Notes #10: Skončí série bez výhry?

P l z e ň - Téměř rok se nepotkala Plzeň se Slavií na plzeňském zimním stadionu. V pátek přijedou slávisté na západ Čech jako obhájci mistrovského titulu. Do branky Slavie se zřejmě vrátí Roman Málek. Plzni budou scházet Hurtaj, Dobroň, Jindřich a možná i Dvořák. Do plzeňského dresu se oblékne mladý útočník Jiří Jakeš. Zápas začíná v 17:30 na plzeňském zimním stadionu.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC SLAVIA PRAHA

19. kolo – neděle 31. října 2003 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu

P l z e ň – Jak se daří loňským hráčům Plzně? Válí především dřívější dlouholetý kapitán Plzně Josef Řezníček, v současnosti nejproduktivnější obránce Sparty a pátý v pořadí obránců celé extraligy. V dosavadním průběhu ligy nastřílel více gólů než ve dvou posledních sezónách v Plzni. Milan Volák působí v týmu Havířov Panthers, v současnosti předposledního týmu první ligy. S osmi kanadskými body je třetím nejproduktivnějším hráčem Moravanů. Václav Eiselt, přestože je na hostování v Berouně, se opět podíval do extraligy. Nejprve v dresu Plzně, poté Sparty, která jeho angažováním stejně jako Plzeň řešila tíživou situaci se zraněními. Eiselt je druhý nejproduktivnější útočník první ligy a tahoun letos velmi úspěšného Berouna. Ač obránce, je David Mazanec třetí v produktivitě 12. týmu první ligy Třebíče, v jejíž dresu hraje také plzeňský odchovanec Miloslav Topol (10 zápasů-2 góly). Útočník Radek Procházka také působí v první lize, jeho letošní štací se stal Prostějov, za nějž však odehrál doposud pouze pět utkání s bilancí dva góly a jedna asistence. Do Kladna přestoupil bojovník Juraj Štefanka, ale Středočeši se po nějaké době jeho služeb zřekli, Štefanka nyní působí ve Vítkovicích. Slovenský forvard se zatím však spíše trápí, ve 14 zápasech zaznamenal pouze jeden gól. Do Ruska zamířili Radek Duda a Daniel Branda. Duda se stabilním hráčem Kazaně a zaznamenal ve 12 zápasech pět bodů (2+3), Branda v sedmi zápasech za Novosibirsk dva góly. V kanadské juniorské soutěži OHL působí Jakub Koreis. V jedenácti zápasech, které odehrál za Guelph Storm si plzeňský odchovanec připsal jeden gól a pět asistencí, vedle nichž posbíral 20 trestných minut.


HC SLAVIA PRAHA
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

OBHÁJCE SE PO ROZPAČITÉM VSTUPU ZVEDL

Obhájit prvenství bývá těžší než vyhrát, říká staré moudro. Slavii v létě potkal tradiční problém úspěšného týmu, odchody klíčových hráčů. Eden opustili Sailer, Duda, Krátoška, Kadlec, Hejda a Posmyk.

Tři ze jmenovaných zamířili do Plzně, ovšem Duda se obratem vydal na první zahraniční štaci do Kazaně. Krátoška s Posmykem se dnes postaví proti týmu, se kterým vybojovali loni titul. Hejda odešel do Ruska, Kadlec zkoušel štěstí v NHL a Sailer se vrátil na jih Čech.

Šest kol čekal tým Vladimíra Růžičky na první vítězství. Štěstí a tříbodový zisk zároveň slávistům přinesl až televizní zápas na Kladně. Mezitím žhavili na Slavii telefony ve snaze mužstvo oživit. Zájem měli Edenští také o Krátošku a Sedláka. I přes zlepšené výsledky se trejdy dostavily. Čermák odešel výměnou za Kropáče do Liberce, s Jihočechy zase slávisté vyměnili Fadrného za Vondrku. Trenér a manažer v jedné osobě Růžička se vzdal služeb Slováků Schneidera a Chrenka, překvapivě do Litvínova byl „převelen“ obránce Ivan Droppa, který měl být jednou z největších posil. Neuchytil se ani Stanislav Gron, další Slovák, který loni působil ve Vítkovicích. Jeho prvním zápasem za Slavii byl zápas proti Plzni.

