Statistiky TELH

Statistiky 1. čtvrtiny: Výborná defenziva, zářící cizinci a hvězda buly Kodýtek

Pomalejší rozjezd, ale poté osmizápasová bodová šňůra a posun na šesté místo tabulky. První čtvrtina základní části Tipsport extraligy je u konce. V čem se Plzni dařilo pohledem čísel a kde mohou modrobílí zabrat?

Týmové statistiky

Západočeši mají na kontě 22 bodů ze třinácti zápasů. V počtu vstřelených gólů na zápas jsou čtvrtí (3,23), v počtu inkasovaných branek jim patří šestá pozice (2,85).

Kde však Škoda vyniká, to je počet střel na její branku. V této statistice jsou modrobílí vůbec nejlepší v celé soutěži! Na jejich branku projde jen 25,08 pokusů za zápas. A indiáni jsou aktivní i v ofenzivě, v průměru na branku vyšlou 32,23 střel, což je páté nejvyšší číslo v extralize.

Nadmíru se Plzni dařilo i při hře speciálních týmů. Západočeši využili čtrnáct přesilovek, což je společně s Třincem nejvíce, s úspěšností 23,73 %. To jim stačí na třetí pozici. Škoda ubránila 84,62 % všech oslabení, toto číslo ji řadí na čtvrté místo. Modrobílí čelili pátému největšímu počtu přesilovek soupeře. Nasbírali hned 55 menších trestů, navíc dva pětiminutové.

Velký progres udělal plzeňský tým na vhazování. Z loňských nejhorších 46 % se vyšplhal na mírně nadprůměrných 51,58 %. Západočeši jsou v této statistice sedmí. Naopak v tvrdosti indiáni ubrali. V počtu hitů 5,08 na zápas jsou až dvanáctí. V počtu zblokovaných střel 9,31 na utkání dokonce druzí nejhorší. To však lze přičítat i celkovému nízkému počtu střel na plzeňskou branku.

Individuální statistiky

Hned čtyři Plzeňáky najdeme v elitní dvacítce kanadského bodování. Z toho tři zahraniční hráče. Nejproduktivnějším indiánem je čtrnáctibodový Lotyš Martins Dzierkals (6+8). Ten hned devět bodů posbíral v přesilovkách. V této statistice je lepší pouze třinecký Martin Růžička.

Na čtrnáctém místě bodování se nachází slovenský bek Peter Čerešňák (3+9), šestý nejvytíženější hráč extraligy, a hlavně nejproduktivnější obránce celé soutěže!

V pořadí produktivity následují Michal Bulíř (5+6) a Ludwig Blomstrand (4+7), který také více než polovinu bodů nasbíral v početní výhodě. Nejlepším střelcem týmu je společně s Dzierkalsem Jan Schleiss (6+2).

Jedno plzeňské jméno se vyhřívá na prvním místě statistik, a to David Jiříček mezi juniory. Teprve sedmnáctiletý bek dostává z hokejistů mladších dvaceti let nejvíce prostoru na ledě (17:17 na zápas). A tento čas zužitkoval už k sedmi kanadským bodům (3+4), což je mezi juniory nejlepší počin!

Jak už jsme zmiňovali v týmových statistikách, Plzeň se oproti minulé sezoně výrazně zlepšila na vhazování. K tomu přispěl hlavně nejmenší hráč extraligy Petr Kodýtek. Ten se z průměrných 50 procent vyhraných buly z minulého ročníku vyšplhal na parádních 61,57 % a ze všech centrů v soutěži je vůbec nejúspěšnější!

Stejně vhazování jako Kodýtek, a to 157, ovládl i další indián Tomáš Mertl. Ten má však nižší, přesto nadprůměrnou úspěšnost 51,99 %. Daří se i Michalu Bulířovi, který na pozici centra občas zaskakuje, drží si úspěšnost 54,69 %. Filip Přikryl s Gustafem Thorellem jsou naopak pod padesáti procenty, švédský útočník má úspěšnost dokonce jen 31,33 %.

Co se týče brankářů, Dominikové Furch i Pavlát zůstali podle čísel v úvodu sezony za svými možnostmi. První jmenovaný, který v Plzni v září zaskakoval za zraněného Svobodu, měl úspěšnost zákroků 86,86 %, druhý ještě nižší 83,78 %. Navrátilec po zranění Miroslav Svoboda ale naopak chytá v naprosto skvělé formě! Ve čtyřech zápasech inkasoval jen pětkrát, vychytal tři vítězství a drží si skvělou úspěšnost zákroků 95,58 %, což je druhá nejlepší statistika v celé extralize. Jen tak dál!

Ještě pro úplnost dodejme, že indiánům chybí z první čtvrtiny odehrát duel s Vítkovicemi, se kterými se tak vinou odloženého desátého kola utkají dvakrát během jednoho týdne v závěru listopadu.