Preview 29. kolo

Derby! Do Plzně míří Energie!

První polovina základní část končí a Škoda ji završí stylově - v západočeském derby.


HC ŠKODA PLZEŇ
vs.
HC ENERGIE KARLOVY VARY

LOGSPEED CZ Aréna, Plzeň
3. prosince 2021
29. kolo Tipsport extraligy

Neuvěřitelných 64 utkání spolu oba celky odehrály od září roku 2007 a Plzeň ani v jednom případě s Energií třikrát v řadě neodcházela z ledu s prázdnou. Jenže stát se to může právě nyní, protože v letošním úvodním vzájemném měření sil Karlovy Vary před svými fanoušky zvítězily 3:0 a navázaly tak na výhru z konce loňské základní části, kdy na na stejném místě zvítězily 4:2. Máme zde ale ještě druhou zajímavost - Plzeň doma v derby neztratila ani bod již osm zápasů!


Z tábora soupeře

Energie vloni zakončila své putování základní částí na desátém místě, na pátou Plzeň ztratila osmnáct bodů. Nyní je pozice téměř totožná - jedenáctá, Škoda je třetí a manko dvanáctibodové. Ovšem pozor, také má odehráno o dvě kola více. Západočeši vstoupili do sezóny obdobím, ve kterém převažovaly porážky. Avšak nyní se situace otáčí, z posledních osmi duelů Energie bodovala šestkrát, naposledy se Spartou sice padla v prodloužení, avšak dohnala dvoubrankové manko v poslední periodě.

Na pomoc v průběhu ročníku přišel Karlovým Varům také Jaroslav Kracík. Odchovanec plzeňského hokeje, který v létě zamířil do Litoměřic, odehrál v modrobílém dresu během 15 extraligových sezón dohromady 615 zápasů. Pouze čtyři hokejisté si zvládli v plzeňském klubu připsat více utkání. Útočník v duelech, které za Plzeň odehrál, získal celkem 329 kanadských bodů (92+237). I v tomto ohledu se řadí do TOP 10 v historických plzeňských tabulkách. Jaroslav Kracík je 8. nejproduktivnějším hokejistou klubu a pouze čtyři hráči zvládli získat během svých kariér v západočeském klubu více asistencí. V lázeňském městě stihl třináct utkání s bilancí 3+5.

Lídři týmu jsou ale jiní. S devatenácti body se o pozici nejproduktivnějšího hráče Energie dělí Tomáš Vondráček (13+6) a obránce Michal Plutnar (7+12). V brankovišti je stálicí Filip Novotný, jenž se pyšní úspěšností zákroků přes jednadevadesát procent, parťák Vladislav Habal je pod hodnotou 90.

Početní výhody Karlových Varů jsou co do využití deváté, hra v oslabení ale až dvanáctá. Suma posbíraných trestných minut devátá, zblokovaných střel sedmá a rozdaných hitů zcela nejnižší.


Výsledky posledních zápasů

PSG Berani Zlín 1
HC Škoda Plzeň 2
(0:1, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 46. Honejsek (Okál) – 3. Blomstrand (Čerešňák, Bulíř), 35. Kantner (F. Přikryl, M. Marcel).
HC Škoda Plzeň: Svoboda (Pavlát) – L. Kaňák, Čerešňák (C), Graňák, Jiříček, Kvasnička, Budík, Kremláček – Dzierkals, Mertl (A), M. Lang – Blomstrand, G. Thorell, Bulíř – F. Suchý, Kodýtek (A), Schleiss – Kantner, F. Přikryl, M. Marcel.


HC Energie Karlovy Vary 4
HC Sparta Praha 5pp
(0:1, 2:3, 2:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 31. Flek (Kulich), 36. O. Beránek (T. Havlín), 52. Plutnar (Kohout, Koblasa), 52. Vondráček (T. Rachůnek) – 2. T. Pavelka (E. Thorell, F. Chlapík), 24. R. Horák (Matuškin, Mikliš), 34. E. Thorell (D. Kaše), 37. J. Strnad (J. Konečný), 65. M. Řepík.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný (Habal) – Martin Rohan, Plutnar, Parkkonen, Dlapa, T. Havlín, Pulpán (A), L. Doudera – T. Rachůnek (A), Kulich, Flek – Immo, T. Mikúš, O. Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Osmík, Vondráček (C).