Turnaj dorostu

Mezinárodní turnaj dorostu je u konce, opanovala ho domácí Škoda Plzeň!

Za podpory města Plzně a Vodárny Plzeň se uskutečnil první ročník Mezinárodního turnaje dorostu v ledním hokeji pod záštitou 1. náměstka primátora města Plzně. K velké radosti ho vyhrála domácí Škodovka, která v něm ani jednou neprohrála po šedesáti minutách. Svěřenci Petra Kořínka první čtyři duely ovládli, až v tom úplně poslední nestačili na Bílé Tygry, kterým podlehli v samostatných nájezdech.

Turnaj šesti mužstev odstartoval v pátek v ranních hodinách. Celkem se odehrálo šest zápasů, každé mužstvo muselo v jeden odehrát dva duely. Nejlépe si vedla mužstva Plzně a Chomutova, která vyhrála oba zápasy. Více o pátečních zápasech se dočtete zde.

V sobotu od půl desáté turnaj pokračoval a jako první šly do akce neporažené týmy. Souboj o první místo zvládli lépe Plzeňané, kteří tak svému soupeři v tabulce odskočili o tři body. Do tempa se pomalu dostával rakouský Salzburg, naopak německý Berlín dostal další vysoký příděl. Po druhém dni vedla tabulku stále Plzeň, o tři body před Akademií Salzburgu. Více opět v samostatném článku zde.


Eisbären Berlín – HC Kometa Brno 1:9

Poslední den odstartoval opět v devět hodin ráno, jako první šli do akce Berlín a Kometa. Eisbären, ač možná nečekaně, se stal nakonec otloukánkem celého turnaje. Kometa byla jasně lepší i v tomto zápase, již po první třetině vedla o čtyři branky. Díky vysokému vítězství slaví Moravané zisk bronzových medailí.

Branky a nahrávky: 53. Markelov (Panocha) – 2. Pavlík (Šantora, Nekvapil), 6. Belán (Zduba), 8. Nesvadba (Halačka), 16. Nekvapil (Svoboda), 23. Rakus (Bělohlav), 33. Pavlík (Nekvapil), 35. Rakus (Kos), 46. Halačka (Máša), 54. Kos (Rakus, Máša)


EC Red Bull Salzburg – Piráti Chomutov 5:4sn
Druhé utkání nedělního dne zase slibovalo velký boj o medaile stříbrné. Piráti chtěli napravit nepovedenou sobotu, kdy nezískali ani bod a zápas podle toho také začal. V poslední třetině to měli Severočeši jasně ve svých rukách, nad svým soupeřem vedli o tři branky, ale ani to nestačilo. Salzburg v poslední minutě při početní výhodě srovnal na konečných 4:4 a Red Bull o svém vítězství a zisku stříbrných medailí nakonec rozhodl v samostatných nájezdech, které těsně vyhrál.

Branky a nahrávky: 26. Schreiner, 47. Juric (Mazur), 54. Vintenz (Sumpf), 60. Kirchenbauer (Lexer), rozh. náj. Schreiner – 14. Do. Badinka (Hynek), 35. Titlbach (Pospíšil, Do. Badinka), 36. Klobouček, 46. Pospíšil (Titlbach)


HC Škoda Plzeň – Bílí Tygři Liberec 4:5sn
Poslední utkání turnaje bylo pořádně vyhecované. Plzeň, jako jistý vítěz, mohla turnaj ovládnou bez ztráty kytičky, jenomže to se nakonec nepovedlo, ale hezky popořadě. Domácí šli v zápase, díky přívětivému odrazu od mantinelu, šťastně do vedení, leč ještě v první periodě Liberec srovnat. Druhá třetina nabídla rovnou pět branek, z toho tři padly do branky Bílých Tygrů. V poslední periodě to byl spíše boj než hezký hokej, k vidění bylo několik šarvátek, jak ze slavné NHL. O vítězi nakonec musely rozhodnout samostatné nájezdy, které díky Janatovi ovládli Tygři. Ti nakonec skončili v turnaji na páté pozici.

Branky a nahrávky: 12. Benák, 23. Bílek, 25. Kučera, 33. Hořejší (Benák, Mazanec) – 16. Hois (Jakubec, Janata), 29. Fiala (Janata), 37. Janata (Fiala), 51. Jobek (Průšek, Shpilka), rozh. náj. Janata


Po skončení turnaje došlo na předávaní cen, krom umístění klubů se vyhlašoval nejužitečnější hráč turnaje, brankář, obránce a útočník. Ocenění předávali 1. náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký, Martin Straka a Zdeněk Pata.

První oceněný byl opět ze západočeské metropole. Nejlepším brankářem turnaje byl zvolen domácí Daniel Jansa. Ten své schopnosti naplno ukázal již v prvním utkání turnaje, kdy v atraktivním zápase proti Salzburgu za svá záda pustil jedinou střelu. Dále ještě naskočil do duelů s Chomutovem a Liberce, kde své výkony podtrhl.

Nejlepším obráncem na turnaji byl po právu zvolen Dominik Badinka. Chomutovský hráč si na turnaji připsal rovnou šest kanadských bod. Třikrát přesně mířil do černého, stejným počten našel své kolegy. Nejpovedenějším zápasem pro něj byl duel s Berlínem, kdy si připsal tři body (1+2).

Nejlepším útočníkem byl zvolen Paul Vintenz. Rakouský hráč měl v průměru jednu branku na utkání, celkem se trefil tedy pětkrát, navíc přidal ještě jednu asistenci. Vzhledem k tomu, že Salzburg vstřelil na turnaji dvacet branek, Vintenz měl podíl skoro na jedné třetině.

A kategorie nejužitečnější hráč turnaje míří opět do severočeského Chomutova, konkrétně se o ni postaral Adam Titlbach. Nenápadný malý šikula během pěti duelů posbíral rovnou jedenáct kanadských bodů, z toho sedmkrát přesně rozvlnil síť.





Fotogalerie ZDE!


Konečné pořadí turnaje:

Tým Skóre Body
Plzeň 22:13 13
Salzburg 20:11 11
Kometa Brno 22:18 9
Chomutov 30:29 7
Liberec 28:26 5
Berlín 13:48 0