Dominik Frodl

Dominik Frodl. Opora z brankoviště, bavič a oblíbenec publika

Pětadvacetiletý gólman Dominik Frodl posílil tým HC Škoda Plzeň přesně před třemi lety. V následujících sezónách se zapsal do srdcí fanoušků mužstva indiánů, a to díky nezapomenutelným momentům během zápasů na ledě i mimo něj. Zážitků a povedených okamžiků je opravdu hodně, pojďme si některé z nich v článku připomenout.

Premiéra s čistým kontem

Po několika letech v týmu pražské Slavie se Dominik Frodl přesunul do Plzně, kde v září roku 2018 okusil, jaké to je nastoupit do extraligových bojů. Brankář do nejvyšší hokejové soutěže vlétl suverénně, proti libereckým Bílým Tygrům si hned na úvod své extraligové kariéry připsal po výhře 4:0 čisté konto. Podle záznamů se Frodl stal teprve třetím gólmanem v historii samostatné české soutěže, který při své premiéře vychytal nulu. Navíc se mu to jako jedinému podařilo i v úplně prvním kole celého ročníku.

Krátce po povedeném extraligovém debutu v dresu Plzně Dominik Frodl prozradil naplno, jak se během premiéry před tehdy zaplněným zimním stadionem cítil.

K rozjařené náladě měl brankář samozřejmě plné právo. Při úvodním startu zanechal bezvadný dojem, užil si nulu před vlastními fanoušky a úspěšně vstoupil do extraligové sezóny. Víc si přát nemohl. „Před zápasem jsem byl lehce nervózní, ale jakmile proběhne první vhazování, z člověka to spadne. Připsal jsem si pár zákroků a dostal se do pohody,“ hlásil Dominik Frodl po prvním odchytaném duelu za indiány.

Pro Frodla byl zápas proti Liberci prvním z mnoha v modrobílém dresu. Během tří ročníků odchytal gólman v extraligových základních částech a vyřazovacích bojích za Plzeň dohromady 150 zápasů. Zapsal tak 8 923 odchytaných minut, během kterých zaznamenal celkem 3 808 úspěšných zásahů. K dalším zajímavým statistikám se v článku ještě dostaneme.

Nezapomenutelné děkovačky s fanoušky

V živém streamu, který svým příznivcům klub HC Škoda Plzeň přinesl před startem sezóny 2020/21 a před omezeními o počtu fanoušků na stadionech, Dominik Frodl prozradil: „Kamkoliv přijedeme, tak vidíme naše fanoušky. A nejsou nikdy v malém množství, to je bomba. Smekám před nimi klobouk, protože vím, že některé týmy takovou podporu určitě nemají. Zmínil jsem to už dříve, ale řeknu to znovu. Naši fanoušci jsou prostě suproví. Díky nim v Plzni vyhráváme. Hlavně jsme rádi, že hokej, který hrajeme, se fanouškům líbí. Proto jsou ochotní za námi jezdit po celé republice."

S Dominikem Frodlem se na pozápasové děkovačky po vítězných domácích duelech vnesl parádní zvyk. Příznivci indiánů oblíbeného gólmana po výhrách zasypávali obrovským množstvím sladkostí.

Dominik Frodl také fanouškům skrze instagramový účet zprostředkovával přímý pohled na to, jak vypadá jeden den na pověstném předsezónním šumavském soustředění, když se pravidelně zhostil role moderátora. Díky jeho smyslu pro humor se řada jeho odpovědí z rozhovorů dostala do silvestrovských sestřihů, o zábavu bylo s Frodlem postaráno i na tiskových konferencích.

Po postupu do semifinále play off v sezóně 2018/19 komentoval gólman například situaci z rozhodujícího sedmého čtvrtfinálového klání proti Olomouci, když inkasoval gól na konečných 3:2 ze vzdálenější modré čáry: „Co k tomu říct? Nejspíš jen to, že jsem slepý na levé oko. (smích) Rolbař určitě špatně upravil led a puk dvakrát skočil nechytatelně nad beton. Ne, sranda. To byl hrozný gól. Naštěstí kluci to pak výborně zvládli a dle mého jsme zaslouženě vyhráli.“

Nejproduktivnější plzeňský gólman

Nyní se blíže podíváme na ty nejzajímavější statistiky, kterých Dominik Frodl v plzeňském dresu během tří sezón dosáhl. V extraligových duelech si připsal celkem 9 asistencí, díky čemuž se může pyšnit titulem pro nejproduktivnějšího gólmana v historii plzeňského klubu. Frodl si navíc připsal vůbec první přesnou přihrávku z celého týmu v ročníku 2020/21, když v domácím duelu proti Spartě asistoval u úvodní trefy Škody v sezóně v podání Tomáše Mertla.

