Dominik Furch

S Plzní bylo jednání rychlé. Vždy mě tu bavilo chytat, říká nová posila Dominik Furch

Při zdravotních problémech Miroslava Svobody sáhla Plzeň po zvučném jménu. Škodovku posílil jednatřicetiletý gólman Dominik Furch, který strávil posledních šest let převážně v KHL, rok odchytal ve Švédsku. Indiánům by měl pomoct minimálně do konce září, stále však vyhlíží zajímavou zahraniční nabídku.

Jak se stalo, že jste dva týdny před začátkem extraligy podepsal smlouvu s Plzní?
Čekal jsem na nabídku z KHL, něco přišlo, ale už se mi nechtělo jít úplně kamkoliv. Ideální dohody jsem se tak nedočkal. Trénoval jsem několik týdnů se Spartou, potom se mi ale ozval trenér plzeňských gólmanů Ruda Pejchar, jestli bych tu nechytal. Bylo to rychlé jednání a jsem tu!

V Minsku jste pokračovat nechtěl?
Klidně bych tam zůstal, ale do týmu přišel nový manažer a hned podepsal nového brankáře. Myslím, že hlavní trenér o tom ani nevěděl. Zvláštní konec.

Podle některých zdrojů měl o vás zájem Nižněkamsk.
Je to tak. Ale jak jsem říkal, už jsem nechtěl jít úplně kamkoliv. V únoru se se nám narodilo druhé dítě a Nižněkamsk by asi nebylo ideální místo na život s rodinou. Do Ruska se chodí za penězi, ale nemám potřebu stěhovat se do takového města.

Na které zahraniční angažmá vzpomínáte nejraději?
Tři roky jsem strávil v Omsku, na ten mám hezké vzpomínky. Parádní rok v Örebru na závěr zhatil koronavirus, a tak jsme neodehráli play off. Švédsko byla příjemná změna po ne úplně dobrém roku v Čerepovci. Potěšila mě jiná mentalita lidí a úplně jiný styl hokeje.

V Omsku i Minsku jste ale skončil vždy celkem nečekaně. Neodrazují vás tyto zkušenosti od KHL?
Neodrazují, i když hlavně teď v Minsku to byl divný konec. Rozhodl o něm vlastně jediný člověk, ani ne celé vedení. Byl jsem v kontaktu s hlavním trenérem a ten chtěl, abych pokračoval.

Cítíte, že je ještě brzy na úplný návrat do Česka?
Teď se mi to těžko říká. V plánu jsem měl ještě alespoň dva roky zůstat v zahraničí, ideálně v KHL. Ale v dnešní době si nemůže být člověk ničím jistý.

Dvakrát jste si proti Plzni zachytal semifinále extraligy. Jak vzpomínáte na souboje s indiány ve slávistickém dresu?
Vždycky mě tu bavilo hrát. Publikum tu bylo početné a hlasité. Obzvlášť dobře si pamatuju jednoho výřečného pána za bránou (smích). Už jsem se ptal, jestli tam stále je.

Jaké máte první dojmy z týmu?
Ty jsou zatím ovlivněny marodkou. Ale myslím, že si to sedne. Máme ještě dva týdny do začátku extraligy a tréninky vypadají lépe a lépe.

Plánujete, že na západě Čech začnete sezónu?
Zatím ano. Dva týdny jsou dlouhá doba a může přijít zajímavá nabídka, ale teď se připravuji na chytání v Plzni.