Ohlasy 11. kolo

Rozhodně jsem nepřišel do Plzně prohrávat, hlásí Miroslav Svoboda

Poprvé v sezóně se mezi tři tyče postavil navrátilec do plzeňské sestavy Miroslav Svobody a hned z toho byly tři cenné body. Bílí Tygři ho v zápase překonali pouze jednou, když nestačil pouze na dorážku Adama Najmama. Domácí brankář byl po zásluze vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Krátce před startem nového ročníku se Miroslav Svoboda nepříjemně zranil, klub tak do akce povolal náhradu v podobě Dominika Furcha. Ten už je ovšem pryč, dnes podepsal ve švédském Färjestadu, poprvé se do brankoviště tak postavil navrátilec z Vítkovic. Jaké jsou jeho prvotní pocity? „Nervozitu jsem ani moc necítil, nicméně je to pro člověka důležité být po tak dlouhé době v bráně. Jestli je to první zápas v play off, po reprezentační přestávce nebo úvodní duel v sezóně, vždy je to stejné. Člověk se musí dobře cítit, věřit v sám sebe. Pomohlo mně i celému týmu, že jsme zvládli hned na začátku zápasu ubránit přesilovou hru Liberce. Poté jsem si věřil, že ten zápas zvládnu,“ říká Miroslav Svoboda.

Samotné utkání začalo trošku kuriózně. Hned po sedmi vteřinách byl totiž plzeňský brankář vyloučen poté, co puk vyhodil mimo hřiště. Co se mu v tu dobu honilo hlavou? „Nic slušného to nebylo, leč klukům jsem věřil. Jak jsem se poslední dobou byl dívat na zápasy, tak oslabení jsme zvládali dobře. Později jsem si z toho dělal srandu, že jsem se potřeboval rychle dostat do tempa, proto jsem ten puk vyhodil,“ hlásí usměvavě plzeňský maskovaný muž.

A kdy vůbec padlo rozhodnutí, že zrovna dnes půjde domácí brankář do branky? „Jak jsem začal trénovat, tak jsem věděl, že za tři týdny bych měl být zhruba připravený do zápasu. Jestli to bude dnes nebo v pátek v Chomutově proti Kladnu, to už bylo na trenérech. Já jsem se cítil v tréninku dobře, nějak zvlášť jsme se o tom ale nebavili. Vše se směřovalo k začátku října, protože bylo jasné, že už tady nebude Dominik Furch,“ říká gólman s číslem 32 na zádech.

Svoboda nakonec za svá záda pustil jedinou střelu, to když ho z dvojité dorážky překonal Adam Najman. „Mně ten puk nemůže vypadnout, tak jak vypadl. Já jsem si myslel, že kotouč držím, proto jsem pak na tu dorážku reagoval trochu pomalu. To jsem byl naštvaný sám na sebe, ale zároveň tam byli tři hráči Liberce úplně sami. Na to si musíme dát pozor. Zbytek zápasu už byl od nás perfektní, takže spokojenost,“ popisuje jediný gól Liberce Svoboda.

Škodovka bere třetí tříbodovou výhru za sebou a po horším začátku šplhá i tabulkou vzhůru. Po dnešním utkání jsou indiáni na děleném šestém místě, na čelo ale ztrácejí pouhých pět bodíků. „Pořád je to jen deset zápasů, ale samozřejmě jsme rádi, že jsme dokázali vyhrát třikrát za sebou. Jedeme dál, musí se jít zápas od zápasu. V pátek je další utkání.“ A jaké jsou další přání plzeňského gólmana? „Určitě tu nejsem pro to, abych odchytal jeden zápas. Pokora musí být na místě a nadále musím pracovat. Rozhodně jsem do Plzně nepřišel prohrávat,“ říká závěrem Miroslav Svoboda.