Miloš Říha

Dosavadní průběh sezóny hodnotíme velmi pozitivně, říká hlavní trenér Miloš Říha

Druhá reprezentační přestávka v aktuální sezóně se chýlí ke svému konci, již v úterý se opět rozjedou extraligové zápasy. O blížícím se programu indiánů, náladě v kádru i spokojenosti s výkony hovoří hlavní trenér Miloš Říha.

HC Škoda Plzeň odehrál v probíhajícím ročníku 31 extraligových duelů, s 54 získanými body mužstvu v našlapané tabulce patří čtvrtá pozice. V devíti duelech, do nichž modrobílí nastoupili v období mezi první a druhou reprezentační přestávkou, dokázali indiáni vyhrát v šesti a bodovat v sedmi zápasech. „Dosavadní průběh sezóny zatím hodnotíme velmi pozitivně. Před jejím startem došlo v týmu k celé řadě změn, úplně se nevědělo, co lze očekávat. Je samozřejmě škoda, že jsme v pár zápasech ztratili několik bodů, například v nedávném utkání v Pardubicích. Štěstí se k nám naproti tomu přiklonilo na ledě lídra a nejlepšího týmu extraligy v Třinci,“ říká Miloš Říha.

Jeden z hlavních trenérů plzeňského mužstva je velice spokojený, že před pauzou Plzeňané zvládli sbírat body v duelech s houževnatými soupeři ze spodních pater tabulky i s celky ze špičky. „Je strašně důležité, když se nám daří bodovat jak s týmy, které se nacházejí na nižších pozicích, tak s těmi z úplného vrcholu, i když podle tabulky se zápasy příliš nedají brát. V soutěži nenajdete slabého soupeře. Dá se vyhrát s každým, stejně jako jde prohrát s každým. Vážíme si všech vítězství," hlásí devětatřicetiletý kouč.

Také v aktuální sezóně mohou fanoušci modrobílých vídat v dresu Škodovky nové mladé tváře, které do týmu přicházejí z výborně hrajícího juniorského celku. V extraligových zápasech mladíci pravidelně nastupují, trenérský štáb o nich má přehled, nebojí se jim dát šanci a dle průběhu duelů také prostor na ledě, jak objasňuje Miloš Říha: „Pokud můžeme, chodíme se dívat na zápasy juniorky, samozřejmě také komunikujeme situace s trenéry, bavíme se s nimi o různých hráčích. Kluci jsou šikovní, junioři vedou svou soutěž, takže v hledáčku jich máme víc, řada z nich s A týmem trénovala v létě. Víme, co od nic můžeme čekat, na druhou stranu potřebují nasbírat zkušenosti, protože skok mezi juniorskou soutěží a extraligou je obrovský. V zápasech mladí kluci šanci dostávali, na jejich vytížení vždy reagujeme podle toho, jak se utkání vyvíjejí. Myslím, že je pro ně dobře, když se mohou v A mužstvu ukázat, pro jejich herní výkon je to důležité.“

Dva mladíci z plzeňského klubu, obránce David Jiříček a útočník Sebastián Malát, byli nominování do národního týmu do 20 let pro světový šampionát, který se na přelomu prosince a ledna uskuteční v Kanadě. Osmnáctiletý bek Jiříček, jenž se v aktuální sezóně představil i v seniorské reprezentaci, by měl být jednou z hlavních tváří mužstva. „Pro Davida to bude velký skok. Už druhou sezónou je pevným členem A týmu, loni se zúčastnil šampionátů do 20 i 18 let, takže si prošel třemi kategoriemi. To je pro hráče určitě složité. Věřím, že to zvládne a popasuje se s tím dobře, je to výborný hokejista. Jířa i Sebastián Malát budou s týmem před mistrovstvím několik dní na kempu, tam si vše natrénují, jak bude třeba,“ věří Miloš Říha.

Když se od mladých nadějí přesuneme ke zkušenějším osobnostem týmu Škody, mohou být příznivci i trenéři velmi spokojení s výkony tahounů mužstva. V první pětici nejlepších extraligových střelců nalezneme hned dva zástupce modrobílých, jedním z nich je Michal Bulíř, který se před pauzou vyhoupl na čtvrté místo kanadského bodování celé soutěže. Během duelů v období mezi přestávkami se skvěle dařilo i plzeňským gólmanům. „Máme za sebou více než polovinu zápasů v základní části. Kdybychom dosavadní ročník rozdělili na tři pasáže, tak nás výkonnostně táhlo vícero hráčů. V posledních duelech před pauzou měl vynikající formu Michal Bulíř, předtím měli výborné zápasy také zahraniční hráči, dařilo se i dalším klukům. Tak se to vždy v sezóně prolíná. Pro nás je důležité, že sbíráme body jako tým, o to nám všem jde,“ líčí Miloš Říha.

Hlavní kouč zároveň dodává, že v šatně indiánů vládne skvělá atmosféra: „Týmová parta je výborná! V kabině sice s hráči nesedíme, ale náš dojem je velmi dobrý. Zahraniční kluci jsou povahově skvělí, mladí se v kabině rychle přizpůsobí, když do ní přijdou. Zkušenější hráči určují řád, Kuba Kindl dá v šatně všechno do kupy, stejně tak třeba Michal Bulíř, Petr Kodýtek a další. Všechno mezi hráči funguje skvěle."

Po konci reprezentační přestávky indiáni opět naskočí do extraligového programu. V prvním utkání se představí na Hané, těsně před Štědrým dnem se po téměř třech týdnech vrátí k zápasu do LOGSPEED CZ Arény, kde vyzvou Bruslaře. Hlavní trenér Miloš Říha věří, že hokejisté HC Škoda Plzeň naváží na výkony, které podávali před pauzou: „V posledních dvou odehraných zápasech do toho kluci dali opravdu maximum. V nesmírně těžkých utkáních v Pardubicích a Třinci jsme hráli extrémně obětavě. V tom musíme pokračovat dál. Po rozeběhnutí extraligy nás hned čeká Olomouc, to je velice náročný a nepříjemný soupeř, navíc na jejich ledě. Pak jdeme na Boleslav, to není potřeba moc rozebírat. Na každého soupeře se budeme připravovat zvlášť a do každého utkání půjdeme samozřejmě s tím, že chceme vyhrát. Nic nebudeme výrazně měnit.“