Následky srážky Kolaříka
s Martincem.
Slavii provází také smůla se zraněními. Na dlouhou dobu je vyřazen ze hry zkušený František Kučera, proti Plzni se srazil s Kolaříkem Martinec a odnesly to kolenní vazy exsparťanského tvořivého forvarda. Po léčení se však již opět vrátil do sestavy a podílí se na slávistické cestě vzhůru.

Spolehnout se však můžou na stálé opory. Do výborné formy se dostal Josef Beránek, mozek prvního útoku, ve kterém má na křídlech dva střelce. David Hruška zatím své „střelecké minulosti“ zůstává dlužen, levý křídelník Michal Sup však ve střílení gólů neustává. Za 16 kol jich stihl nasázet deset.

Sestava Slavie ze 16. kola:
Hronek - J. Novák, Kolařík, P. Kadlec, O. Staněk, Kuntoš, Graňák - D. Hruška, J. Beránek, Sup - Kropáč, Antoš, Vondrka - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Červenka, Klepiš, Tomica.

Málek na střídačce

Běží 44. minuta zápasu Slavia-Liberec, od modré pálí Valdemar Jiruš a liberečtí Tygři během čtyř minut srovnávají stav na 2:2. Do branky Slavie nastupuje Hronek, strůjce loňského úspěchu Slavie usedá pod deku. Podobná věc potkala každého brankáře, ovšem slávistický mladík nastoupil i k dalším zápasům, hned od první minuty. Hned v následujícím zápase na ledě Litvínova vychytal čisté konto a výrazně se tak podílel na debaklu chemiků 7:0. Přetěžký zápas 16. kola proti zlínských Medvědům odchytal také Hronek a pomohl k cenné remíze 2:2, poté i ke dvěma výhrám nad Vítkovicemi a Znojmem. "Roman je bezproblémový kluk. Vzal to profesionálně. Navíc je ve Slavii jasná jednička a chytá dobře. Jakékoli spekulace o jeho pozici ve Slavii nejsou na místě," vyvracel rojící se pochybnosti manažer Slavie Ladislav Blažek. V Plzni by se však měl ve slávistické brance opět objevit Roman Málek.

Slávisté v řeči čísel
Nejproduktivnější hráč
Nejlepší střelec
Nejlepší nahrávač
Vítězné góly
Góly v oslabení
Nejlepší v +/-
Nejhorší v +/-
Nejtrestanější hráč
Beránek – 17 (7+10)
Sup - 12
Beránek - 10
Hruška - 3
Kropáč - 1
Hruška, Kadlec - +13
Vondrka - -5
Beránek - 37

Slávisté v zápasech venku

Vcelku příznivou bilanci měli slávisté po 16. kole. Z osmi zápasů na ledech soupeřů dva vyhráli, tři zremizovali a tři prohráli, při aktivním skóre 18:14. Se ziskem devíti bodů patřila slávistům v tabulce zápasů venku osmá pozice.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

ZE TŘÍ ZÁPASŮ S JEDINÝM BODEM

Výkony Budějovic rostou zápas od zápasu, na jihu Čech nečekala Plzeňáky vůbec lehká práce. Když skóre otočili Sedlák se Strakou, vypadalo to na export bodů. Ovšem lehká, i když za obráncem ukrytá střela vzápětí propadla do plzeňské branky a bylo srovnáno.

Unikátním zásahem Krátošky a zcela správným rozhodnutím sudího Boliny měli domácí k dispozici trestné střílení, které proměnil Štrba. Vstup do třetí části se Plzeňanům nevyvedl a Sailer hned v první minutě zvýšil. Snížení čtyři minuty před koncem z hole Krátošky již na body nestačilo.