Během tří ročníků vychytal Dominik Frodl dohromady 15 čistých kont. Úvodní nulu si připsal, jak bylo zmíněno, hned při své premiéře. Patnáctou zaznamenal v 50. extraligovém kole uplynulé sezóny v domácím klání proti zlínským Beranům. V základní části ročníku 2019/20 vychytal Frodl celkem 7 čistých kont, to bylo nejvíce ze všech extraligových gólmanů.

Ve stejné sezóně si navíc Dominik Frodl připsal na své konto i nejvyšší počet vítězství ze všech brankářů z ostatních týmů. V ročníku 2019/20 zasáhl do 51 duelů a pomohl k 29 výhrám v základní hrací době či v prodloužení a nájezdech. Poslední statistika se vztahuje ještě na sezónu 2018/19, během které Dominik Frodl ovládl čísla extraligových gólmanů. V průměru obdržel během základní části 1,89 gólu na zápas, což bylo nejméně ze všech.

Úspěchy s parťáky

V první extraligové byl Frodlovým kolegou běloruský gólman Dmitri Miltchakov. Oba spolu vytvořili kvalitní brankářskou dvojici na ledě i mimo něj. To dokazuje i společná děkovačka s fanoušky po vítězném domácím západočeském derby.

Gólmani společnými silami pomohli plzeňskému týmu k zisku bronzových extraligových medailí. Tou se Dominik Frodl může právem pyšnit, získal ji hned při své debutové extraligové sezóně. Frodl s Miltchakovem však tým táhli také v mezinárodní Champions Hockey League. V sezóně 2018/19 se Plzni v prestižní soutěži dařilo, indiáni to dotáhli až do semifinále soutěže, kde nestačili na švédský fenomén Frölundu. I přesto se jednalo o obrovský úspěch, Dominik Frodl v soutěži sbíral cenné zkušenosti.

Plzni se v Lize mistrů skvěle dařilo i v sezóně následující. Indiáni své soupeře v základní části opět válcovali, nakonec po velkém boj přišel v ročníku 2019/20 konec v osmifinále. Do další fáze soutěže tehdy díky trefě v prodloužení proklouzlo švýcarské Lausanne. Dominik Frodl i na mezinárodní scéně naplno dokazoval svůj um s holí. V Champions Hockey League odchytal Frodl v modrobílém dresu celkem 10 zápasů.

Skvělé brankářské dvojice pak Dominik Frodl utvořil nejprve s Jaroslavem Pavelkou, kterého však během ročníku 2019/20 sužovala nepříjemná a dlouhodobá zranění, následně také s Kristiánem Kolářem. Gólmani se navzájem velice podporovali při zmiňované druhé cestě v hokejové Lize mistrů.

Před sezónou 2020/21 tým indiánů posílil mladý gólman Dominik Pavlát. K Frodlovi tak přibyl další Dominik, oba brankáři vytvořili nesmírně silný tandem z brankoviště. Jeden z nejlepších ze všech týmů v nejvyšší české soutěži.

„Plzeň mi přirostla k srdci!“

Během instagramového streamu, který proběhl na jaře loňského roku před přípravou na sezónu 2020/21, Dominik Frodl mimo jiné také prozradil: „Musím říct, že Plzeň mi za ty dva roky hrozně přirostla k srdci. Město se mi neskutečně líbí, stejně tak i lidé a fanoušci, celkové prostředí. I mimo hokej jsem si tady udělal spoustu kamarádů. Myslím si, že když jsem přešel ze Slavie do Plzně, tak to pro mě byla ta nejlepší volba. Fakt se mi tady líbí, nemůžu říct ani půl špatného slova.“

S plzeňskou kabinou se Dominik Frodl, kterému se na konci dubna splnil sen a představil se v dresu národního týmu, rozloučil skrze své sociální sítě. Klub HC Škoda Plzeň Dominiku Frodlovi děkuje za všechny odehrané roky v modrobílém dresu a přeje mu vše nejlepší do budoucí kariéry i osobního života!