Soukup v U18

Osmnáctka třikrát válčila s Rusy! Indián Soukup: V zakončení jsou zabijáci

Mladí reprezentanti jako jediní ze všech kategorií vyrazili k zápasům, v Příbrami třikrát vyzvali na souboj Rusko.

V úvodním měření sil sice Češi jako první inkasovali, dokázali ovšem otočit stav až na 3:1. Jenže i Rusové přispěchali s otočkou a nakonec celý duel rozsekli v 57. minutě. Druhý duel hosté zcela ovládli, domácí korigovali pouze na 1:5. Závěrečné střetnutí bylo opět ve znamení přestřelky, Rusové jako první inkasovali, nakonec však uspěli 4:2. „Po prvním zápase, kdy jsme smolně po zbytečných faulech ztratili výsledek 3:1, jsme věděli, že se jich pro příště musíme vyvarovat. Ve druhém mači, i když byli pasáže, kdy jsme Rusy přehrávali, jsme odehráli velmi nepovedený zápas s velkými nedostatky. Až třetí střetnutí jsme odehráli přesně podle pokynů trenérů, začali hrát důrazně a dostali jsme se pod kůži ruským hráčům,“ popisuje plzeňský Marek Soukup, který bojoval i se spoluhráčem z klubu Adamem Dvořákem.

Sám pomohl týmu i brankou, když zvyšoval v úvodním zápase na 3:1. „Gól padl po výborném návratu celé lajny do obranného pásma, ve kterém jsme jim nedali prostor překročit naši modrou čáru. Dostal jsem puk u mantinelu a natlačil se před branku, kde jsem propasoval touš do brány bekhendem,“ popisuje.

A jak plzeňský forvard vnímá zkušenosti z odehraného trojduelu? „I přes tři prohry jsme si z těchto zápasů my hráči i trenéři odnesli hodně věcí. Osobně jsem velmi rád, že jsem se mohl zúčastnit této akce a porovnat síly s ruskými vrstevníky. Je to další motivace k tvrdé práci, i motivace dorovnat či přeskočit tyto kvalitní hráče. Myslím, že nejvíce rozhodovala lepší fyzická připravenost Rusů. Oni nás převyšovali bruslařsky, silově a největší rozdíl byl v zakončení, oni jsou v tomhle zabijáci,“ vypráví.

V Plzni sedmnáctiletý štírek bojuje za juniory, kteří vstoupili do extraligy snově, zatím vždy naplno bodovali. „Ano, vstup do sezóny se nám velice povedl - co se týče výsledků. I když v naší hře máme nedostatky, na kterých budeme pracovat. I když ne každý zápas byl podle našich představ, dokázali jsme jej ubojovat do vítězného konce. Jsme skvělá parta i mimo led, cítím z nás sílu. Tým máme poskládaný ze starších hráčů, takže jsem rád, že jsem dostal šanci hrát. Osobně se hodnotit nebudu, vždy je na čem pracovat, zejména v této zlomové sezóně,“ uzavírá.