odchovance Marka Schwarze.

Za třineckou obranou to však Schwarz nemá zrovna lehké. 12. kolo a porážka 2:5 ve Znojmě z defenzivní činnosti Třince udělala třetí nejhorší, po Liberci a Českých Budějovicích. Jak je v případě Třince zvykem, nedostatky v obranné činnosti jsou vynahrazovány útočnou aktivitou a střeleckými dispozicemi forvardů. Pouze Sparta (45) a Pardubice (54) dokázaly svým soupeřům zasadit více ran než Oceláři (43).

Jelikož se extraliga dostala do své druhé čtvrtiny, mají Třinec a Plzeň za sebou první vzájemný zápas. Na třineckém ledě se po brankách Výborného a Sedláka rýsovalo druhé vítězství Lasselsbergeru, ale tři góly domácích v rozmezí pěti minut poslaly Plzeň domů bez bodu. V tomto zápase se také rozjela série zranění. Zápas v Třinci nevydrželo rameno Dušana Andrašovského.

Sestava Třince z 13. kola:

Schwarz – Hunkes, Žabka – Houdek, Jančařík – Jan Kudrna, Filip Štefanka – Zadina, Král, Pletka – Janků, Skořepa, Pavelek – Ivan, Melenovský, Meluzín – Bordowski, Polanský, Zbořil.

Na Spartě ztratili Oceláři jednoho ze svých nejlepších obránců Jiřího Malinského. Zkušeného beka potkalo bohužel tradiční hokejové, ale zároveň dlouhodobé zranění, poraněné vazy v koleně.

Oceláři v řeči čísel
Nejproduktivnější hráč
Nejlepší střelec
Nejlepší nahrávač
Góly v přesilovce
Góly v oslabení
Nejlepší v +/-
Nejhorší v +/-
Nejtrestanější hráč
Skořepa – 14(6+8)
Skořepa – 6
Skořepa, Pavelek - 8
Janků – 2
Skořepa – 2
Jančařík – +8
Žabka - -8
F.Štefanka – 35

Třinec na stadionech soupeřů

Šestkrát v průběhu první čtvrtiny bojovali 0celáři o body na cizím hřišti. Dva duely dokázali dovést do vítězného konce, a to hned úvodní zápas celého ročníku, který Třinec zahájil na Slavii (0:3), druhou výhru si připsali Moravané v Karlových Varech. Ve Zlíně, Znojmě, Litvínově a na Spartě vyšli bodově naprázdno. To vše při skóre 18:22.

Kdo je Marek Schwarz?

Ačkoli je narozen v aprílový den před sedmnácti lety, není žádným žertíkem, že takto mladý gólman brání klec některého z extraligových klubů. Schwarzovy hokejové začátky jsou spojeny se Spartou a ve svém mladém věku je již považován za obrovský talent českého hokeje. V přípravě odchytal za Spartu několik zápasů a ve všech podal výborný výkon. Vynachválit si jej nemohli trenéři v reprezentační dvacítce, která sehrála v létě mezinárodní turnaj, jehož nejlepším hráčem byl vyhlášen právě Schwarz. Premiéra mezi muži vyšla mladému gólmanovi výtečně, vychytal Ocelářům těsnou výhru nad Libercem 3:2.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

ROSTE FORMA I BODOVÝ ZISK

Každá mince má dvě strany, pomyslná mince plzeňských hokejistů se v posledních kolech převalovala z jedné na druhou. "Slepené" zápasy se Vsetínem a Spartou ve dvou dnech prověřily fyzickou i psychickou odolnost Plzeňanů.

Na Lapači rozhodně nesehráli hokejisté Lasselsbergeru nepovedené utkání, co se výkonu na ledě týče. Selhala však koncovka, o což se nemalou měrou přičinil gólman Valachů Radovan Biegl, který pro Vsetín vyčaroval plný bodový zisk. Do hry již nezasáhli zranění Michal Dobroň s Mario Cartellim, ovšem na led opět naskočili Milan Nedoma a Martin Výborný.

Skóre otevřel v úvodní části hry veterán Alexej Jaškin, ještě v první třetině vyrovnal Radek Matějovský. Ovšem vsetínští "třicátníci" si na Plzeň vyšlápli a Josef Štraub strhl krátce po úvodním buly druhé třetiny vedení opět na stranu Vsetína. Když Plzeňáci nedokázali proměnit ani jednu z obrovských šancí na konci utkání, mohli se domácí radovat z vydřené výhry.

V zápase se Spartou klub
oficiálně poděkoval Ivanu
Vlčkovi za dlouholeté služby
Obavy tak vzbuzoval duel druhého dne. Před televizními kamerami se Plzeň představila v domácím duelu se Spartou, která den předtím vyprovodila ze svého stadionu s "desítkou" Zlín. Žádná podobná rarita se však v Plzni nekonala.

Sparťané se sice díky trefám Vondráčka (první gól v kariéře) a Libora Procházka dostali do dvoubrankového vedení, plzeňskou kapitulaci to však neznamenalo. Prapor Lasselsbergeru pozvedl výborně hrající Radek Matějovský. Jeho kontaktní gól zcela obrátil obraz hry a zbývající většinu zápasu sparťané víceméně přihlíželi a koledovali si o další góly.

O srovnání se postaral opět Matějovský, který namazal před odkrytou branku Adamskému a prořídle obsazený stadion vybuchl nadšením. U vytržení byli fanoušci po trefě Straky, kterou ukradl hostům i ten jeden bod. Sám střelec vítězné branky náskok ještě pojistil po chybě bývalého kapitána Plzně Řezníčka.

