Milan Gulaš

Milan Gulaš. Lídr ofenzivy, kapitán i rekordman

Milan Gulaš se v modrobílém dresu představil během pěti sezón, díky svým výkonům se zapsal do srdcí nespočtu fanoušků. Jaké bylo působení fenomenálního útočníka a kapitána v HC Škoda Plzeň, si mohou všichni příznivci indiánů díky článku připomenout.

Po skvělých výkonech odchod do KHL a návrat přes Švédsko

Milan Gulaš poprvé posílil tým indiánů před startem mistrovské sezóny 2012/13. Po přestupu z Českých Budějovic zářil v útočné formaci Plzně po boku Martina Straky a Tomáše Vlasáka. „Z nabídky Plzně jsem byl maximálně nadšený. K podpisu smlouvy mě posunulo i to, že v klubu působí Martin Straka, a i na ledě jsou kluci, s kterými si budu hokejově rozumět. Plzeň jsem vnímal jako jednoho z nejtěžších soupeřů v extralize,“ hlásil Milan Gulaš po svém příchodu do týmu Škody na jaře roku 2012.

Úspěšného tažení zlatým play off už se však Gulaš nezúčastnil, v průběhu základní části totiž přestoupil do ambiciózního ruského celku Metallurg Magnitogorsk. Do KHL se útočník vydal po 44 odehraných zápasech v modrobílém dresu, v nichž získal 55 kanadských bodů.

V následující sezóně Magnitogorsk opustil a nekompletní čtyři ročníky strávil Milan Gulaš v nejvyšší švédské soutěži. Zde se stal oblíbencem příznivců mužstva Färjestad BK. Před startem ročníku 2017/18 byl oznámen Gulašův návrat do Plzně. „Hodně se těším na hokej, který, myslím si, se za těch pět let hodně změnil. A hlavně na plzeňské fanoušky. Protože to, co já jsem tady zažil, bylo skvělé. Chodilo vždy hodně lidí, zápasy byly super,“ řekl Gulaš po návratu ze Švédska.

Hned v první sezóně po svém příchodu utvořil nejúdernější extraligovou útočnou dvojici, když v jedné ofenzivní formaci řádil s Tomášem Mertlem. Milan Gulaš se svými spoluhráči dotáhli plzeňský tým k zisku Prezidentského poháru a do semifinále play off, indiáni brali po konci sezóny bronzové medaile.

Kapitán, reprezentant a extraligový král

Od ročníku 2018/19 se stal Milan Gulaš kapitánem HC Škoda Plzeň. Také v této extraligové sezóně v modrobílém dresu útočník zářil, tentokrát po boku centra Jana Kováře. „To, že je s námi v týmu tak kvalitní hráč, pomohlo i mně osobně. V zápasech je potřeba se opřít o centra, který tvoří hru a nemusíte myslet na ostatní věci. Na ledě se cítím mnohem lépe a hokej s ním mě moc baví,“ řekl Gulaš o spolupráci s Janem Kovářem. Pro celý tým indiánů z toho byl zisk dalších bronzových medailí.

Pro Milana Gulaše však přišel po skončení sezóny ještě jeden velký okamžik. Díky skvělým výkonům, které v dresu Plzně předváděl, byl útočník již v roce 2018 povolán na zimní olympijské hry. Těch se však bohužel nedočkal kvůli nepříjemnému zranění, které utrpěl v dějišti turnaje během přípravného duelu. Velkého šampionátu se tak Milan Gulaš dočkal o rok později, když se v dresu národního týmu představil na svém premiérovém mistrovství světa, které se konalo v Bratislavě. Gulaš se tehdy trefil po přihrávce Dominika Kubalíka hned ve svém úvodním startu na turnaji.

Kromě extraligových úspěchů a reprezentačních startů se mohl po svém návratu ze Švédska do Plzně Milan Gulaš pyšnit také celou řadou individuálních ocenění. Hned třikrát v řadě se stal Hokejistou sezony Tipsport extraligy, a to pro ročníky 2017/18, 18/19 a 19/20. Povedlo se mu tak něco naprosto nevídaného – získat pomyslný hattrick v prestižní anketě.

„Individuální ohodnocení jsou příjemná. Abych pravdu řekl, tak v kolektivním sportu jsou důležitější věci. Ale samozřejmě si tohoto ocenění moc vážím, hřeje mě to u srdíčka. Velký dík patří mým spoluhráčům z lajny,“ prohlásil Milan Gulaš po převzetí třetího ocenění v řadě v roce 2020.

Nezůstalo ovšem jen u extraligových ocenění za individuální výkony. V anketě Zlatá hokejka 2020 se Milan Gulaš umístil na konečné šesté pozici. Gulaš byl jediným hokejistou z Tipsport extraligy, který se v anketě probojoval do finálové desítky nejlepších. To se mu podařilo také v předchozích dvou ročnících soutěže, kdy se shodně umístil na desáté příčce ve velké konkurenci borců z NHL.

