Nejlepší Akademie

Nejlepší Akademií ČH v sezóně 2020/21 se stal HC Škoda Plzeň!

Jak dnes uvedl Český hokej v tiskové zprávě, titul Nejlepší Akademie Českého hokeje získal poprvé v historii klub HC Škoda Plzeň! Na dalších místech žebříčku se umístila akademie HC Komety Brno a Bílí Tygři Liberec.

Do desítky nejlepších za sezónu 2020/21 se prosadily rovněž akademie HC Motoru České Budějovice, BK Mladé Boleslavi, HC Vervy Litvínov, HC Dynama Pardubice, Mountfieldu HK, PSG Beranů Zlín a HC Sparty Praha. Z klubů, které status Akademie ČH nemají, se mezi nejlepšími umístily HC Olomouc na dvanácté a HC ZUBR Přerov na čtrnácté příčce. Až za nimi skončili v rankingu sezóny mimo jiné Rytíři Kladno, HC Energie Karlovy Vary, HC Vítkovice Ridera, HC Slavia Praha nebo HC Dukla Jihlava.

Titul Nejlepší Akademie ČH za sezónu 2020/21 se premiérově uděloval podle toho, jak jednotlivé akademie plní své základní poslání – výchovu mladých hokejistů pro nejvýznamnější reprezentační akce a nejkvalitnější soutěže. Kluby získávaly body podle počtu hráčů, vychovaných pro vrcholné reprezentační turnaje, vstupní draft NHL, extraligu a nejuznávanější soutěže v zahraničí. V hodnocení byli zahrnuti výhradně junioři české státní příslušnosti s tím, že jejich bodový přínos zohlednil dobu, po kterou v klubu působili.

Titul Nejlepší Akademie ČH spojený s vyšší materiální dotací vyhlašuje sportovní oddělení Českého hokeje od roku 2014. Dosavadními držiteli titulu jsou HC Sparta Praha (2014 a 2016), HC Kometa Brno (2015 a 2017), Bílí Tygři Liberec (2018, 2019 a 2020) a HC Škoda Plzeň (2021).

„Jedná se z naší strany o vyvrcholení několikaletého cyklu od vzniku naší Akademie. Strašně moc si toho jako celý klub vážíme, vnímáme to jako skvělou vizitku pro celou organizaci, město Plzeň i Plzeňský kraj. Jedná se o odraz práce všech trenérů v klubu, kteří se podíleli a podílejí na vývoji hráčů. Zároveň se jedná o závazek do budoucna, abychom své postavení obhájili. Ceníme si toho, že k takovému umístění je potřeba celý soubor několika kritérií, klub musí fungovat ve všech směrech,“ říká Vedoucí Akademie Petr Vojan.