Malát v U20

Indián Malát stihl i kemp dvacítky: Duely byly vyrovnané, sehráli jsme se jako tým

Sebastián Malát je touto dobou na roztrhání. Jen co s A týmem indiánů dovršil letní přípravu, vydal se s reprezentační dvacítkou do Finska.

Vrátil se den před návratem plzeňských indiánů na led. V zádech má s národním mužstvem čtyři duely, dvakrát se čeští junioři postavili Finsku a Švýcarsku. „Myslím, že obě dvě utkání s Finy byla vyrovnaná. Bohužel ve druhém nás zradila koncovka. Souboje se Švýcary jsou vždy náročné, je potřeba k tomu přistoupit zodpovědně. A to si myslím, že se nám v prvním zápase vůbec nedařilo, druhé utkání již bylo celkem vyrovnané. Rozhodla prostřední třetina, ve které jsme dali čtyři branky,“ popisuje forvard indiánů.

Národní mužstvo tak veze zajímavě vyrovnanou bilanci s oběma soupeři, s Finy konkrétně 4:1 a 1:3, se Švýcary 4:6 a 4:3. „Vždy je spousta aspektů, ale domnívám se, že po prohře se chce každý poučit a neopakovat chyby i v dalším zápase. A touží ten odvetný duel zvládnout,“ říká.

Devatenáctiletého Sebastiána Maláta letos čeká v plzeňském A týmu již třetí sezóna, své zkušenosti bodově prodal i na reprezentačním kempu. Na gól mu například nahrával i klubový parťák David Jiříček, jehož ránu od modré důrazný forvard na brankovišti dopravil do sítě Švýcarů. „Chci se prosadit v každém zápase a jsem rád, že se to povedlo i teď. Je skvělé, když máte v nároďáku spoluhráče z klubu. Známe se z tréninků a utkání, víme, co od druhého čekat. V jakou chvíli a kde se bude nacházet, takže o to více je to fajn, vypráví.

Na nejstarší mládežnický reprezentační výběr čeká v létě ještě jedna prověrka, na domácí půdě v Hodoníně hostí Turnaj čtyř. I vzhledem k němu aktuální souboje ve Finsku odkryly klady i zápory. „Pozitivní je, že jsme se jako tým více sehráli a dokázali ve dvou utkáních otočit vývoj zápasu. Negativně hodnotím první utkání se Švýcarskem, kde jsme dostali zbytečně hodně gólů,“ ohlíží se.

Jak již bylo řečeno, nyní čeká na Sebastiána Maláta další blok přípravy v Plzni, po té suché nyní přichází na řadu ta na ledě. „Příprava na ledě je vždycky příjemnější než suchá. Ale bez té suché by to nešlo. Je potřeba před sezónou nabrat fyzičku. I když je to často nepříjemné,“ směje se na závěr.

FOTO: Martin Voltr