Junioři bez ztráty bodu

Junioři neztratili v jedenácti zápasech! Trenér Vojan: Hlavní je teď nastavení v hlavě

Vstup do sezóny, jakým se může pyšnit málokdo. Plzeňská mládežnická Akademie byl vyhlášená tou vůbec nejlepší za loňskou sezónu, junioři a dorostenci jako kdyby to chtěli pořádně připodepsat.

Prvně jmenovaný celek se rve o čelo tabulky, junioři se na špici pevně usadili. A co víc, v úvodních jedenácti zápasech ještě neztratili ani bod a v sedmi dokonce neinkasovali! Při skóre 63:8 mají nejlepší útok soutěže, o obraně ani netřeba mluvit. Průměrně vsítí mladí indiáni 5,7 branek na utkání, inkasují naopak 0,72.

Vše podtrhuje i poměr střel 601 ku 216. Indiáni počastují svého soupeře v průměru více jak pětačtyřiceti střelami, naopak dovolí mu pouze necelých dvacet. Jednašedesátkrát vypálili proti Českým Budějovicím a Třinci, alespoň padesát ran odnesl Havířov, Chomutov a naposledy i Jihlava. Ale pozor, jednou byl aktivnější Litvínov, ten doma uspěl 31:29, avšak padl 0:2. Čtyřikrát Západočeši donutili svého soka střídat brankáře, v derby Karlovy Vary při výprasku 8:0 dokonce dvakrát! Ve dvou pokusech navíc modrobílí nastříleli dvojciferných počet branek - 14:0 v Českých Budějovicích a 11:0 v Chomutově.

O jednotlivých výsledcích můžete číst podrobněji ZDE!

Mužstvu se nejlépe daří také v přesilových hrách, využívá více jak každou čtvrtou, konkrétně to je jedenáct z dosavadních jednačtyřiceti. A přestože mladí indiáni posbírali šestý nejvyšší počet trestných minut (132), inkasovali jen čtyři góly z pětačtyřiceti oslabení, sami naopak tři v tomto nerovnovážném stavu navíc vsítili.

V individuálních statistikách asi není překvapení, že co do procentuální úspěšnosti zákroků si nejlepší čísla v celé soutěži vypracoval Josef Němeček - 95,65%. Rovných sto minut rovněž odchytal Jakub Vondraš, který neinkasoval. Nejproduktivnějším hráčem v týmu (a třetím v celé soutěži) je Jan Slanina, jenž v jedenácti zápasech drží bilanci gólu na utkání, k tomu přidal devět asistencí. V zádech má Dominika Soukupa (7+11).

Nyní se mladé pušky představí dvakrát doma, ve čtvrtek jednadvacátého října od 17:00 v LOGSPEED CZ Aréně přivítají pražskou Spartu, která je v tabulce hned v závěsu, o dva dny později v sobotu od 13:00 na stejném místě kladenské Rytíře. Přijďte budoucí hokejové naděje podpořit i vy!


Trenér Petr Vojan
Pane trenére, jak těžké je nyní nastavit hlavy, aby si člověk nemyslel, že vše půjde samo?
To je nyní to nejtěžší. Kluci při takovém vývoji sezóny a dlouhé šňůře vítězství velmi snadno podléhají těmto falešným stavům. Mají pocit, že to možná půjde i bez té tvrdé práce a "malých" věcí, od kterých mají tendenci ustupovat. Ale od toho jsme tu, abychom jim to při jakémkoliv náznaku vždy hned za tepla "vysvětlili". Takže není výjimkou, že po tréninku nebo vyhraném zápase slyší také kritiku, popřípadě dostanou tvrdě zpětnou vazbu, že takhle tedy v žádném případě ne.

Jsou aktuální výsledky juniorů po letech odrazem pravé skutečnosti? Protože starší hráči většinou již hráli za muže extraligu, první či druhou ligu…
Svým způsobem ano, protože v sázce je opravdu mnoho a nikdo nechce sestoupit. Proto hráči, kteří by již v předchozích sezonách hráli často UMĚLE různě po nižších ligách, hrají v juniorce. Já mám názor, že pokud nemá hráč pevné místo v extralize, nebo tam má malý ice time, měl by se dohrát a mít rozdílovou roli v juniorce. Tím ty kluci porostou a i ta soutěž strašně zkvalitní a letos to je vidět.

Extrémně do očí bije počet inkasovaných branek Plzně, čím to?
Nechceme to nijak přeceňovat, protože ta čísla jsou dlouhodobě neudržitelná, ale sešlo se tam samozřejmě více věcí. Začíná to u kvalitní práce brankářů, velmi zodpovědnou hrou týmu směrem dozadu a tím, že se snažíme hrát hodně na kotouči. Soupeři tak nemají tolik možností směrem k naší brance a mají málo střel. Hráčům neustále tlačíme do hlav, že musí být komplexní, tedy hrát dopředu i dozadu. Na to dozadu rádi zapomínají a chtějí jen ofenzivu.

Jak se vám spolupracuje s novou posilou v realizačním týmu Jirkou Hanzlíkem?
Výborně. Má za sebou skvělou zkušenost u dospělých a na práci i rozhledu to je vidět. Tu spolupráci si nemůžu vynachválit, vše běží jak má. Nechci ale zapomenout i na ostatní trenéry v našem týmu. Michala Maříka, Františka Bombice a také tým skillls koučů. Všichni odvádí skvělou práci.

Co je podle vás ještě potřeba zlepšit?
Tak to je jednoduché. Myslím to tak, že vždy se dá posouvat dál a dál, i když se vše relativně daří a běží tak jak má. Ale jedna věc mě trápí... A to, že nemáme na příští sezónu rozdílového obránce ročníku 2003. Popravdě, máme z tohoto ročníku pouze jednoho. Pro příští sezónu tak musíme jednoznačně přivést rozdílového beka ročníku 2003, který bude atakovat pozici pro A tým.

Jakou kvalitu má podle vás soutěž, ve které řada hráčů vloni prakticky nehrála zápas?
Ono to má ale dvě strany. Tím, že ji hrají i hráči, kteří vloni hráli za dospělé a absolvovali celou sezónu, tak si myslím, že tam kvalita je. Ovšem jsou velké rozdíly mezi týmy i uvnitř týmů, ta kvalita se velkým počtem rozmělňuje. Po zúžení příští rok to bude, pokud tam budou hrát všichni dostupní junioři, velmi kvalitní a rozvojová soutěž.

Pane trenére, děkuji za rozhovor, ať se i nadále daří!