Extraliga dorostu

Systém Extraligy dorostu přichází s velkými změnami!

O podobě nového formátu pro následující ročník dorostenecké nejvyšší soutěže je rozhodnuto. A rozhodně se nejedná o změny ledajaké!

Soutěž opět bude hrát rovných třicet týmů, přestože se již dlouho navrhuje značné snížení počtu účastníků. Avšak do těchto plánů tvrdě zasáhla celosvětové koronavirová pandemie, poslední dva ročníky ani nebyly dohrány.

Ovšem se sezónou 2021/22 přichází radikální řez! Šest mančaftů totiž přímo sestupuje o patro níže, navíc další dva budou o svou účast ještě bojovat v baráži. Hned osm klubů tak může Extraligu dorostu opustit!

Vše (snad) odstartuje desátého září rozdělením do tří základních skupin, ve kterých se každý s každým utká dvakrát systémem doma - venku. Týmy na prvních čtyřech pozicích postupují společně do nadstavbové části, všech dvanáct již bude mít zajištěné play off, pro které se k nim přidají vítězové nižších skupin a jeden nejlepší tým z druhé příčky. Následovat bude další velká změna - odpadá Mistrovství republiky! Odehraje se tak tedy standardní play off - osmifinále na dvě vítězná utkání, čtvrtfinále a semifinále na tři vítězné duely a finále dokonce na čtyři vítězné souboje. Nejpozději by měl být mistr znám v polovině dubna. V plánu je i série na dva vítězné duely o celkový bronz mezi poraženými semifinalisty.

Ale je zde i horší varianta. Mužstva po první části soutěže z pátých až desátých míst zůstanou v původních skupinách, kde se rovněž utkají čtyřkolově a všechny získané body si přenesou. Dva nejslabší účastníci z každé skupiny přímo sestoupí do Ligy dorostu, týmy ze čtvrtých příček a jeden nejhorší ze třetích se ještě dvoukolově utkají v nové skupině bez započítání předešlých výsledků. Dva s nejmenším počtem bodů čeká baráž ve formě další skupiny proti dvěma nejlepším celkům Ligy dorostu. Dva nejlepší mají právo hrát tuzemskou nejvyšší soutěž pro ročník 2022/2023.


Základní skupiny

Skupina A
Karlovy Vary, Plzeň, Třemošná, Litvínov, Chomutov, Rytíři Kladno, PZ Kladno, Hvězda Praha, Liberec, Mladá Boleslav

Skupina B
Sparta Praha, Slavia Praha, Kobra Praha, Pardubice, Hradec Králové, Jihlava, Havlíčkův Brod, Tábor, České Budějovice, Technika Brno

Skupina C
Třinec, Havířov, Vítkovice, Poruba, Šumperk, Olomouc, Přerov, Vsetín, Zlín, Kometa Brno