Junioři před ligou

Junioři jdou po úspěšné přípravě do boje! Trenér Vojan: Soutěž ale bude zcela něco jiného

Nejstarší mládežnická kategorie má za sebou dlouhé přípravné období, již tento hrací víkend poprvé vyjede k soutěžním zápasům.

Plzeňští junioři totiž v pátek desátého září zavítají na led rakouské akademie Salzburgu, o den později se měli představit v Českých Budějovicích, avšak domácí celek je v karanténě. Celkem by v základní části měli odehrát svěřenci Petra Vojana a Jiřího Hanzlíka osmatřicet kol.

Nejlepších dvanáct klubů postupuje do osmifinále, zbylé budou bojovat o udržení. Osmifinále se bude hrát ještě tabulkovou formou, čtvrtfinále již standardně na tři vítězné duely, semifinále a finále dokonce na čtyři! Poražení semifinalisté navíc sehrají dva duely o bronz.

Celky po základní části umístěné na třináctém až devatenáctém místě se v sedmičlenné skupině play out utkají dvakrát každý s každým, do tabulky si přenesou všechny body. Jistotu záchrany bude mít pouze ten nelepší, čtrnáctý tým se utká v baráži na dvě vítězná utkání s vítězem Ligy juniorů. Družstva umístěná na 15. až 19. místě přímo sestoupí do Ligy juniorů. Je důležité dodat, že jakékoliv druhé fáze se již hráči Salzburgu nezúčastní.

V přípravě odehrála Škoda rovných deset utkání, padla přitom pouze dvakrát - 3:4 v Liberci a 0:2 na Kladně. Naopak v odvetě Tygry Západočeši přejeli 8:1 a Kladno skolili 4:1. Sklonit se musela i Slavia 3:8, Motor 2:6 a 4:6, Litvínov 2:3 a 2:4 a v generálce Piráti z Chomutova 0:5.

„Víte, já nebudu nikdy spokojený. Protože tam ty chyby prostě jsou a já bych si představoval rychlejší reakci kluků na jejich odstranění, a hlavně uvědomění si jich. Právě ty relativně dobré výsledky zápasů je mohou snadno ukolébat v domnění, že když se vyhrává, vše je v pořádku. A to je ten problém, zároveň práce nás trenérů, aby k tomu uspokojení nedošlo. Ale hlavně ti starší hráči už také ví, že soutěž bude zcela něco jiného,“ tlumí nadšení trenér Petr Vojan.

A to nejen z důvodu, že letošní sezóna bude specifická - sestupová. „Samozřejmě k tomu máme velký respekt. Je to přeci jenom hodně týmů najednou a stát se může cokoliv. Všeobecně, pro týmy bude velmi důležitý začátek, nedostat se do nějaké série porážek. Na druhou stranu je to nutné, aby se ten počet už konečně snížil. Svaz k tomu ale bude od příští sezony muset dodat i to B. Bude muset následně vyřešit a uvolnit přestupovou politiku (tabulky, odstupné, pohyb hráčů mezi kluby a soutěžemi). Aby se mohli hráči do extraligy, třeba i z těch ostatních sestoupivších klubů, vůbec administrativně dostat. Aby kluby mohly mít opravdu ty nejlepší hráče a ta soutěž byla skutečně výběrová. Protože jen opravdová konkurence nám umožní vytvořit kvalitní prostředí pro rozvoj konkurenceschopných hráčů. Nejsou to totiž jen skvělé podmínky k přípravě, top řady výstroje a hokejky zdarma, ale právě ta každodenní konkurence. Ta dělá hráče, ta je donutí pracovat nadoraz,“ vysvětluje.

Plzeňští junioři patří v posledních letech k TOP v České republice, cíle do nového ročníku tak přeci jenom staví výše. „Náš hlavní cíl je jednoznačně umístění v první dvanáctce po základní části, která zajišťuje jistotu vyhnutí se bojům o sestup a zároveň postup do bojů o osmičku týmů o play off. V té spodní skupině už to bude opravdu boj o přežití, protože ze sedmi týmů bude pět sestupovat přímo a šestý hrát baráž. Jen vítěz této skupiny bude mít zajištěnou extraligovou příslušnost pro další sezónu. Pak je tu samozřejmě náš dlouhodobý cíl, vychovat hráče pro A tým. To je priorita, ale letos musíme přihlížet i k té sestupové sezóně a tomu se vše, zejména na začátku soutěže, přizpůsobí a podřídí,“ říká upřímně.

Škoda má za sebou další atypickou přípravu, po loňské zkrácené naopak extrémě dlouhou. „Předně je důležité říct, že letošní příprava byla ještě zcela nestandardní. Jelikož se minulá sezóna v podstatě vůbec neodehrála, příprava na tu letošní probíhala, v rámci veškerých epidemiologických opatření a omezení, prakticky již od prosince. My jsme si totiž uvnitř klubu udělali rozhodnutí a posunuli hráče z dorostu do juniorky již v tuto dobu. Zjednodušeně, měli jsme přípravné období mnohonásobně delší, než je obvyklé. Samozřejmě do toho zasáhly státem nařízené totální lockdowny a předtím i další omezení, ale my jsme to využili na nutné pauzy v přípravě, protože to bylo pro kluky, a vlastně i pro trenéry, velmi náročné období. Klasickou přípravu jsme potom již měli kombinovanou led/sucho a v červnu odehráli první porci přípravných zápasů. Ty nám posloužily jak k dohnání zápasového manka, tak i k pozorování a výběru hráčů do předzávodního období. To již proběhlo v obvyklém formátu a my jsme v něm odehráli další porci deseti utkání,“ popisuje Petr Vojan.

Přípravné duely juniorů ZDE!

Dal se tedy alespoň částečně pro mladé hráče odčinit loňský ztracený rok vinou koronavirové pandemie? „Hokejově? Tak ano, ten byl znát hlavně v tom červnu během prvních utkání, kdy kluci odehráli zápas prakticky po dlouhé pauze sedmi měsíců. Problém byl, a i nadále trošku je s tím, že u kluků dodnes pozoruji velký úpadek koncentrace a schopnosti soustředit se, plnit nějaký denní režim a řád. S tím je totiž spojený i smysl pro systémové věci na ledě atd. To je zapříčiněno hlavně výpadkem školy a totálním zákazem sportovní činnosti dětí a amatérům. Zazlívám to hlavně státní správě, to bylo to nejhorší, co se mohlo stát. Zkrátka, nebylo vůbec dobré řešení izolovat děti doma, zavřít školy a zakázat jim organizovanou sportovní činnost. Asi tak,“ uzavírá.

Účastníci soutěže pro sezónu 2021/2022
Bílí Tygři Liberec, BK Mladá Boleslav, HC Dukla Jihlava, EC Red Bull Salcburk, HC Dynamo Pardubice, HC Energie Karlovy Vary, HC Kometa Brno, HC Litvínov, HC Motor České Budějovice, HC Olomouc, HC Slavia Praha, HC Sparta Praha, HC Škoda Plzeň, HC Oceláři Třinec, HC Vítkovice Ridera, Mountfield HK, Piráti Chomutov, PSG Berani Zlín, Rytíři Kladno, HC AZ Havířov 2010.