Preview 36. kolo

Vánoční svátky jsou minulostí, Plzeň vyráží opět do boje!

Dárky jsou rozbalené, pohoda a klid vánočních svátků končí, nyní se opět ke slovu hlásí Tipsport extraliga.


MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

Budvar aréna, České Budějovice
28. prosince 2021
36. kolo Tipsport extraligy

Plzeň v historických utkáních na ledě Českých Budějovic zažívá úspěšnou vlnu. Ta se letos natáhla již na jednadvacet utkání, ve kterých Škoda na jihu Čech čtrnáctkrát zvítězila! Naposledy v aktuální sezóně gólem Petra Kodýtka v prodloužení 4:3. Tato série ovšem navazuje na tu plnou nezdarů z let 2002 - 2009, kdy v šestnácti duelech slavili Západočeši pouze dvakrát.


Z tábora soupeře

Jihočeši vloni zakončili jako staronový účastník Tipsport extraligy svou pouť základní částí zcela nejhůře, když ve dvaapadesáti utkáních pouze šestkrát slavili tříbodovou výhru. Avšak nyní je vše jinak, Motor přes léto mocně posiloval, aktuální pozice je v bezpečí postupové dvanáctky a poměr vítězství a nezdarů je prakticky vyrovnaný.

Před Vánoci přišel další zásah do kádru, s pražskou Spartou si oba celky vyměnily útočníka - Daniel Voženílek nabral směr hlavní město, opačným směrem putoval Zdeněk Doležal.

Motor ale táhnou jiní - veteráni Milan Gulaš a Lukáš Pech. Explzeňský kapitán nasázel dvanáct branek a přidal osmnáct asistencí, jeho spoluhráč přidal o jednu trefu a tři příhry více. Dalším nejproduktivnějším hráčem Jihočechů je Jindřich Abdul, který již za oběma výrazně zaostává - 10+9. Když se ještě vrátíme ke Gulašovi s Pechem, prvně jmenovaný nedávno vstoupil do Klubu hokejových střelců, druhému jmenovanému chybí zásahy dva. Podmínkou je nastřílet v tuzemské nejvyšší soutěži a reprezentaci 250 branek - nejvíce jich Gulaš stihl právě v dresu Plzně - 149. Mezi třemi tyčemi platí za jedničku Dominik Hrachovina, úspěšnost zákroků vytáhl lehce nad devadesát procent. Jan Strmeň odchytal 82 minut s hodnotou 92,50%.

Početní výhody Motoru se pohybují v polovině startovního pelotonu, když využití se zaokrouhlilo přesně na každém pátém prohřešku soupeře. Na chlup stejně je na tom i hra v oslabení, když Jihočeši ubránili osmdesát procent všech ataků soupeřů. Navíc suma posbíraných trestných minut je téměř nejnižší, ta rozdaných hitů a zblokovaných střel se opět nachází ve středu pomyslné tabulky celé soutěže.


Výsledky posledních zápasů

HC Škoda Plzeň 2
BK Mladá Boleslav 1pp
(1:1, 0:0, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 19. F. Suchý (Kodýtek, Schleiss), 64. Budík (Mertl) – 12. Kantner (P. Kousal).
HC Škoda Plzeň: Svoboda (Pavlát) – L. Kaňák, Čerešňák (A), Graňák, Budík, Kvasnička, J. Kindl (C), Kremláček – Dzierkals, Mertl, J. Dufek – F. Suchý, Bulíř, Schleiss – Blomstrand, Kodýtek (A), G. Thorell – M. Lang, F. Přikryl, Adamec.


Motor České Budějovice 1
HC Olomouc 3
(1:1, 2:4, 1:2)
Branky a nahrávky: 27. Abdul (Štencel, Z. Doležal) – 1. David Krejčí (V. Tomeček), 28. Kusko (J. Knotek), 60. J. Káňa (Klimek).
Motor České Budějovice: Hrachovina (Strmeň) – Šenkeřík, Piskáček (A), Bindulis, Bučko, Štencel, Vráblík, Remta – Holec, Pech (A), Gulaš (C) – Vondrka, J. Ondráček, Valský – Abdul, J. Novotný, Z. Doležal – M. Beránek, M. Hanzl, Karabáček.