Výkon hokejistů Lasselsbergeru ocenil i útočník Sparty Petr Ton: "Musím uznat, že Plzeň se vzchopila a hrála velmi dobrý hokej. Lidi jsou v Plzni fantastičtí a domácím dost pomohli," vysekl Plzni poklonu útočník Sparty, který sice připravil druhý gól, ale jehož lajna poté asistovala obratu z 1:2 na 3:2. "Dostali jsme hodně vynadáno," přiznal.

Vzestup formy jeli Plzeňáci potvrdit na Kladno a podařilo se. Závěr první čtvrtiny byl ve znamení třech bodů, o které se postarali svými góly Dvořák, Vostřák, Andrašovský a Sedlák. Ba co více, Plzeň si udržovala herní převahu a domácí příliš šancí neměli. Pavel Vostřák si připsal jubilejní 100. branku v extralize, potřetí v řadě dokázal bodovat Matějovský.

Radek Matějovský bojující a střílející

Do parádní formy se dostal po většinu času levý křídelní útočník Plzně. Ve Vsetíně se jako jediný zapsal mezi střelce Plzně, proti Spartě sehrál klíčovou roli v obratu, který dokonal Josef Straka. Učebnicovou bojovností a pohybem vytvářel zmatky v obraně Sparty, zcela nekrytý daleko od obránců dokázal snížit a pak vymyslet i vyrovnávací gól. Někdejší reprezentační útočník se k radosti fanoušků začíná vtělovat do role jedné z klíčových osobností Plzně. Matějovský je s 24 TM ve dvanácti zápasech druhým nejtrestanějším hráčem týmu, což je mizivá cena za jeho přínos pro mužstvo. Z celkového zisku šesti kanadských získal Matějovský plné čtyři body mezi 11. a 13. kolem.

Jiří Hanzlík složil kapitánskou funkci

V zápase s Karlovými Vary se děly věci nejen na ledě. Pod tlakem fanoušků hrající kapitán Jiří Hanzlík se nevyhnul několika chybám v zápase a diváci dali svoji nespokojenost najevo. Plzeň se projevila jako tým, spoluhráči svého kapitána podrželi, nahlas nesouhlasili s výtkami fanoušků. Hanzlík se vzdal kapitánské pozice, tu převzal přeci jen emotivnější David Pospíšil. Dnes již bývalý kapitán však v přetěžkém zápase se Spartou podal výborný výkon, vzadu bez chyby, dopředu předvedl několik účinných rozehrávek a výrazně přispěl k cenné výhře. Bouře nevole budil jiný kovaný Plzeňák Josef Řezníček, v současnosti obránce Sparty. Fanoušci těžce nesli některá vyloučení po zákrocích právě na Řezníčka. Dlouholetý kapitán Plzně je o dění v klubu, ve kterém strávil většinu hokejového života dobře informován. Neznámá mu nezůstala situace kolem Jiřího Hanzlíka. "Jirka je tu dlouho a už loni se tu projevovala určitá averze vůči němu. Hráč dělá svou práci a musí se z toho sám dostat," sdělil na adresu svého nedávného spoluhráče Řezníček.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Sezóna 1995/96 byla premiérovým ročníkem severomoravského týmu, který do nejvyšší hokejové soutěže vstoupil pod názve HC Železárny Třinec. Plzeň se poprvé s Třineckými utkala 3. října 1995 a Železáři doma Plzeňáky před 4520 diváky 5:4 přehráli. První gól vstřelil syn bývalého kouče Plzně David Trachta. Přestože tedy nefiguruje dnešní soupeř Lasselsbergeru v nejvyšší soutěži dlouho, odehráli oba soupeři již téměř čtyři desítky utkání.

Celková vzájemná bilance Plzeň vs. Třinec
4218222139:149

Došlo také ke dvěma měřením sil v play-off. Sezóna 1998/99 znamenal Třinec pro Plzeň čtvrtfinálovou stopku, poté získal stříbro za finálovou prohru se Vsetínem. O rok poté se však role vyměnily, byli to tehdejší keramici, kteří 3:1 na zápasy přešli přes Třinec do semifinále. Obě série byly velmi tvrdé, protknuté emotivními výroky.

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Oceláři mají pověst útočného mužstva, s brejkovými choutky na hřištích svých soupeřů a toto není styl, který by dříve Plzni právě vyhovoval. Bilance na domácím hřišti to jasně ukazuje. Ze sehraných dvaceti duelů vyhráli Třinečtí v Plzni plných osm. Na ledě Plzně se také urodily jediné dvě remízy ve vzájemných zápasech. Obecně lze říci, že při utkání Plzeň - Třinec je prakticky lhostejné, který tým je na domácím hřišti a který je hostem.

Domácí bilance Plzeň vs. Třinec
20102889:69

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. TŘINEC

Průměrný počet branek 7
Průměrný počet vyloučení 13 (7-6)
Průměrný počet střel 75 (37-38)
Průměrný počet diváků 5 555
- v Plzni 6 651

13. září 1998 v poslední třetině domácího zápasu (4:1) Plzeňáci na branku Třince vůbec nevystřelili, poměr střel poslední třetiny byl 0:11. Druhou výjimečnou třetinu viděli také diváci v Plzni. 19. ledna 2001 Plzeňáci v první třetině zasypali branku Třince neuvěřitelnými 31 pokusy!