Ohlasy 29. kolo

Praštil jsem do puku a byl z toho krásný gól, má radost Jan Schleiss

Druhé derby v této sezóně je minulostí. Opět platilo pravidlo můj dům - můj hrad. Plzeň uhájila svou tvrz, karlovarskou Energii porazila těsně 3:2. Lví podíl na tom má i Jan Schleiss, který v početní výhodě výstavní trefou trefil tři body.

Souboje s Karlovými Vary mají vždycky náboj, ne jinak tomu bylo i dnes, kdy bylo na pořadu dne derby s pořadovým číslem dvě v této sezóně „Derby je vždycky dobré utkání. Jsme rádi, že tu mohla být alespoň ta tisícovka fanoušků, je to rozhodně lepší než prázdný stadion. Když je tlak nebo gól, tak to diváky nakopne. Bez lidí to trošku ztrácí náboj, je proto potřeba být silnější v hlavě,“ říká Jan Schleiss.

Jako první se do vedení dostali těsně před koncem první periody domácí, když skóre otevřel čerstvě osmnáctiletý David Jiříček. I za hosty se trefil mladý hráč, teprve sedmnáctiletý Jiří Kulich. Domácí nakonec urvali těsnou výhru 3:2. Co si myslí o soupeřově hře domácí útočník? „Vary poslední léta hrají pořád stejný hokej. Oni vezmou puk, hodí ho do skla a všichni za ním jedou. Ono se to těžko brání, když hrají padesát na padesát v risku. Myslím, že to dělá problém každému, ale když se na to systémově podíváme, tak pak nemají šanci,“ hodnotí hru soupeře plzeňský odchovanec.

Po dvou třetinách vedla Škodovka 2:1 a soupeř mohl vyrovnat, jelikož po nešťastném zákroku Kodýtka dostaly Vary k dispozici pětiminutovou přesilovou hru. Tu však Energie nevyužila, domácí vše skvěle odbránili. „Já si myslím, že my jsme po nich aktivně šli. Měli tam sice pár šancí, leč nepřihráli si do prázdné brány. Podle mě to byla od nás dobrá práce, proto neměli skoro žádné šance.

A ne jenom, že Karlovy Vary dlouhou početní výhodu nevyužily, díky skvělé hře indiánů se hra obrátila a výsledkem toho byla přesilová hra čtyři na tři, se kterou si Plzeň poradila bravurně. „Já jsem nejdříve čekal na Buldu než vystřelí, kanonýr by měl totiž střílet jako první (smích). Poté se hra otočila na mě, taky jsem do toho praštil a naštěstí to byl krásný gól,“ popisuje vítěznou branku Jan Schleiss.


Dnes se hrál hodně urputný a bojovný hokej, proto není divu, že k vidění bylo plno soubojů. „Je to potřeba. Hokej je přece jen kontaktní sport. Já si myslím, že když hokejista má soupeře na metr a mohl by ho trefit, tak by to měl udělat každý a je jedno jestli je takový nebo makový. K hokeji to patří, obránci jsou pak pod tlakem a vyhazují kotouče,“ má jasno hráč s číslem 84 na zádech.

Plzeň se díky dobrým výsledkům drží v popředí tabulky, aktuálně ji patří třetí příčka za Třincem a Hradcem Králové. „Já vím akorát, že máme o pár zápasů více, takže za mě hodně důležité je, že jsme teď tří zápasy vyhráli. Všude jsou chyby, ale za poslední tři duely máme devět bodů, za to jsme rádi. Teď si odpočineme a dobře se připravíme na úterý,“ říká závěrem Jan Schleiss.