Extraliga dorostu

Dorost ve skupině Západ skončil těsně druhý. Petr Kořínek: Nyní nás budou čekat jen kvalitní soupeři

První část extraligy dorostu je u svého konce. Až sobotní zápasy rozhodly o konečném pořadí. Plzeň zvládla těžké a bojovné utkání na ledě Hvězdy a čekala, jak odpoví Mladá Boleslav. Ta zápas s Litvínovem protrpěla, svou tvrz ale uhájila a rozhodla o konečném druhém místě pro indiány. Nyní je na čase si společně prvních osmnáct kol zrekapitulovat.

Pojďme se nejprve zaměřit trošku na statistiky a začneme těmi týmovými. Nejlepší ze všech byla Plzeň ve vstřelených brankách, průměrně dala 5,5 gólů na zápas. Úspěšnost střelby měla téměř čtrnáct procent, což je po Liberci druhá nejlepší. Na druhém místě byla i Škoda v počtu střel, které každý zápas vystřelila. Bez pár desetinek indiáni vyslali na branku soupeře téměř čtyřicet střel, lepší v tomto ohledu byl už jen Litvínov. Škodovka dokázala využít každou čtvrtou početní výhodu, s 25 procenty ji patřila třetí příčka, nejlepší v této dovedností soutěži byl Chomutov (28,18%). A co se týče hry v oslabení? I zde patři Západočechům bronz, 87,32% všech oslabení dokázala Plzeň ubránit. Premiantem” je Plzeň co se týče vyloučení. Průměrně plzeňský celek inkasuje 18 trestných minut na zápas a s celkovými 334 TM z osmnácti zápasů jsou modrobílí i zde na prvním místě.

Nejproduktivnějším hráčem plzeňského mužstva byl čtrnáctiletý Adam Benák, který při své premiérové sezóně v kategorii dorostu posbíral v osmnácti duelech hezkých 34 bodů (15+19). Celkově mladému plzeňskému hráči patřila čtvrtá pozice, na první místo ztratil Benák šest bodů. Stejný hráč byl zároveň i nejlepším střelcem plzeňského mužstva, dvě trefy na něj ztratil Jan Kučera. Benák kraloval i mezi asistenty, těch měl hned devatenáct, což v součtu stačilo na osmé místo, o dvě méně jich měl Aleš Mazanec. V brankovišti se objevili dva brankáři. Třináct duelů odchytal Daniel Jansa, pět Tomáš Mečl. První jmenovaný inkasoval průměrně 2.19 branek na zápas s celkovou úspěšností 91.59%. Mečl všech pět svých zápasů dovedl do vítězného konce, ve kterých inkasoval jen pět branek.

CELKOVÉ STATISTIKY NAJDETE ZDE.

První část extraligy dorostu skončila, Plzeň bojovala v desetičlenné skupině Západ. Tu mimo jiné tvořily celky Karlových Varů, Chomutova, Litvínova, pražská Hvězda, Třemošná, Mladá Boleslav, Liberec, Rytíři a PZ Kladno. Už před sezónou bylo dané, že letošní sezóna bude sestupová. První čtyři celky měly zajištěné play off, zbylé týmy budou muset bojovat o přežití, sestoupit může letos až osm celků. „Snižování počtu účastníků je velice dobře, v dorostu mít třicet mužstev na naši republiku je strašně moc. Věřím, že to kluky nebude svazovat. Chceme se snažit koukat na sebe a své výkony, strach z toho nemáme,“ řekl trenér Petr Kořínek před startem extraligy.

A Plzeň se nakonec strachovat nemusela, jelikož po osmnácti kolech obsadila Škodovka druhé místo, když jen o pouhý bod zaostala za Mladou Boleslaví. Indiáni na svůj účet nashromáždili hezkých 42 bodů. „První polovina byla z naší strany velice slušná, v té druhé jsme měli menší krizi,“ mrzí plzeňského lodivoda.

Škoda začala sezónu vysokou výhrou 6:0 nad Hvězdou, první zaváhání přišlo ve třetím kole, kdy těžké utkání s Boleslaví na malé hale v Plzni musely rozseknout až samostatné nájezdy. Nejvyšší výhru si Plzeň připsala v pátém kole, kdy na svém ledě přejela otloukánka skupiny PZ Kladno málo vídaným výsledkem 15:0. Z osmnácti zápasů Plzeň vstřelila hned čtyřikrát deset a více branek. Hodně cenná výhra přišla při duelu s Bílými Tygry, na severu Čech vyhrála Škoda 10:2, v zápase navíc padlo neuvěřitelných 219 trestných minut. Škoda nakonec vyhrála čtrnáct duelů za tři body, dvakrát padla v nájezdech a ve dvou případech nebrala ani bod.


Co se Západočechům dá vytknout jsou zápasy těsně po reprezentačních přestávkách. Jak duel s Chomutovem, tak druhé utkání s Libercem Plzeň nezvládla. „Po reprezentačních přestávkách jsme se vždy trochu hledali, stále je tedy co zlepšovat.“ Indiáni v první části prohráli čtyři utkání a zajímavostí je, že všechny se odehrály v LOGSPEED CZ Aréně, venku byla Plzeň stoprocentní. „Je to shoda náhod. Například s Chomutovem jsme byli lepší a měli jsme více gólových příležitostí. Kromě zápasu s Libercem, který jsme nezvládli, tak ostatní duely, i když jsme prohráli, jsme odehráli velice slušně,“ říká Petr Kořínek.

VŠECHNY VÝSLEDKY PLZEŇSKÝCH INDIÁNŮ NALEZNETE ZDE.

Mladé pušky mají tedy již nyní na konci listopadu jisté play off. Nyní se nejlepší první čtyři celky ze všech tří skupin utkají proti sobě, kde se rozhodne o nasazení do vyřazovacích bojů. „Těšíme se na to, teď nás budou čekat jenom kvalitní soupeři.“ A jaký je cíl pro následující boje? „Náš cíl je podávat vyrovnané výkony s vzestupnou tendencí a prezentovat se nějakým stylem, který budou kluci dodržovat. Základ je, že kluci musí chtít každý zápas vyhrát," hlásí závěrem trenér plzeňských dorostenců Petr Kořínek.


FOTO: Ronald Hansel