Také na mezinárodní scéně bojoval Milan Gulaš o ocenění. V Champions Hockey League se v ročníku 2018/19 probojoval do finálové trojice v hlasování o nejužitečnějšího hráče soutěže. V roce 2020 byl Milan Gulaš rovněž nominovaný na individuální ocenění evropského formátu. Útočník byl vybrán mezi pětici hokejistů, kteří usilovali o Warrior Career Excellence Award, jež uděluje Aliance evropských hokejových klubů.

Rekordy, dechberoucí statistiky a nezapomenutelné okamžiky

Během pěti sezón, které Milan Gulaš strávil v týmu HC Škoda Plzeň, nastřílel dohromady 7 hattricků. Z toho zažil jeden čtyřgólový večer. A jeden pětigólový. 20. února 2019 se Gulaš v domácím duelu proti zlínským Beranům radoval hned pětkrát. Jednalo se o jeden z nejpozoruhodnějších výkonů, jaký Milan Gulaš v modrobílém dresu předvedl.

„Vyšlo to parádně. Takovýto extraligový zápas asi nepamatuji. Moc si toho vážím, že to takto vyšlo a mohl jsem pomoci týmu. Na druhou stranu nesmíme zapomenout na Honzu Kováře, protože mi dával fantastické přihrávky. Potvrdil, jaký je hráč, jak je pro nás důležitý a jak nás všechny pozvedl. Já si hokej s ním ohromně užívám,“ řekl Gulaš po pětigólovém večeru.

Při výčtu hattricků a bodových úspěchů nesmíme opomenout ani hokejovou Ligu mistrů. Milan Gulaš došel s indiány po úchvatné jízdě během sezóny 2018/19 až do semifinále soutěže, kde Západočeši nestačili na nesmírně silnou Frölundu. O rok později modrobílí i s Gulašem doputovali do osmifinále prestižní soutěže. Během dvou ročníku v Champions Hockey League zaznamenal Gulaš v dresu indiánů dva hattricky, v celkem 15 zápasech si připsali dohromady 24 kanadských bodů (15+9).

V sezónách 2017/18, 18/19 a 19/20 Milan Gulaš pokaždé ovládl kanadské bodování Tipsport extraligy, ve druhém a třetím jmenovaném ročníku se navíc stal i nejlepším střelcem české nejvyšší hokejové soutěže. I díky těmto skvělým individuálním výkonům třikrát v řadě obdržel zmiňované ocenění pro Hokejistu sezony.

Milan Gulaš během svého působení stanovil i několik rekordů. Útočník překonal na začátku ročníku 2019/20 extraligový rekord, když se dokázal gólově prosadit v nejvyšším počtu utkání za sebou. Série Milana Gulaše začala v prvním kole extraligové sezóny, když se dvakrát trefil na Spartě. Gólovou sérii útočník stále prodlužoval, prosadil se proti Litvínovu, hradeckému Mountfieldu, Zlínu, v západočeském derby v Karlových Varech proměnil trestné střílení, dále pokořil i obrany Mladé Boleslavi, Olomouce a Vítkovic. Díky dalšímu zvládnutému trestnému střílení na ledě Kladna vyrovnal Milan Gulaš extraligový rekord, který drželi Viktor Ujčík s Martinem Růžičkou, ti se prosadili v devíti duelech za sebou. V 10. kole sezóny proti pardubickému Dynamu ale Milan Gulaš dokázal rekord překonat, duel proti Východočechům nakonec zakončil s hattrickem.

Ve stejné sezóně pak Milan Gulaš překonal i rekordy klubové. Na konci ročníku 2019/20 stanovil forvard nový střelecký rekord HC Škoda Plzeň, když v jedné sezóně dokázal během základní části nasázet soupeřům dohromady 35 gólů. Překonal tak letitý počin Františka Černého. Gulaš zároveň stanovil rekord v nejvyšším počtu získaných bodů během základní části jednoho ročníku, v 52 zápasech nasbíral 76 kanadských bodů za 35 gólů a 41 asistencí.

Milan Gulaš odehrál v Tipsport extralize za HC Škoda Plzeň celkem 269 zápasů a připsal si 333 kanadských bodů (149+184). Během sezóny 2020/21 se v plzeňském dresu přehoupl přes hranice 600 odehraných extraligových zápasů a 500 získaných bodů. Ten 500. získal v utkání 51. kola na ledě Hradce Králové. „Já se to dozvěděl těsně před zápasem, absolutně jsem netušil, že mohu dosáhnout na takovou metu. Samozřejmě si moc vážím toho, že se mi to podařilo. Pochopitelně to pro mě hodně znamená a děkuju spoluhráčům,“ hlásil Gulaš po dosažení mety.

S plzeňskou kabinou se Milan Gulaš rozloučil skrze své sociální sítě.

Klub HC Škoda Plzeň bývalému kapitánovi děkuje za všechny odehrané roky v modrobílém dresu a přeje mu vše nejlepší do budoucí kariéry i osobního života!

Momenty Milana Gulaše v plzeňském dresu si můžete připomenout také v přiloženém videu!