Preview 8. kolo

Plzeň míří na sever, čeká ji souboj s Vervou!

Modrobílí vyrážejí k souboji s Litvínovem, se kterým se již během přípravy měli utkat hned dvakrát, bohužel oba duely musely být zrušeny.

HC VERVA LITVÍNOV
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

ZS Ivana Hlinky, Litvínov
26. září 2021
5. kolo Tipsport extraligy

Šest zápasů spolu sehráli indiáni a chemici minulý rok. A vždy se radovali modrobílí. V letním Generali Česká Cupu ve čtvrtfinále postoupila Plzeň po výsledcích 2:2 a 5:2. V samotné Tipsport extralize na severu Čech Škoda zvítězila 4:1 a 3:0, doma naopak sehrála s Vervou paradoxně vyrovnanější duely - 2:1 po samostatných nájezdech a 5:4.


Z tábora soupeře

Verva vloni zakončila základní část na jedenáctém místě, posbírala o devatenáct bodů méně než Škoda. V předkole play off přišel rychlý konec, hradecký Mountfield uspěl ve všech třech střetnutích.

Kádr černožlutých doznal přes léto poměrné řady změn. David Štich s Martinem Hanzlem zamířili do Českých Budějovic, Lukáš Žejdl do Slavie, Oskars Cibulskis do Rigy, Jiří Říha do Vsetína, Filip Helt do Jihlavy a v mužstvu již nepokračují ani Jakub Petružálek, Jan Ščotka, Patrick Kudla, Samson Mahbod či Martin Látal. Naopak novými tvářemi jsou explzeňáci Petr Straka s Matějem Stříteským, Giorgio Estephan ze zámoří, sparťané Andrej Kudrna s Matúšem Sukeľem, Bruslař Marek Hrbas, jihlavský Daniel Kolář a sokolovští Denis Zeman s Michalem Gutem, který se však nakonec rozhodl pro zámoří. Petra Straka se zatím v šesti utkáních prezentoval třemi body (2+1), Matěj Stříteský dokonce čtyřmi (0+4).

Litvínov také letos pokračuje ve spolupráci s Litoměřicemi, v posledních letech poslal na zkušenou řadu mladých a talentovaných hráčů. Vstupenku do extraligy si svými výkony vybojovali například Martin Havelka, Lukáš Stehlík, Josef Jícha, Filip Helt nebo Lukáš Válek. V letošní sezóně na soupisce Litoměřic figuruje hned pětice hráčů, kteří prošli litvínovskou mládeží. Očekávat lze také zapojení reprezentantů Ondřeje Baláže, Jiřího Hávy či Lukáše Stehlíka, kteří jsou v širším kádru reprezentace U20, která právě využívá litoměřický klub pro rozvoj hráčů. Z reprezentace U19 dostanou šanci zabojovat o místo hráči jako David Skuhrovec, Jan Vopat nebo Marek Slavík. V minulosti Verva těžila i ze spolupráce formou střídavých startů zkušených hráčů, kdy do Litvínova dorazili vypomoci například hráči jako Peter Jánský, Aleš Pavlas, Markus Korkiakoski či Jan Kloz.

V přípravě nově seskládané mužstvo odehrálo sedm duelů a výhry těsně převážily - 3:2 v Mladé Boleslavi, 2:0 s Rytíři, 6:2 s Litoměřicemi a 3:1 s Energií. Naopak nezdar přišel 3:5 v Karlových Varech, 3:4 v Českých Budějovicích a 3:4 na Kladně. Do samotné extraligy vstoupili Severočeši výhrami 4:2 ve Zlíně a 3:2 v prodloužení s Libercem, ovšem poté padli v Třinci, na Kladně, s Pardubicemi i naposledy na Spartě.


Výsledky posledních zápasů

HC Škoda Plzeň 5
HC Kometa Brno 6sn
(2:0, 2:3, 1:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Schleiss (Kodýtek, Graňák), 20. Mertl (Jiříček), 25. Schleiss (Jiříček, Kantner), 32. Jiříček (Schleiss), 60. M. Lang – 29. L. Horký (Krištof, Vincour), 36. M. Haščák (P. Holík, Roth), 36. Magee, 50. Vincour (Krištof), 51. Mueller (Zaťovič), rozh. náj. L. Horký.
HC Škoda Plzeň: Pavlát (Mi. Svoboda) – L. Kaňák, Čerešňák, Graňák, Jiříček, Kvasnička, J. Kindl, Kremláček – Kantner, Kodýtek, Schleiss – Dzierkals, Mertl, Bulíř – Blomstrand, G. Thorell, M. Lang – Malát, Přikryl, Kuťák.


HC Sparta Praha 6
HC Verva Litvínov 4
(2:1, 2:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 2. M. Forman (Vitouch, Buchtele), 20. R. Horák (Řepík), 32. E. Thorell (Řepík), 40. Řepík (Moravčík, D. Kaše), 48. E. Thorell (M. Jandus), 52. Z. Doležal (D. Kaše) – 5. Irving (Jarůšek, Hrbas), 29. Estephan (Balinskis, Jarůšek), 46. Kudrna (P. Zdráhal), 55. Pospíšil (V. Hübl, Balinskis).
HC Verva Litvínov: Zajíček (Godla) – Hrbas, Irving, Balinskis, Stříteský, Demel, D. Zeman, O. Baláž – Pospíšil, V. Hübl (C), F. Lukeš (A) – Kudrna, Estephan, P. Zdráhal – Straka (A), Jícha, Jarůšek – L. Stehlík, M. Havelka, Zygmunt.