Beran v U16

Indián Beran po premiérovém kempu reprezentační šestnáctky: Cílem bylo, aby nás trenéři viděli v akci

Čeští reprezentanti do šestnácti let se poprvé společně sešli v nové sezóně. Do výběru explzeňského kouče Milana Razýma se vešla i celá řada indiánů!

Jedním z nich je Matyáš Beran, který na sraz měl původně cestovat i se svými dvěma klubovými parťáky. „Původně jsme měli vyrazit tři, ovšem Tomáš Pittr nakonec nemohl ze zdravotních důvodů. Nebral jsem to ale nějak jako něco lepšího, že nás jede více. Znal jsem se s pár klukama ze srazů z dřívějších let, tak jsem to neřešil,“ vypráví.

Přesto byl patnáctiletý forvard za pozvánku v dnešní covidové době velmi rád: „Reprezentace mě překvapila hodně. Minulý rok jsme skoro nic nehráli, takže jsem vůbec nevěděl, jestli se v nominaci objevím.“

Samotný sraz ale nebyl ničím jednoduchým, byť společné dostaveníčko ve Velkých Popovicích trvalo pouze dva dny. „Na kempu jsme hned na začátku dělali vstupní testy, které obsahovaly třeba i shyby, skok z místa či na ledě šest rovinek. Nechyběly ani modelové duely. Cílem soustředění bylo, aby nás viděli trenéři v akci a společně jsme se všichni sblížili s ostatními,“ prozrazuje mladý forvard.

Na akci mohl přitom odjet v dobrém rozpoložení, vždyť o týden dříve s plzeňským dorostem slavil zlaté medaile na skvěle obsazeném domácím mezinárodním turnaji. „Je to určitě velmi dobrý úspěch. Ukázali jsme všem, co chceme hrát. Je to zároveň velký zážitek, máme na co vzpomínat,“ otáčí se za prvním ročníkem Mezinárodního turnaje dorostu v ledním hokeji pod záštitou 1. náměstka primátora města Plzně.

Velký úspěch samozřejmě ale i zavazuje, vždyť sezóna se blíží mílovými kroky. „Cíl číslo jedna je pro mě určitě hrát o titul s týmem. Osobním cílem pro mě asi bude udržet se v reprezentaci,“ říká Matyáš Beran, který je tak trochu hokejový cestovatel: „Hokej jsem začal hrát v Berouně až kolem osmi let. Poté jsem o rok později přestoupil do Třemošné, ve které jsem byl až do tohoto jara, kdy jsem přestoupil do plzeňské Akademie.“

Fota: Ronald Hansel