Extraliga juniorů

Systém Extraligy juniorů přichází s velkými změnami!

Po dvou nedohraných ročnících přichází před novou sezónou 2021/2022 v tuzemské nejvyšší soutěži řada změn.

První je, že se počet účastníků ustálil na devatenácti, protože svoji účast ukončila rakouská akademie Red Bull Salcburk.

V základní části se všechna mužstva utkají systémem každý s každým dvakrát, odehrají tedy v osmatřiceti hracích kolech šestatřicet utkání. Nejlepších dvanáct sběratelů bodů postupuje do osmifinále, rozdělí se do tří skupin podle umístění v první části: Skupinu A utvoří 1., 6., 7. a 12. tým, skupinu B 2., 5., 8. a 11. tým a skupinu C 3., 4., 9. a 10. tým. Body se z úvodní části nepřenášejí, ale pro druhou část soutěže získají družstva z prvních tří míst bonifikaci šest bodů a družstva ze čtvrtého až šestého místa tři. Celkem se utká každý s každým čtyřikrát.

Standardní play off začíná ve čtvrtfinále, do kterého postoupí ze tří skupin vždy první dva týmy a rovněž dva nejlepší celky ze třetích míst. Hrát se bude na tři vítězné duely, semifinále a finále dokonce na čtyři! Poražení semifinalisté navíc sehrají dva duely o bronz.

Jsou zde ale i jiné starosti. Celky po základní části umístěné na třináctém až devatenáctém místě se v sedmičlenné skupině play out utkají dvakrát každý s každým, do tabulky si přenesou všechny body. Jistotu záchrany bude mít pouze ten nelepší, čtrnáctý tým se utká v baráži na dvě vítězná utkání s vítězem Ligy juniorů. Družstva umístěná na 15. až 19. místě přímo sestoupí do Ligy juniorů.

Účastníci soutěže pro sezónu 2021/2022
Bílí Tygři Liberec, BK Mladá Boleslav, HC Dukla Jihlava, HC Dynamo Pardubice, HC Energie Karlovy Vary, HC Kometa Brno, HC Litvínov, HC Motor České Budějovice, HC Olomouc, HC Slavia Praha, HC Sparta Praha, HC Škoda Plzeň, HC Oceláři Třinec, HC Vítkovice Ridera, Mountfield HK, Piráti Chomutov, PSG Berani Zlín, Rytíři Kladno, HC AZ Havířov 2010.