Václav Baďouček

Je to krásný pocit být opět v Plzni, říká nový trenér indiánů Václav Baďouček

Třetí květnový den byl ve znamená startu letní přípravy na novou sezónu. Indiány čekaly trénink na multifunkčním hřišti mezi halami LOGSPEED CZ Arény a první výběhy na Homolce, následující dny absolvují testy fyzické připravenosti v Praze. Po úvodním tréninku nám řekl své dojmy, nejen o tom, jak se těšil zpět do Plzně, hlavní trenér Škodovky Václav Baďouček.

Pane trenére, letní příprava odstartovala, jaké jsou vaše prvotní pocity?
První trénink byl na zapracování, protože v úterý a ve středu čekají hráče na fakultě v Praze testy fyzické připravenosti. Jsme trošku v omezenějším počtu, protože kluci, kteří skončili v národním týmu, se připojí později. Chceme je nechat odpočinout. Sešlo se nás šestnáct, nicméně to neznamená, že bychom nepracovali naplno.

Chystal jste si nějakou úvodní řeč do kabiny?
Něco jsem si do hlavy dával, víceméně to byly samé obecné věci. Nyní máme dostatek času, abychom si s hráči jednotlivě sedli a popovídali si. Chceme vědět jejich očekávání, my jim řekneme naše, vše musíme sjednotit, než půjdeme na led.

Kádr prošel velkými změnami, o kterých jste věděl, než jste do Plzně přišel. Je nějaký odchod, který vás mrzí?
Odchod Milana Gulaše byl jasný, o tom se spekulovalo již od prosince, s tím se nedalo nic dělat, rozhodl se tak. Jeho odchodem se ovšem otevírá prostor pro kluky, kteří už mají něco za sebou a měli by rychle přebrat vůdčí roli. Hodně mě mrzí odchod Petra Straky, to je velice platný hráč pro tým. Snažil jsem se ho ještě kontaktovat, jestli by náhodou jeho myšlenka ještě nebyla jiná, ale bohužel.

Letní příprava opět probíhá pod vedením Jana Snopka. Diskutovali jste s ním o jejím složením?
My jsme s Honzou o tom hodně mluvili a shodli jsme se na tom, že tak, jak on to má nastavené, je správné. Leč to neznamená, že my do toho nepřidáme nějaké své věci, razantní změny to ale určitě nebudou.

Jak konkrétně bude vypadat příprava v následujících dnech a týdnech?
Budeme využívat hřiště u zimního stadionu a naší posilovnu. Trénovat budeme také na Homolce, v Hradišti, na Lochotíně, takže budeme skoro po celé Plzni. Doufáme, že se nám už trošku oteplí, abychom nemuseli mít zimní doplňky. Na konci května jedeme na týden na Šumavu, poté se opět na tři týdny vrátíme do Plzně. Úplný konec bude poslední týden v červnu, kdy letní přípravu zakončíme znovu týdnem na Šumavě. Následovat bude dovolená přibližně do 20. července, opět další fyzické testy a 26. července půjdeme na led.

Kdy se připojí část reprezentantů?
Petr Kodýtek, Jakub Pour a Filip Suchý mají do 17. května volno. Je potřeba, aby si odpočinuli. Obzvlášť Kody, který měl sezónu hodně náročnou a byl na všech akcích s národním týmem. V těchto dnech dostali zákaz vstupu na stadion. (smích)

Jaký to je pocit mít opět na sobě znak plzeňského mužstva?
Je to krásný pocit. Dneska jsem si zrovna říkal, že je to 31 let, co se sem znovu vracím do práce. Párkrát jsem tu byl, tak husí kůži jsem úplně neměl, ale přiznám se, že je to příjemný pocit tu opět být.

Už máte v hlavě nějaké složení obranných či útočných řad?
Takhle dopředu ještě nemyslíme, máme před sebou ještě dva měsíce. Zrovna koukáme s kolegy na playbook, který tady byl, a už pomalu začneme přemýšlet nebo bavit se o tom, co změníme, protože k nějakým změnám určitě dojde.

Máte v kádru dva švédské hráče. O severských hokejistech se tradují jen dobré morální vlastnosti. Bude to velké plus?
Já si myslím, že ano. Obecně hráči ze Švédska jsou zvyklí dobře trénovat, dodržovat systém, takže z tohohle pohledu to problém nebude. Viktor Lang už je navíc vyzkoušený. Na Gustafa máme skvělé reference.

Odchod Milana Gulaše znamená i volbu nového kapitána, rozhodnete direktivně nebo necháte hlasovat?
Já jsem spíše příznivec, že dáme nějaké kandidáty a mužstvo si k tomu řekne své.

Jak vypadá návrat Petera Čerešnáka, který se ke konci základní části nepříjemně zranil?
V průběhu dubna rehabilitoval, docházel k fyzioterapeutovi a dnes začal normálně naplno trénovat.

Pane trenére, děkujeme za rozhovor!