Jiříček v U18

David Jiříček cílí na své druhé letošní mistrovství světa! Na MS U18 ale míří i další Plzeňáci!

Plzeň - Čeští mladíci se v kategorii do osmnácti let připravují na vrchol sezóny, blíží se start mistrovství světa.

Vloni přitom o světový šampionát přišli, letos již zbývá do startu velkého klání v USA jen několik dní. Pandemie koronaviru ovlivnila i letošní přípravu českých mladíků. Hned první srazy v létě ve Zlíně a na Slovensku byly zrušeny, tým se tak poprvé sešel až v září v Plzni. Jenže poté až v prosinci, mezi tím byly v u nás přerušeny všechny mládežnické soutěže, hráči byli jak bez zápasů a tréninků, tak i bez ledu. Další posun přišel teprve s rokem 2021, kdy do dnešního dne proběhlo sedm srazů. Kádr je nyní pohromadě až do odletu do dějiště mistrovství světa.

V týmu se po dnešní nominační tiskové konferenci objevují i tři Západočeši - David Jiříček, Marcel Marcel a David Špaček. Plzeňská mládežnická Akademie tak po mistrovství světa juniorů na přelomu roku vysílá do boje další velkou řádku hráčů! 

V obou týmech je i plzeňský bek David Jiříček. Šikovný obránce, který své sedmnácté narozeniny oslavil teprve v listopadu, přitom letos již okusil reprezentaci jak seniorskou, tak tu do dvaceti let. „V každém týmu byla samozřejmě trošku jiné ta role. I styl hokeje je odlišný, musel jsem si vždy nějakou dobu zvykat. Ale zde jsem již několik týdnů, tak věřím, že jsem se již adaptoval,“ popisuje.

Češi během aktuálních příprav také dvakrát nastoupili k mezistátnímu utkání, na souboj vyzvali Slovensko. To přitom v USA startovat nebude, naposledy totiž nezvládlo bitvu o udržení se Švýcarskem. „Zápasy nám daly dost směrem k šampionátu. Bohužel je nyní doba, že mezinárodní utkání není lehké uskutečnit. Slováci nás hodně prověřili, to nám jenom pomůže. Byly to hodně kvalitní duely,“ hodnotí autor branky a dvou asistencí vítězství 2:1 a 7:4. Plzeňský šikula tak měl prsty ve třetině gólů svého týmu. Bodově se mu dařilo v průběhu celé sezóny, o přesunu na pozici útočníka ale nepřemýšlí. „To bych úplně neriskoval. Já bych se vůbec nevracel, směje se.

Jak již bylo řečeno, mistrovství světa hráčů do osmnácti let se již blíží a Češi se v základní skupině postupně poměří s Německem, Finskem, domácími a Ruskem. Ve druhém koši na sebe narazí Kanada, Švédsko, Bělorusko, Lotyšsko a Švýcarsko. „Ještě je start poměrně daleko, ale každý již nad tím tady přemýšlí. Musíme jít zápas od zápasu a vybojovat si nejlepší výchozí pozici do play off. Pak se uvidí,“ říká.

Sám přitom již v letošním ročníku odehrál mnohé. Nyní bojuje ve třetí reprezentační kategorii, zúčastnil se mistrovství světa juniorů, celý ročník zvládl v extralize. „Sezóna je hodně dlouhá. Je trochu paradoxní, že moje nejlepší je zrovna v covidové době. Ale myslím si, že všichni, kteří jsme tady, se těšíme. Vždyť mistrovství světa je vrcholem sezóny. Start turnaje se sice o týden posunul a my tady tak budeme o to déle, nic to ale nezmění na tom, jak se těšíme. A hlavně na tom, jak do toho turnaje chceme vstoupit,“ vyhlašuje.

Úspěšné působení v extralize, ve které naskočil k šestatřiceti utkáním a zaznamenal kulatých deset bodů (3+7), navíc Davidu Jiříčkovi přineslo nominaci do TOP 3 ankety Nováček sezóny. V ní je i spoluhráč Filip Přikryl. „Nijak jsme se nehecovali. Měl také ještě jiné starosti ve Vsetíně. Samozřejmě jsem tu zprávu zavnímal a potěšila mě, ale teď na to vůbec nemyslím, máme před sebou jiný vrchol,“ vypráví.

Ten přitom končí až v květnu, přibližně týden poté, co jeho parťáci z Plzně zahájí letní přípravu. Jak to bude s jeho osobním nástupem, ale zatím netuší. „Bude se vše řešit až po sezóně, to teď není na pořadu dne. Nyní je podstatný můj výkon zde v reprezentaci,“ uzavírá.

Fota: Martin Voltr