Ludwig Blomstrand

Jsem rád součástí týmu, který každý zápas odmaká naplno, říká Ludwig Blomstrand

Švédský útočník Ludwig Blomstrand, jedna z největších hvězd plzeňského celku v aktuálním ročníku Tipsport extraligy, se během reprezentační pauzy rozpovídal o hokeji v blížícím se svátečním období, samotných Vánocích i výkonech indiánů v dosavadním průběhu sezóny.

Rodák z Uppsaly je po Michalu Bulířovi druhým nejlepším střelcem týmu Plzně, na kontě má již patnáct přesných tref, svými zásahy pomohl modrobílým k zisku mnohých důležitých bodů. Ludwig Blomstrand má se svými spoluhráči za sebou jedenatřicet odehraných zápasů základní části, jak je švédský forvard s výkony a předváděnou hrou Škodovky spokojený? „Do každého duelu chodíme na sto procent, snažíme se v nich vždy odvést maximální výkon. Musíme v tom pokračovat, protože po Vánocích půjdou zápasy hodně rychle za sebou. Jsem v Plzni fakt spokojený, hokej tady mě opravdu baví. A jsem moc rád, že jsem součástí týmu, který každé utkání odmaká naplno,“ hlásí útočník.

Osmadvacetiletý oblíbenec fanoušků se neobává, že by během Vánoc přišla ztráta koncentrace. Podle Ludwiga Blomstranda může uvolněná atmosféra mužstvu spíše pomoci: „Během svátků jsou všichni šťastnější, pozitivněji naladění, každý si je užije, pak přichází na tréninky v dobrém rozpoložení. Za mě rozhodně není těžší se v tomto období na hokej soustředit, vůbec o tom takhle neuvažuji."

V každé zemi se vánoční období odehrává samozřejmě trošku jinak, a tak Blomstrand nastiňuje, jak by svátky slavil v rodném Švédsku a jak si je užije nyní v Česku: „Ve Švédsku bych vánoční svátky strávil s celou rodinou, všichni se sejdou pohromadě, to mám samozřejmě rád. Teď v České republice budu na Vánoce s Gustafem Thorellem a jeho přítelkyní." Útočník sice Vánoce nemůže oslavit v rodné zemi, nicméně vše bere s nadhledem: V životě jsou momenty, kdy je třeba si vybrat. Hokej je pro mě to hlavní, co dělám. Takový je hokejový život.“

Zároveň některé tradice ze Švédska přenese Ludwig Blomstrand i do nynějších svátků. „Ze švédských Vánoc si udržíme hlavně typické cukroví, Gustaf s přítelkyní ho dokázali sehnat v Praze. Moc rádi si ho dáme! Budeme mít i jídlo, které je ve Švédsku tradiční a patří k Vánocům, to jsou masové kuličky a sleď," prozrazuje forvard. A jak to má Ludwig s dárky pro své nejbližší? Stíhá je před Vánoci obstarat, nebo na to má jiný trik? „Čekám, až je pro mě připraví Santa,“ říká se smíchem.

Na závěr svého povídání se Ludwig Blomstrand podělil také o to, jak je na tom s porozuměním českých slov, případně jestli on sám je pro své kolegy ze šatny učitelem švédštiny. „Snažím se češtině rozumět, zlepšuje se to, pak je vše jednodušší. A jak je to se švédštinou v kabině? Já třeba nejsem tím, kdo by kluky učil sprostá slova, ačkoliv někteří na ně mají talent a umí je používat. Třeba Peter Čerešňák a Honza Schleiss jsou na tato špatná slova dobří, no a takový Michal Bulíř už si osvojil všechna,“ uzavírá útočník s úsměvem.