Václav Baďouček

Plzeň na konci suché přípravy! Trenér Baďouček: Na led půjdeme dobře připraveni

Indiáni polykají v těchto dnech tréninkové dávky na druhém šumavském soustředění, kterým se uzavírá obrovský blok suché přípravy. Následovat bude pro hráče volno, poté se již tým přesune na led.

Pane trenére, jste spokojen s průběhem přípravy?
Až na zranění Davida Kvasničky proběhla bez vážnějších zdravotních problémů. Splnili jsme si vše, co jsme si naplánovali. Teď končíme závěrečný blok, který byl asi nejnáročnější, na druhou stranu byl posledním před dovolenou. To už kluci vydrží a já věřím, že se již nic závažného nepřihodí a společně se 26. července sejdeme k tréninkům na ledě.

Příprava byla nezvykle dlouhá. Jak to hráči zvládají?
Bylo poznat, že v některých fázích, ne, že by pracovní morálka opadala, ale únava byla na klucích znát. Všichni se s tím ovšem vypořádali velice dobře, a nebylo tak potřeba na ně nějakým způsobem výrazněji tlačit.

Jak byste jednotlivé bloky přípravy popsal?
První byl zaměřený spíše do objemu, byl poměrně hodně náročný. Poté jsme se přesunuli k rychlosti a koordinačním cvičením. Zařazovali jsme i hry, přeci jenom hrajeme hokej, proto i v létě chceme něco hrát. Až mě překvapilo, jak si kluci při fotbalových utkáních s balonem rozumějí a mají k němu správné herní myšlení. Což je pozitivní zpráva, protože někdy se setkáte s tím, že když dáte zejména mladším hokejistům balon, tak je to pro ně spíše nebezpečné. (úsměv) To se u nás naštěstí nestávalo, kluci vše zvládali. A i další hry, například v menších skupinách, kdy se jednalo o fyzicky náročná cvičení.

Zahráli jste si i ragby...
My jsme toto s Milošem vyzkoušeli již v Pardubicích, jedná se o trénink v pěti hráčích, kde se dají improvizovaně využít i prvky z hokeje. Myslím si, že to kluky bavilo, byly tam i některé pěkné zákroky, přiblížili si tak trochu hokejové souboje.

S ohledem na konec přípravy, jak na vás váš tým působí?
Chtěl bych všechny pochválit, přístup byl dobrý od těch nejstarších po nejmladší. Je poznat, že jsou kluci na tvrdou práci zvyklí. Není koho hanit, na led půjdeme dobře připraveni.

Vykrystalizoval se již ve vašich očích lídr?
Někoho již v hlavě mám, ale nechtěl bych nyní ještě nic prozrazovat. Myslím si ale, že pro něj s kolegy najdeme shodu.

Jak jste si s kolegy sedli v trenérském štábu?
Za sebe musím říct, že náš kolektiv se zatím krystalizuje velice dobře. Doufám, že od nás se to přenese i na kluky. I když parta je skvělá, není zde žádný problém. To je základ toho, že mužstvo bude fungovat i na ledě.

Na jednom ze soustředění se objevili i Dominik Graňák či nyní Michal Bulíř...
Vše se nejdříve konzultovalo s jejich kondičními trenéry, protože například Dominik byl již v nějaké fázi přípravy. Chtěli jsme vidět, jak vypadá a jaký má přístup. Samozřejmě u starších hráčů je toto většinou v pořádku. Michal měl delší sezónu s Libercem, takže byl po období volna teprve na začátku, takže by pro něj první Šumava nebyla úplně přínosná. Chtěli jsme, aby se také kabina poznala dohromady, a myslím si, že to se povedlo.

Kádr je stále otevřený, navíc před krátkou dobou odešel Jakub Pour. Je to velká komplikace?
Samozřejmě, odešel nám vysoký a důrazný útočník. Navíc nyní ten odchod přišel velmi pozdě, na hráčském trhu je již téměř vše rozebráno. Byť se nám naskytla jedna velmi zajímavá možnost, tak jednání druhé strany bylo takové prapodivné, tak z toho nakonec sešlo. My jsme si od toho nyní s kolegy dali pauzu, nechceme se nějak unáhlit, ale pokusíme se ještě v průběhu léta Kubu nahradit.

Po soustředění následuje volno. Máte již vy osobně plány na dovolenou?
Částečně si ji užiju doma, částečně v zahraničí, chystáme se s manželkou do tepla. Moc se ale již těším na led, protože suchá příprava je taková bezstarostná, ale led je jiný, to je hokej.

Pane trenére, děkuji za rozhovor, ať se i nadále daří!