Reparátem měl být zápas s Litvínovem, ale v úvodu přišla studená sprcha. Po 40 sekundách Kubinčák poslal hosty do vedení. Za šest minuty vyrovnal Dvořák a odstupem mezi dalšími brankami byla pouhá minuta. Rolínek v 8. dal na 1:2, Krátoška o minutu později srovnal.

Do třetice hosté vedli po trefě Balásze, v oslabení však ulétl Straka a nechytatelně vyrovnal (viz.foto). Poté přišla další nevídaná situace. Rozhodčí Svoboda signalizoval vyloučení, hosté se dvakrát dotkli puku, podruhé tak nešťastně, že si dali vlastní gól, který rozhodčí Svoboda uznal! Lehce nabyté vedení Plzeňáci neudrželi a také lacině vyrovnal minutu před koncem Žemlička.

Nahradit zbytečnou ztrátu bodů mohli hokejisté Lasselsbergeru ve Zlíně, což však byl úkol přetěžký. Důvěru v brance dostal Zdeněk Šmíd, ale jeho letošní premiéra byla smolná. Sedm sekund chybělo do konce oslabení 3 proti 5, když skórem poprvé pohnul Veselý.

Nakonec to byl právě Veselý, který byl jediným střelcem Zlína, ke smůle Plzně dosáhl hattricku. Dvě nešťastné branky z prostřední třetiny poslaly hokejisty Lasselsbergeru definitivně do kolen. Střelecký půst Plzně nakonec žádný její hokejista neprolomil a čekání na gól se již protáhlo na 82 minut.

Vostřák zraněn, přichází Jakeš

Plzeň přišla o útočníka Pavla Vostřáka. Plzeňský ostrostřelec si v utkání s Litvínovem poranil kolenní vazy a bude měsíc chybět. Přibyl tak na marodku k centru Ĺubomíru Hurtajovi a Michalu Dobroňovi. Absence útočníků vyřešilo vedení angažováním mladého forvarda Sparty Jiřího Jakeše, který se doposud ve Spartě příliš neprosazoval. Exsparťanský útočník přišel do Plzně na zkoušku na dva zápasy. Po něm se představitelé západočeského klubu rozhodnou, zda-li jednadvacetiletého útočníka angažují. V případě zájmu se mluví o vzájemné výměně, v jejímž rámci by do Sparty údajně putoval plzeňský útočník Zdeněk Sedlák.

Zakletý Zlín

Několik stadionů je pro Plzeň poslední roky nedobytných. Od čtvrtfinále v roce 2001/02 Plzeňáci nevyhráli ve Vítkovicích. Výsledky pěti zápasů od posledního vítězství 3:2 ve třetím čtvrtfinálovém zápase dávají dohromady hrozivé skóre 6:30. Podobné, spíše horší je to se Zlínem. Na Valašsku vyhráli hokejisté Plzně naposledy v bronzové sezóně 1999/00, od té doby? V sezóně 2000/01 Plzeň vydolovala ve Zlíně bod za remízu 0:0, v prvním zápase této sezóny však prohrála 4:2. Rok na to se urodily výsledky 3:0 a 4:0, Plzeň tedy ve Zlíně nevstřelila ani gól. Loni nejprve přišla porážka 4:2, poté výhra v prodloužení 3:2, která je v řadě nepříznivých výsledků vskutku výjimečná. Poslední duel skončil 3:0. V posledních sedmi zápasech ve Zlíně tedy Plzeň pětkrát prohrála, jednou remizovala a jednou vyhrála v prodloužení. Čtyřikrát však nevstřelila ani gól! Zlínský stadion je pro plzeňské hokejisty prostě zakletý.

