Ohlasy 33. kolo

Stý gól? Hlavně, ať to neví pokladník, šetřím na Vánoce, směje se Jan Schleiss

Indiáni zvládli po reprezentační přestávce návrat k extraligovým bojům, na ledě Olomouce navíc zapsali stý gól, o který se nádhernou parádou postaral Jan Schleiss.

Plzeňský odchovanec Jan Schleiss dnes potvrdil formu parádním zakončením při brance 2:1. „Kluci za bránou skvěle vybojovali puk, Bulda o mně věděl a hezky mi to předložil. Já ale nemohl vystřelit z bekhendu, puk tam hodně skákal. Najednou jsem ho měl mezi nohama, tak jsme si ho vrátil na forhend a naštěstí to skončilo až v bráně. Sice vůbec nevím, kudy do sítě prošel, ale viděl jsem ho tam, tak jsem byl rád,“ vypráví. Právě tento gól byl navíc tím jubilejním stým, který jeho tým v dosavadním průběhu extraligy vsítil. Produktivnější je již jen Mountfield a Sparta. Už ale o jubileu ví pokladník v kabině? „Snad ne, protože jsou nyní Vánoce, tak musím šetřit,“ směje se.


Po zápase již byla možnost oddechu, jak ale sám ofenzivní štírek říká, v duelu na to nebyla ani vteřina: „Vítězství se rodilo těžce, tady každý rok nikoho nečeká nic jednoduchého. Jsou urputní celý zápas, nic nevypustí. I proto jsme velice rádi, že odtud vezeme tři body.“ K těm přispěly i dvě využité přesilovky, celkem Škoda v duelu potrestala polovinu. „Jsme za ně rádi, obzvlášť důležité bylo to odskočení na 3:1. Protože v první třetině jsme je mleli, tam jsme si získali sebevědomí. Ve druhé jsme ale opět začali nesmyslně odhazovat puky, když na to Olomouc vlétla. Pak nám pomohlo, když jsme odskočili, abychom se zase uklidnili,“ vypráví.

Dalším velkým mužem zápasu byl forvard Michal Bulíř, který jednu branku vstřelil a další tři připravil pro své spoluhráče. V pořadí střelců soutěže je tak třetí, když dva zásahy ztrácí na vedoucího Říčku z Pardubic a jeden na sparťana Chlapíka. A právě pouze za ním zaostává i ještě o asistenci v celkovém bodování! „Michal byl úplně u všeho, i když jsme gól dostali. Podle mě hrál jenom on. Ne vážně, doslova brutálně nám pomohl a snad mu to takto vydrží i dále,“ popisuje se Jan Schleiss.

Pak je zde ještě jméno - dvě přihrávky (a svůj čtyřstý duel v české nejvyšší soutěži) zapsal Peter Čerešňák, který má na kontě dohromady již pět branek a čtyřiadvacet asistencí, čímž se vyhoupl na jedenácté místo v bodování celé soutěže a nikdo nenasbíral více přihrávek! Za sebou má i takové hráče jako jsou Cienciala, Plekanec či Řepík. O reprezentační přestávce přitom málem českou extraligu opustil, jak ale říká lodivod indiánů Václav Baďouček, vše je nakonec jinak: „Je pro nás super zpráva, že zůstává. Už jsme byli smíření s tím, že odchází, protože dění okolo něj probíhalo již dva měsíce. V pátek byly veškeré papíry vyřízené a v sobotu udělal zahraniční klub kotrmelec a od dohody ustoupil. Nám se tedy ulevilo, sice jsme to samozřejmě Peterovi přáli, protože tady odvedl obrovský kus práce, ale dopadlo to ne naší vinou tak, jak to dopadlo. KHL nemá uzávěrku přestupů koncem ledna, ale již tuto sobotu 25. prosince, takže již nepředpokládáme změnu. My trenéři spíše tajně doufáme, že žádná nabídka již nepřijde.“ Podobná slova volí na konec rozhovoru i Jan Schleiss: „Na jednu stranu nás mrzí, že se mu nepodařilo jít dál, protože by si to zasloužil. Ale pro nás je to obrovský jackpot, protože po herní stránce je to neskutečný hráč, který je o dva levely výše. A po té lidské ještě více.“

Foto: Ladislav Adámek