Malát v U20

Dvacítka bojovala ve Švédsku! Indián Malát: Rozhodoval klid v závěru

Nejstarší česká mládežnická reprezentace se sešla k dalšímu společnému kempu, jehož hlavní náplní byl Turnaj čtyř ve Švédsku.

V městečku Ängelholmu byli prvním soupeřem domácí a český výběr duel nezvládl. „Úvodní zápas byl hodně těžký, protože Švédové nás nepouštěli skoro do žádných šancí. Snad až na dvě. Byli lepší na puku a měli lepší pohyb, vyhráli zaslouženě,“ hodnotí indián Sebastián Malát.

Zbylé dva duely sice vítězství také nepřinesly, avšak hra i výsledky již byly mnohem vyrovnanější. S Rusy byl zapsán nezdar 3:5, s Finy 2:4. „Myslím si, že s Rusama jsme měli dobrý vstup do utkání, vytvořili jsme si nějaké šance a dali i gól. Avšak úvod druhé periody se nám vůbec nepovedl, oni nám odskočili do dvoubrankového vedení. My se poté i trochu se štěstím prosadili ve dvojitém oslabení, což nám pomohlo se dostat do zápasu, následně jsme i dokázali srovnat, ale bohužel na konci poslední části nám ujeli a dostali se do vedení. Pak již bylo těžké s tím něco dělat. A závěrečný souboj s Finy byl hodně vyrovnaný, dlouho bylo skóre 1:1. Bohužel jsme si zase nepohlídali poslední třetinu a prohráli,“ vypráví.

Návrat domů tak příliš veselý nebyl, avšak plzeňský forvard vidí i pozitivní věci: „Myslím si, že až na zápas se Švédskem to herně nebylo vůbec špatné. Rozhodně jsme si nezasloužili odjet s nula body.“ A v čem tedy byly největší rozdíly? „Asi ty závěry utkání. Nebo poslední třetiny, tam nám možná chyběl takový ten klid na hokejce a hrát jednoduše,“ myslí si.

Sebastián Malát i kvitoval, že turnaj nebyl v takzvané bublině, hráči tak mohli, byť minimálně, poznat i trochu hostitelskou zemi. „Mohli jsme se jít projit po městě nebo si něco koupit do obchodu, takže to bylo takové jiné a milé odreagování. Určitě jiné, než v předchozích turnajích, kde jsme museli být v bublině.“

Česká dvacítka má již před mistrovstvím světa, které se tradičně koná na přelomu roku, v plánu již pouze přípravný kemp v Kanadě. A jak plzeňský odchovanec přiznává, účast na turnaji by byl splněný sen: „Určitě ano.“