Za chyby se platí

Radost Plzně stála rozhodčího
Svobodu pozastavenou delegaci.
Předseda Komise rozhodčích Pavel Halas rozdával tresty, kterým neušli hlavní rozhodčí Havlík, Nečas, čárový Chytil a Machálek, ale také sudí Svoboda, který zcela nepochopitelně uznal gól Plzně proti Litvínovu. Při signalizovaném vyloučení se hosté dvakrát dotkli puku a dali si kuriózně vlastní gól, který k překvapení všech rozhodčí uznal. Halas navrhl rozhodčímu Svobodovi pozastavit delegace do reprezentační přestávky. Hodně diskusí vyvolalo i rozhodnutí rozhodčího Boliny v předchozím zápase Budějovice-Plzeň. Klukovinu Aleše Krátošky, hození hole, potrestal sudí Bolina trestným střílením. "To jsem nečekal," okomentoval celou situaci následně úspěšný exekutor Martin Štrba. Jak hovoří současná pravidla? Vhodí-li kdokoli z mužstva směrem ke kotouči ve svém obranném pásmu hokejovou hůl, je ve prospěch neprovinivšího se mužstva nařízeno trestné střílení. Celá situace tak byla rozhodčím Bolinou posouzena zcela správně, Plzeň pykala oprávněně.

11. ledna 2002

Na první pohled nezajímavé datum je datem, kdy naposledy Plzeňáci udrželi čisté konto, a to po výhře v Budějovicích 3:0. Góly tehdy stříleli Krátoška, Brabenec a Josef Straka, chytal Libor Barta. Od té doby se Plzni ani v jednom z 89 soutěžních zápasů nepovedlo odehrát 60 minut bez inkasované branky. Další podobně smutnou bilanci by historici nejspíše obtížně hledali.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Bilance vzájemných soubojů Plzně a Slavie Praha se začala psát od sezóny 1994/95, ve které pražský klub vstoupil do nejvyšší soutěže. V posledních sezónách si Slavia vzájemnou bilanci naklonila ve svůj prospěch, má také aktivnější skóre.

Celková vzájemná bilance Plzeň vs. Slavia
381481694:109

V prvním letošním vzájemném duelu
se radovali Plzeňáci, po vítězství 3:2 v Edenu.
Plzeňané také narazili na Slavii v osmifinále play-off, a to v sezóně 1995/96, kterou Plzeň sehrála pod názvem HC ZKZ. Série však skončila jednoznačným vítězstvím slávistů 3:0 na zápasy po výsledcích 2:4, 2:7 a 3:5.

Jak to bylo v domácích zápasech Plzně se Slavií Praha? Z celkových osmnácti zápasů Plzeňané dokázali sedmkrát vyhrát, pětkrát remizovat a pětkrát prohráli, při pasivním skóre 42:44. Nejtěžší porážku uštědřili slávisté Plzni na jejím ledě 20. října 1995, kdy vyhráli 9:4. Rozdílem pěti branek zvítězili naopak Plzeňané již o rok dříve, v sezóně 1994/95 (7:2). Jedinečnou kuriozitou jsou ovšem zápasy sezóny 1999/00. Diváci v Plzni se tehdy v obou domácích zápasech proti Slavii nedočkali ani od jednoho týmu branky! Ovšem zápasy na Slavii také nepřinesly žádnou hokejovou přestřelku. Celkem mezi těmito soupeři padly v této sezóně ve čtyřech zápasech pouze čtyři branky.

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. SLAVIA

Průměrný počet branek 5
Průměrný počet vyloučení 11 (5-6)
Průměrný počet střel 57 (31-26)
Průměrný počet diváků 4 658
- v Plzni 6 293
Nejrychlejší branka 02:40
Růžička
(1997/98)
Nejpozději vstřelená branka 59:58
Ujčík
(2001/02)

Nejtrestanější hráč

Poslední předloňské vzájemné utkání přineslo obrovské psychické vypětí a hustota atmosféry nad ledové ploše vytvářela téměř mlhu. Rozhodčí Vokurku měl nejspíše po zápase notně ochablou ruku, neboť rozdal celkem 33 trestů. Nemalý díl z této porce odkrojil Michal Dvořák. Inkasoval unikátní trest 2x5+TDK, což činí 50 trestných minut v jeden moment. Plzeň poté hrála neuvěřitelných 10 minut ve čtyřech proti pěti hráčům Slavie. Tato epizoda katapultovala Dvořáka na pozici nejtrestanějšího muže vzájemných soubojů. Celkem v soubojích se Slavií v dresu tehdejší Keramiky inkasoval 62 trestných minut.